Skocz do zawartości

Feldgrau - jaki to w koncu kolor

WojtaSS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich, mam pytanie odnosnie niemieckiego koloru maskujacego ktorym byly pokrywane elementy wyposazenia wojskowego. Jaki to w koncu kolor gdyz spotkalem sie z opiniami ze istnialo kilka odcieni feldgrau, wiec jak to jest..? w jaki sposob moze ktos wie jak go uzyskac..?
Pozdrawiam
Napisano
Kolory dobierać należy najlepiej wg palety RAL. Dzisiejzym odpowiednikiem (najbardziej zbliżonym do feldgrau)jest kolor RAL 6006. W każdej mieszalni lakierów mają taką paletę i jak powiesz, żeby wymieszali Ci RAL 6006 to będą wiedzieli o co chodzi. Nie zapomnij poprosić o dodanie 40-50% matu do tego lakieru. Ja za wymieszanie 500ml puszki płacę około 20 zł.

Sama paleta barw znajduje się np tutaj: http://www.obserwacje.republika.pl/uwagi/paleta/RAL.html

Słyszałem jednak taką opinię, że nigdy nie da się uzyskać koloru identycznego jak feldgrau, a to ze względu na istniejący zakaz stosowania związków ołowiu w farbach. Do oryginalnego feldgrau dodawano ołowiu, który miał dość znaczny wpływ na odcień.
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie