KURT2005 Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 Witam moze ktos wie dlaczego jest ten orzełek na nim .I podstawowe pytanie ile moze on byc warty ma na sobie sporo farby orginalnej.kupiłem go na złomie.
pik78 Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Pachnie mi kolejnym fantem na allegro ,koles wg mnie robi juz reklamę ,wątpie w jego wojenne pochodzenie :\\No ale to tylko są moje spekulacje ...
pik78 Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Kurt twoje 1 pytanie było strasznie naiwne ( o orzelku )
KURT2005 Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 pytałem sie o orzełka bo hełm sowiecki a orzełek podobno Polski.zielony jestem w tym temacie wiec pytam.
maxikasek Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 dosyć tandetnie namalowany ten orzełek, jak na oryginał. Kurt może jesteś zielony, ale musiałes słyszec o 1 i 2 Armii WP. Coś tu chyba kombinujesz.
wit Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 w mojej szkole na zajęciach z historii w IV klasie podstawówki pani kazała farbkami olejnymi mamalować na dzwonach z gablotki orzełki"igwiazdki". Co by ładnie wyglądało
getton Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 Kto oglądał 4 pancernych i psa, to wie jak to było z tym malowaniem...Może komuś się wytarło i odnowił...A może ktoś trzymał na półce i chciał uatrakcyjnić fanta?Odpowiedź można znaleźć analizując farbę. To że wychodzi korozja, o niczym nie świadczy, bo mogło być malowane np. w latach 60-tych. Myślę bardziej o jakimś ultrafiolecie czy coś...Jest jakiś fachman od farb?Zastanawia mnie też kto i po co potraktował ten garnek sekatorem?
KURT2005 Napisano 16 Marzec 2006 Autor Napisano 16 Marzec 2006 Witam na fotce co jest widoczne uszkodzenie na rancie widac jasniejsza farbe lepsze fotki sa tutaj http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=277520 na koncu watku.sam juz niewiem co otym malowaniu myslec gdzies na necie było ze malowano tez według uznania poszukam to wkleje linka.
KURT2005 Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 Witam moze ktos wie dlaczego jest ten orzełek na nim .I podstawowe pytanie ile moze on byc warty ma na sobie sporo farby orginalnej.kupiłem go na złomie.
KURT2005 Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 Odrazu oskarzenia ze kabinuje.Hełm kupiłem dzisiaj na złomie za 5 zł juz tak wygladał,nic przy nim nierobilem poza tym ze go spłukałem woda z brudu.Ciemniak na złomie twierdził ze to kask i kiedys było tego wiecej.Na drugim złomowisku gosciu zbierał sam i nic niechciał oddac. Ale ogladał ten i powiedział ze to sowiecki z namalowanym orłem Polskim i tyle mi tylko wiadomo.A jak stary i czy malowanie orginał to spodziewałem sie dowiedziec na forum.Ja nawet niemiałem pojecia ze takie kurczaki malowano i poco.
Boruta Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 To tzw. kurica, hełm może być wojenny.Pozdrawiam
Towarzysz Iwan Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Wg mnie, jeśli jest z epoki, to może być efektem czyjejś inspiracji 4 pancernymi ;)Kurt -Myślę, że z 20zł byś pewno zainkasował, bo to A)Sześcionit B)Farba ładnaTylko ta kurica...Trochę ie teges" :)
KURT2005 Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 Czy mógł bys cos wiecej na ten temat napisac czy orginalnie cos takiego na nim malowano.
ppp.p Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Hełm jest sześcionitowy? Farba jest, moim zdaniem, podejrzanie biała, jak na ponad 60 lat. Możesz wystawić lepsze fotki? Piotrek
Boruta Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Najlepiej daj fotkę do tematu hełmy kolekcje w dziale nasze odkrycia. Owszem były takie malowane.Pozdrawiam
KURT2005 Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 jest 6 nitów tylko jednego brakuje w miejscu uszkodzenia widocznym na foto.na farbie na orzełku przebija rdza.wyrazniejsze fotki wstawie jak kumpel zgra mi je na płytke bo niemam cyfrówki.te robiłem telefonem.Jaka wartosc jest takiego hełmu??????
Darek419 Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Po co ten orzełek?Niestety jest to fantazja poprzedniego posiadacza tego hełmu.
KURT2005 Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 widziałem ta stronke orzełki sporo sie róznia to prawda.zastanawia mnie ze na wieszku jest farba i to sporo a w srodku rdza i kawałek mocowania od fasunku chyba,i troche jakiejs białej farby jest.mozliwe ze to lipa jakis poprzedni posiadacz cos modyfikował albo juz taki był.Ciezko to okreslic ale zakup udany za taka kase.
maxikasek Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 CHyba że z Izby Pamięci. Kiedyś były w każdej szkole (prawie). Sam mam hełm z kuricą i dziurą po kuli z 1973 roku :-).
Pytanie
KURT2005
Witam moze ktos wie dlaczego jest ten orzełek na nim .I podstawowe pytanie ile moze on byc warty ma na sobie sporo farby orginalnej.kupiłem go na złomie.
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.