Gość Napisano 8 Lipiec 2003 Napisano 8 Lipiec 2003 szukam odpowiedzi na pytanie jaki wybrac wykrywacz wybierajac sie na militaria. do tej pory interesowaly mnie monety i z takim sprzetem chodzilem (tesoro), obecnie mialbym ochote pochodzic za czyms wiekszym i za bardzo nie wiem co wybrac. chodzi mi o model z potencjalnie duzym zasiegiem ktory nie przegapi np.niesmirtelnika, odznaczenia lub czegos w tej wielkosci. czy opowiedni bylby TM808?
Raned Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 Podział na wykrywacze na monety jest sztuczny. Przyjęło się, że dobrze by było aby wykrywacz do militarii miał tryb stateczny, ale moim zdaniem równie dobrze można szukać dynamicznym i Tesoro sobie świetnie radzi z militariami i napewno nie przepuści nieśmiertelnika czy odznaczenia. Wiem to z autopsji. Za pomocą White'sa TM 808 można znaleźć tylko duże rzeczy poczynając od pocisku moździerzowego wzwyż.Moja rada: wybierz się na militaria z Tesoro, ewentualnie skręcając nieco dyskryminację, a nie przepuścisz nawet zamka od karabinu.
db Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 dzieki za odpowiedz. moze podzial jest sztuczny, jednak z doswiadczen minionych sezonow, to skutecznosc tesoro jest ograniczona, pomijajac jak ustawimy dyskryminacje. nawet bez niej. szykam wykrywacza z duzo wiekszym zasiegiem, na duze przedmioty. takiego typowego na militaria. sprobuje jeszcze zwiekszyc mu cewke na 11(obecnie mam seryjna 8")bo to powinno poprawic mu zasieg. jestem poza tym z niego bardzo zadowolony i ogromnie go cenie za dokladnosc penetracji brak mu tylko zasiegu na np. przeszukiwanie okopow.
Raned Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Jest kilka wykrywaczy, którymi możesz uzyskać nieco większy zasięg rzędu 20%, jednak jeżeli chcesz szukać dużych przedmiotów to potrzebujesz wykrywacza dwucewkowego lub ramowego.
kiers Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Koledzy.Przed kilkoma laty jak poszukiwałem uniwersalnego sprzętu o szczególnie dużym zasięgu, ktoś mi powiedział (chyba RANED) że kopanie poniżej 30 cm szybko zmęczy i miał rację, chociaż mu nie wierzyłem bo myslałem że chce mi wcisnąć swojego TESORO". Wydaje mi sie że Whites XL PRO, METAMAX i PI Nowaka których obecnie używam spełniają warunki tych zasięgów" wymażonych przez niektórych poszukiwaczy. Obecnie ten cały sprzęt wymieniłbym na dobre Tesoro ze względu jego lekkość, ergonomię i dobrą dyskryminację.Za kopanie dołków głębszych jak 70 cm dziękuję.Pozdrawiam i życzę samych udanych trafień.Kiers
Raned Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Używam Tesoro i wcale nie znajduję mniej niż inni, a nieskromnie powiem, że więcej. Nieśmiertelniki i odznaczenia znajduję regularnie przynajmniej co drugie wyjście.
wielgosia Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Witam.Ja też obecnie używam wykrywacza firmy Tesoro i uważam, że jego zasięgi wcale nie są takie złe, a powiedziałabym nawet że są bardzo dobre. Wszystko zależy jaką masz cewkę i jaki model tej firmy. Mój mąż ma w'hitesa 6000 PRO XL i naprawdę dużo nie zyskuje przez to, że ma lepsze zasięgi. Jego wykrywacz jest cięższy, szybciej zużywa baterie i ma jeszcze kilka drobnych wad, które przy dłuższym chodzeniu troszeczkę doskwierają. Ale chyba nie o wadach i zaletach tego wykrywacza powinnam pisać. Zastanów się, czy na pewno chcesz go zmienić, żebyś póżniej nie żałował. Może pomyśl tylko o zmienie modelu tej firmy. Pozdrawiam serdecznie.
db Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 dzieki za podpowiedzi.mam moje tesoro silver sabre juz czwarty sezon. poprzednio mialem bounty huntera, model 101 jesli dobrze pamietam. wtedy tak na probe wybralem sie na miejsca juz przerobione bountym metr przy metrze. bylem w szoku ile pozostalo. cenie go za dyskryminacje i lekkosc oraz czas pracy na jednej bateri 9v. za to co pozwolil mi odkryc ma i tak juz zapewniona emeryture u mnie.nie jestem jednak tym co mysli ze to najlepszy sprzet na swiecie, wiec szukam. co sadzicie o minelabie explorer? i o nowych tesoro: cortes, eldorado i deleon? one tez nie sa na militaria lecz jestem ciekaw opini wlascicieli. teraz tesoro maja inne cewki (azurowe) niz moja z pojedynczym otworem posrodku, czy tez sa takie czule na uderzenia? zwiekszyli zasieg?
wielgosia Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Witam ponownie.Ja mam DeLeona, kolega ma taki model jak ty. Mój ma o niebo lepsze zasięgi, nie wiem czy nie lepsze od Corteza, ale na pewno co najmniej takie same. Mówię to uczciwie, bo drugi kolega ma Corteza. Dyskryminacja super, zasięgi na niej też. Cewka nie jest czuła na uderzenia, tylko czasami gdy naprawdę się już mocno w coś uderzy. Uważam, że jest godny polecenia, jak za te pieniądze jest super. Bo tak naprawdę co możesz kupić w tej cenie z wykrywaczy zachodnich z wyświetlaczem? Tym bardziej, że sam wiesz, że to jest naprawdę dobra, sprawdzona firma. Pozdrawiam.
db Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 czyli masz juz ta cewke nowego rodzaju? ja zalatwilem dwie, przewaznie na polu uderzajac w kamien. pojawialy sie tedy zaklucenia przy potrzasywaniu cewka oraz spadala skutecznosc. mowisz ze roznica duza? troszke te bajery w postaci wyswietlacza mnie oniesmielaja bo i po co? musze sie przekonac osobiscie? chyba ty jestes z trojmiasta prawda?
db Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 a teraz sprawdzilem ceny:CORTEZ 680$DELEON 48$ELDORADO 375$EURO SABRE 431$to jest gorna" polka tesoro, compadre kosztuje chyba 125$. to tak dla zainteresowanych tym tematem.
wielgosia Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Niestety jestem z Dolnego Śląska. Wczesniej miałam Land Stara, on też był z wyświetlaczem, ale ten wyswietlacz to była porażka. Zero stabilności, wszystkie możliwe wskazania naraz. Dlatego poźniej kupiliśmy 6000 PRO XL, analogowy, na wskazówkę. Późniaj zobaczyłam Corteza, bardzo mi się spodobał, ale szukałam czegoś łatwiejszego, no i znalazłam DeLeona. Jestem z niego bardzo zadowolona i naprawdę zaskoczyły mnie jego zasięgi. To chyba zasługa tej nowej cewki. To co piszę jest troszeczkę nieskładne, przepraszam. Jest kolega, który na DeLeona i mieszka w Trójmieście. Zobacz wcześniejsze posty na temat DeLeona, a go znajdziesz. Tylko on i ja mamy w Polsce ten model. Pozdrawiam.
wielgosia Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Ale te ceny to na pewno nie są ceny wykrywaczy z górnej półki" innych zachodnich firm. Powiedziałabym, że to raczej średnia półka" takich firm jak: W'hites, Garret czy Minelab. Pozdrawiam.
SP17 Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 A to właśnie ten kolega. Podzielam zdanie przedmówczyni. DeLeon spisuje się bardzo dobrze. Wyświetlacz to nie zbędny bajer. Na podstawie identyfikatora oceniam czy wykryty przedmiot jest wart kopania czy nie. Jeśli wyświetlana liczba jest mniejsza od 70 ale większa od 50 to najczęściej trafiają sie łuski. Ponizej 50 są śmiecie nie warte kopania ( ale i tak kopię ). Wielgosia - czy masz podobne spostrzeżenia, często ustawiasz dysktyminację i na jakim poziomie? Pozdrawiam.
db Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 widzialem ogloszenie explorer 2 , fakt ze uzywka za chyba 600$, jednak to tak swiezy model ze ile mogl byc uzywany?
db Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 do kolegi sp17a jakie te cyfry maja przelozenie na monety, czy cyfra 70 to tylko luska? pytam przez grzecznosac jako ze to mnie bardzo frapuje? nowe maja pintpoint tez?
