KudłatyHD Napisano 12 Marzec 2006 Autor Napisano 12 Marzec 2006 Co to za wpinka NSBO. Mam taka jak ta ze zdjęcia tylko ładniejszą.
Fox333 Napisano 10 Wrzesień 2009 Napisano 10 Wrzesień 2009 Tutaj tył szkoda że brak szpilki, za to ładny numer widac.
KudłatyHD Napisano 12 Marzec 2006 Autor Napisano 12 Marzec 2006 Co to za wpinka NSBO. Mam taka jak ta ze zdjęcia tylko ładniejszą.
MK Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 NSBO - Nationalsozialistische Betriebszellen-Organisation czyli coś a'la Narodowosocjalistyczna Organizacja Komórek Zakładowych. A przeznaczenie wpinki? Pewnie w klapę :]
grba Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 Nie potrafię powiedzieć kto i kiedy zaprojektował „logo” NSBO. Wiem, że NSBO miało odznaki w 3 wersjach różniących się sposobem wykonania, ale „logo” zawsze wyglądało tak samo, podobnie jak to na klamrze.Tu masz przykład odznaki datowanej na okres między 1931 a 1935: http://www.dhm.de/datenbank/index.html?/datenbank/xx00/xx000804.html
KudłatyHD Napisano 12 Marzec 2006 Autor Napisano 12 Marzec 2006 Czyli chyba fajny fancik, często się trafia??
MK Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 Czy swastyki na odznakach wprowadzono dopiero w 1933? Wtedy jej wydatowanie wyznaczałby okres 1933-1935.
grba Napisano 12 Marzec 2006 Napisano 12 Marzec 2006 Odznaka NSBO z lat 1928-1935.Nationalsozialistische BetriebszellenorganisationAdolf Hitler nie widział potrzeby tworzenia organizacji narodowosocjalistycznych w zakładach pracy. Pomimo jego zastrzeżeń w 1928 roku powstała inicjatywa lewego skrzydła NSDAP, utworzenia najpierw w wielkich berlińskich zakładach, organizacji pełniących rolę „politycznych grup ataku” zajmujących się agitacją i narodowosocjalistyczną propagandą. NSBO kierowane przez oponenta Hitlera Gregora Strassera (zabity w czasie „nocy długich noży”) miała zdecydowanie socjalny i socjalistyczny charakter, głosiła antykapitalistyczną ideologię nazywaną „narodowym bolszewizmem”. W 1931 po kierownictwem Josepha Goebbelsa rozpoczęto kampanie propagandową mającą umocnić NSBO, która powiększyła stan organizacji z 200 tysięcy do 300 tysięcy członków ale nadal dawało to 4% głosów w wyborach do Rad Zakładowych i do momentu ujednolicenia wszystkich organizacji zakładowych przez nazistów w maju 1933 NSBO nie miała wielkiego znaczenia. W 1932 r. w dniach od 3 do 7 listopada miał miejsce strajk generalny berlińskich robotników, w którym NSBO wzięła udział wraz z komunistami. O ironio, Goebbels berliński gauleiter NSDAP wraz z późniejszym wodzem NRD Walterem Ulbrichtem wspólnie agitowali za strajkiem, wspólnie doprowadzili do upadku rządu i przejęcia władzy przez Hitlera. W momencie przejęcia władzy przez nazistów podjęto decyzję utworzenia nowej organizacji Deutsche Arbeitsfront (DAF) z Robertem Leyem na czele. NSBO zeszła ze sceny w 1935 r. wraz ze swoją „kontrowersyjną” dla rządzących już nazistów historią.
Pytanie
KudłatyHD
Co to za wpinka NSBO. Mam taka jak ta ze zdjęcia tylko ładniejszą.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.