Skocz do zawartości
  • 0

sowiecki helm ale poco ten orzełek??????

KURT2005

Pytanie

Napisano

Witam moze ktos wie dlaczego jest ten orzełek na nim .I podstawowe pytanie ile moze on byc warty ma na sobie sporo farby orginalnej.kupiłem go na złomie.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pachnie mi kolejnym fantem na allegro ,koles wg mnie robi juz reklamę ,wątpie w jego wojenne pochodzenie :\\

No ale to tylko są moje spekulacje ...
Napisano
dosyć tandetnie namalowany ten orzełek, jak na oryginał. Kurt może jesteś zielony, ale musiałes słyszec o 1 i 2 Armii WP. Coś tu chyba kombinujesz.
Napisano
w mojej szkole na zajęciach z historii w IV klasie podstawówki pani kazała farbkami olejnymi mamalować na dzwonach z gablotki orzełki"igwiazdki". Co by ładnie wyglądało
Napisano
Kto oglądał 4 pancernych i psa, to wie jak to było z tym malowaniem...
Może komuś się wytarło i odnowił...
A może ktoś trzymał na półce i chciał uatrakcyjnić fanta?
Odpowiedź można znaleźć analizując farbę. To że wychodzi korozja, o niczym nie świadczy, bo mogło być malowane np. w latach 60-tych. Myślę bardziej o jakimś ultrafiolecie czy coś...
Jest jakiś fachman od farb?
Zastanawia mnie też kto i po co potraktował ten garnek sekatorem?
Napisano
Witam na fotce co jest widoczne uszkodzenie na rancie widac jasniejsza farbe lepsze fotki sa tutaj http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=277520 na koncu watku.sam juz niewiem co otym malowaniu myslec gdzies na necie było ze malowano tez według uznania poszukam to wkleje linka.
Napisano

Witam moze ktos wie dlaczego jest ten orzełek na nim .I podstawowe pytanie ile moze on byc warty ma na sobie sporo farby orginalnej.kupiłem go na złomie.

Napisano
Odrazu oskarzenia ze kabinuje.Hełm kupiłem dzisiaj na złomie za 5 zł juz tak wygladał,nic przy nim nierobilem poza tym ze go spłukałem woda z brudu.Ciemniak na złomie twierdził ze to kask i kiedys było tego wiecej.Na drugim złomowisku gosciu zbierał sam i nic niechciał oddac. Ale ogladał ten i powiedział ze to sowiecki z namalowanym orłem Polskim i tyle mi tylko wiadomo.A jak stary i czy malowanie orginał to spodziewałem sie dowiedziec na forum.Ja nawet niemiałem pojecia ze takie kurczaki malowano i poco.
Napisano
Wg mnie, jeśli jest z epoki, to może być efektem czyjejś inspiracji 4 pancernymi ;)

Kurt -Myślę, że z 20zł byś pewno zainkasował, bo to

A)Sześcionit
B)Farba ładna

Tylko ta kurica...Trochę ie teges" :)
Napisano
Hełm jest sześcionitowy? Farba jest, moim zdaniem, podejrzanie biała, jak na ponad 60 lat. Możesz wystawić lepsze fotki? Piotrek
Napisano
jest 6 nitów tylko jednego brakuje w miejscu uszkodzenia widocznym na foto.na farbie na orzełku przebija rdza.wyrazniejsze fotki wstawie jak kumpel zgra mi je na płytke bo niemam cyfrówki.te robiłem telefonem.Jaka wartosc jest takiego hełmu??????
Napisano
widziałem ta stronke orzełki sporo sie róznia to prawda.zastanawia mnie ze na wieszku jest farba i to sporo a w srodku rdza i kawałek mocowania od fasunku chyba,i troche jakiejs białej farby jest.mozliwe ze to lipa jakis poprzedni posiadacz cos modyfikował albo juz taki był.Ciezko to okreslic ale zakup udany za taka kase.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie