Skocz do zawartości

czołgi w powstaniu W.

okejos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze jedno ciekawe zdjęcie z książki 63 dni" zrobione prawdopodobnie na ulicy Chłodnej. Ciekawostką wg mnie jest tu Stug III chyba jeszcze z krótkolufowym działem, w tym czasie nie było ich juz chyba zbyt wiele. Z tego co czytałem większość została przezbrojona w armaty długolufowe. Ze względu na wiekość obrazka uciąłem" widoczną z prawej strony grupę wypędzaną grupę ludności cywilnej. Zdjęcie jak pisze autor książki zrobione przez operatora kroniki filmowej któremu udało się przeniknąć na teren zajmowany przez Niemców.

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ostatnie zdjęcie jest w kazdym filmie z powstania
a na ulicy Podwale został zdetonowany Borgward który dostał się w rece powstanców i zaczęli w nim majstrować
Napisano
Powstańcy nic przy nim nie majstrowali- poprostu gdy operator (lub mechanizm czasowy- cały czas się toczą dyskusje na ten temat) przez radio zrzucił 250 kg ładunek powstańcy myśląc, że coś się zepsuło starali się go zamontować z powrotem i w tym momencie nastąpiła eksplozja 250kg materiału wybuchowego.
Napisano
Na Borgwardzie stosowano ladunek wybuchowy(jakis weglowy czy cus, dokladnie nie pamietam) mniejsze cisnienie wybuchu ale dluszszy czas detonacji. Bardzo dobrze niszczylo budynki i barygady. Stosowany tez do niszczenia kanalow.
Napisano
Mi.Der dzięki. Możesz podać tytuł książki ?,poszukam, bo chciałbym te zdjęcia zobaczyć. Jedno znalazłem w  kamerą w powstańczej Warszawie-1944" .To jest jedno z tych o których piszesz?
Napisano
Tak z ciekawosci - coz to byl za Borgward , jesli przenosil 250 kg mine?O ile sie nie myle (a mysle , ze sie nie myle), to wszystkie wersje SdKfz 301 przenosily ladunek wybuchowy 500 kg.
Pozdrowienia
Grendel
P.S.
Materialy wybuchowe o przedluzonym czasie dzialania" stosowano w niektorych rodzajach bomb lotniczych w czasie II WS, wiec dlaczegoz by ich nie mialo zastosowac w Sprengladung'ach?
G.
Napisano
450kg -Nowa Technika Wojskowa" grudzień 2001
ciekawy artykuł m.in. o użyciu w Powstaniu.
nawet nim troche przejechali przed wybuchem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie