fiku Napisano 24 Sierpień 2003 Napisano 24 Sierpień 2003 Jeszcze jedno ciekawe zdjęcie z książki 63 dni" zrobione prawdopodobnie na ulicy Chłodnej. Ciekawostką wg mnie jest tu Stug III chyba jeszcze z krótkolufowym działem, w tym czasie nie było ich juz chyba zbyt wiele. Z tego co czytałem większość została przezbrojona w armaty długolufowe. Ze względu na wiekość obrazka uciąłem" widoczną z prawej strony grupę wypędzaną grupę ludności cywilnej. Zdjęcie jak pisze autor książki zrobione przez operatora kroniki filmowej któremu udało się przeniknąć na teren zajmowany przez Niemców.
michalczewski Napisano 24 Sierpień 2003 Napisano 24 Sierpień 2003 Lufa jest chyba jednak dluga, a pancerka eksplodowala na ul. Kilinskiego obok ul. Podwale.
braun Napisano 24 Sierpień 2003 Napisano 24 Sierpień 2003 Ostatnie zdjęcie jest w kazdym filmie z powstaniaa na ulicy Podwale został zdetonowany Borgward który dostał się w rece powstanców i zaczęli w nim majstrować
Magach7 Napisano 24 Sierpień 2003 Napisano 24 Sierpień 2003 Powstańcy nic przy nim nie majstrowali- poprostu gdy operator (lub mechanizm czasowy- cały czas się toczą dyskusje na ten temat) przez radio zrzucił 250 kg ładunek powstańcy myśląc, że coś się zepsuło starali się go zamontować z powrotem i w tym momencie nastąpiła eksplozja 250kg materiału wybuchowego.
michalczewski Napisano 24 Sierpień 2003 Napisano 24 Sierpień 2003 250kg specialnego materialu o wydluzonym czasie wybuch! Ludzkie czesci ciala zdejmowano nawet z dachow pobliskich domow!!!
Magach7 Napisano 24 Sierpień 2003 Napisano 24 Sierpień 2003 Ogólnie był to ładunek kruszący. Co to jest ładunek o wydłużonym czasie wybuchu- na serio nie wiem? Pozdrawiam M7
michalczewski Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 Na Borgwardzie stosowano ladunek wybuchowy(jakis weglowy czy cus, dokladnie nie pamietam) mniejsze cisnienie wybuchu ale dluszszy czas detonacji. Bardzo dobrze niszczylo budynki i barygady. Stosowany tez do niszczenia kanalow.
Mosul Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 Mi.Der dzięki. Możesz podać tytuł książki ?,poszukam, bo chciałbym te zdjęcia zobaczyć. Jedno znalazłem w kamerą w powstańczej Warszawie-1944" .To jest jedno z tych o których piszesz?
Gość Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 Tak z ciekawosci - coz to byl za Borgward , jesli przenosil 250 kg mine?O ile sie nie myle (a mysle , ze sie nie myle), to wszystkie wersje SdKfz 301 przenosily ladunek wybuchowy 500 kg.PozdrowieniaGrendelP.S.Materialy wybuchowe o przedluzonym czasie dzialania" stosowano w niektorych rodzajach bomb lotniczych w czasie II WS, wiec dlaczegoz by ich nie mialo zastosowac w Sprengladung'ach?G.
Mosul Napisano 25 Sierpień 2003 Napisano 25 Sierpień 2003 450kg -Nowa Technika Wojskowa" grudzień 2001ciekawy artykuł m.in. o użyciu w Powstaniu.nawet nim troche przejechali przed wybuchem
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.