dzava Napisano 11 Marzec 2006 Autor Napisano 11 Marzec 2006 Witam, wiem że w Wojsku Polskim II RP najlepszym żołnierzom w grenadierce tj. walce granatem przyznawane były Odznaki grenadierskie. Wiem, że noszona były na prawej stronie munduru na równi z POS, Odznaką Strzelecką itp. Czy ktoś zna w jakim okresie były przyznawane, w oparciu o jakie przepisy, rozkazy lub regulaminy
dzava Napisano 11 Marzec 2006 Autor Napisano 11 Marzec 2006 wygląd znam a tym którzy nie widzieli podaję skrót gdzie można to cudo zobaczyć:http://www.allegro.pl/search.php?tring=odznaka+grenadierska
Boruta Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 http://www.allegro.pl/item90116746_ii_rp_odznaka_grenadierska_rzadka_zobacz_.htmlChyba tak łatwiej, były już zdjęcia jej na forum.Pozdrawiam
dzava Napisano 13 Marzec 2006 Autor Napisano 13 Marzec 2006 no tak zamotałem się, dzięki Boruta! ale nadal nie mam odpowiedzi na moje pytania.
markoniec Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Witam.Zbiór Pytań i Odpowiedziskypt na prawach rękopisuKraków 1931-193220 Pułk Piechoty Ziemi KrakowskiejWalka granatem.... 27. Kiedy żołnierz otrzymuje odznakę grenadjerską i gdzie ją nosi?Odznakę grenadjerską otzymuje żołnierz po przeprowadzeniu klasyfikacji, jaka ma na celu sprawdzenie wyników wyszkolenia, a następnie budzenia współzawodnictwa między żołnierzami a przez to zachęcenie do doskonalenia się.Odznakę nosi żołnierz na wysokości 1-go guzika kurtki, na środku, między guzikiem a wszyciem rękawa, na prawej piersi. Przy oporządzniu polowem można jej nie nosić.Dwukrotne przyznanie odznaki grenadjerskiej upoważnia właściciela do noszenia jej przy ubiorze cywilnym i nosi ją wtedy w dziurce prawej klapy marynarki.Pisownia zachowana org. Niestety, nic na temat przepisów itp. To skypt do nauki :)) Mam nadzieję że coś nowego podałem.Pozdr, M.
kiler p Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 Witam.Odgrzewam kotlecik:Czy ktoś zna podobny przepis dotyczący odznaki strzeleckiej i POS ?
AnKon45 Napisano 24 Marzec 2011 Napisano 24 Marzec 2011 POS ustanowiona przez Radę Ministrów, dopuszczona w WP - Dz. Rozk. MSWojsk. 1932 nr 23 - trzy klasy: złota, srebrna, brązowa; za dodatnie wyniki w określonej próbie sprawności fizycznej, przyznawana na 2 lata, po których należało odbyć kolejna próbę sprawności, w wojsku często noszona wbrew przepisowi - nakazywano: na środku prawej piersi, na wysokości pierwszego guzika zapięcia - na pasku naramiennym do pasa głównego;
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.