Kettling Napisano 7 Lipiec 2003 Autor Napisano 7 Lipiec 2003 Witam.Poszukuję info na temat pistoletu stieczkina".Może ktoś mnie oświeci.pozdrawiam
Kettling Napisano 7 Lipiec 2003 Autor Napisano 7 Lipiec 2003 W zasadzie podstawowe info techniczne/kal.,zasada działania zamka,...itp/no i wyglad...
SP17 Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 Opis pistoletu jest w ksiażce Automatyczna broń strzelecka" S. Kochański wydawnictwo SIGMA NOT 1991. Skanera nie mam, a do przepisywania była by strona A4. Tak po krótce. Kaliber 9mm. Zasada działania - wykorzystanie energii odrzutu swobodnego zamka. Ogień pojedyńczy oraz ciały (seriami). Zasilany z magazynka o pojemn.20 nabojów, ułożonych w dwu rzędach. Sztywny futerał wykorzystywany jako kolba. Celownik przerzutowy na 25, 50, 100 i 200m. Masa broni bez amunicji - 1020g, z amo. 1220g, waga kolby 560g. Dlugość pistoletu - 225mm, z kolbą 540mm. Długość lufy - 140mm, linii celowniczej 185mm. Lufa 4 bruzdy prawoskr. Predkość poczatkowa pocisku - 340m/s. Szybkostrzelność teoretyczna - 750strz./min., praktyczna ogniem pojed. - do 40strz./min. a seriami - do 90. Wprowadzono do służby w 1951 dla oficerów biorąc. bezpośr. udział w walce oraz dla pododdziałow specjalnych. Oficjalna nazwa - 9mm awtomaticzeskij pistoliet Stieczkina(APS).Nie przyjał sie w armii za ciężki na pistolet za lekki na p. maszynowy. Właściwie to przepisałem prawie wszystko. Uff, pozdrawiam.
Gość Napisano 8 Lipiec 2003 Napisano 8 Lipiec 2003 No właśnie ;-), podobno się urywały z pasów w czasie wyskakiwania z czołgów.Pozdrawiam
Kettling Napisano 8 Lipiec 2003 Autor Napisano 8 Lipiec 2003 Witam ponownie .Dzięki wielkie za informacje-bardzo się przydały.Pozdrawiam
SP17 Napisano 8 Lipiec 2003 Napisano 8 Lipiec 2003 Zgadza się, wczasie wyskakiwania z pojazdów urywały sie z pasów ale najwazniejszy powód to trudnosci w połączeniu pistpletu z p. maszynowym.
Grzesio Napisano 8 Lipiec 2003 Napisano 8 Lipiec 2003 Hmmm, czytałem nie tak dawno w jakimś jamerykańskim piśmie, Guns and Weapons for Law Enforcement, czy coś koło tego, praktyczny test porównawczy pistoletów maszynowych (czyli ichniej klasy machine pistol, nie mylić z submachine gun) i stieczkin dostał bardzo pozytywne recenzje, aż się zdziwiłem.Z kolei w podobnym teście (ale przy innej okazji) zjechali bez reszty nasz PM 63, że to właśnie takie nie wiadomo co, za lekki na pistolet maszynowy i wobec tego niecelny przy ogniu seryjnym, za duży i za ciężki jako pistolet samopowtarzalny, niewygodne przyrządy celownicze na zewnętrznym zamku utrudniające celowanie etc...
Gość Napisano 8 Lipiec 2003 Napisano 8 Lipiec 2003 I ząbki można stracić, jak się człowiek źle złoży ;-)).Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.