SP17 Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Monety trafiają się od nr 80 do 95 czyli do najwyższego wskażnika. Ale nie można tak postawić pytania. Monety wykonane są z różnych metali i stopów. To one oraz wielkość przedmiotu decydują o tym ktory nr wyświetli się. Czy nie zastanowiło cię dlaczego ktoś sprzedaje bardzo mało używany Explorer za takie pieniądze podczas gdy nowy kosztuje u nas 6000zł? Pozdrawiam.
wielgosia Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Cześć SP17.Jeśli chodzi o dyskyminację, to zazwyczaj ustawiam ją na IRON, bo szkoda mi coś opuścić. Czułość na 8, 9 lub 10, to zależy gdzie szukam. Jedyny problem to nakretki od wódki, za nic nie mogę ich rozpracować. Monetki pokazuje mi bardzo stabilnie, jak mam wskazanie super stabilne, to wiem, że będzie to moneta. Ostatnio wykopałam super wielki dół, taki, że mogłam się w nim schować i natrafiłam na taki sobie kociołek, w którym był czerwony materiał i kożuch. Naprawdę nie wiem co to robiło w środku lasu, zakopane tak głęboko. Wykrywacz pokazał mi to oczywiście bez żadnych przekłamań, oczywiście 95. Jest rewelacyjny, tylko trzeba się go troszeczkę nauczyć. Nie wyobrażam sobie go bez wyświetlacza. Pozdrowienia.
db Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 dlatego pytalem o wielkosc wskazania bo wyszedlem z zalozenia ze monety jak i luski sa rozne i zmierzam ze opieranie sie na wskazniku jest mylne. nie krytykuje sprzetu bo do tesoro mam wielki sentyment i jak najlepsza opinie, mojemu to zrobie osobna gablotke za zaslugi(zart). ciesze sie ze ktos moze mi to przyblizyc, czego ja nie rozumiem
SP17 Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 A nie zdarza się, że na 95 masz sygnał jak by to był kocioł z monetami a wyciągasz kawał żelastwa?. Ja mam ustawioną dyskrym. pomiedzy folia a nikiel. A te nakretki nie dają Tobie wyrażnego sygnału i 95 bo mnie tak. Pozdrawiam.
db Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 i jeszcze pytanko: jak ma sie sygnal w sluchawkach do wskazan wyswietlacza (nie lubie brzeczec na caly las wiec z nimi chodze), ma to pokrycie? mala liczba sygnal nieklarowny, duza ostry i wyrazny?
wielgosia Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Czyli ustawiam dyskryminację dużo niżej, niż ty. Nigdy mi się nie zdarza, że to kawał żelastwa, chyba, że będzie okrągłe i z dziurką, wtedy tak. A nakrętki pokazuje mi różnie i w tym cały problem. Jak jest nakrętka lekko zgięta, to już pokazuje inaczej. Również na to ma wpływ korozja tych przedmiotów.
db Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 chyba nakretki to temat nie do przerobienia, zawsze na to sie nabieram. a tak na marginesie to macie nisko ustawiona dyskryminacje. u mnie nie ma napisow tylko cyfry lecz ustawiam ja wyzej, nikiel lub folia to jakies 3-4, chodze od 5 jesli wybieram sie na monetki
SP17 Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Może rzeczywiscie trochę zmniejszyć? Obojętnie w jakim będzie stanie nakretka o d wódki zawsze mam 95 i bardzo dobry sygnał. Do kolegi ja tylko chodzę ze słuchawkami. Po samym sygnale też jesteś w stanie coś powiedzieć o przedmiocie , ale trzeba nabrac doświadczenia. Przedmiot głebiej zakopany daje czysty dźwięk ale cichszy od tego płycej. W DeLeon jest tak głośny sygnał, że koniecznie musiałem zmienić słuchawki na te z regulacją siły głosu. Pewnie chodziło Tobie o namierzanie, ma taką funkcję. Im bliżej przedmiotu znajduje się cewka tym dźwięk jest wyższy.leonie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.