acer Napisano 22 Marzec 2006 Share Napisano 22 Marzec 2006 Jeszcze jeden o ile się nie mylę przykład parki Rauchtarnmuster. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 22 Marzec 2006 Share Napisano 22 Marzec 2006 OKJa tylko tak na wszelki wypadek ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziadziu Napisano 22 Marzec 2006 Share Napisano 22 Marzec 2006 foto 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziadziu Napisano 22 Marzec 2006 Share Napisano 22 Marzec 2006 Wcale nie mówiłem że to będą fabryczne panterki , a na wczenijszym poście zdjęcie SSmana w panterce kóra ma chyba kaptur. A z drugiej strony co by powiedzieli towarzysze renaktorzy jak by ktoś wystąpił w tak przerobionej panterce na rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 AdamT fotkę znam, byłakiedys strona o zeltach i byla tam zelta z włoskiego camo i ta fotka. Thuringien militaria nie musisz wierzyć aczkolwiek ich Taqrnhemd jest chyba fabryczny. Fotek jak mówiłem nie dostaniesz. Wklejałem wczesniej fotki panterki,była ona uszyta wlasnie dzieki tej fotce której brak mi teraz bardzo doskwiera. Jeśli masz to ja bym prosiło zdjęcia tej panterki platanowej z wykończeniami z włoskiego camo.Dziadziu zapewne osoba która wystąpiłaby w takiej panterce musiałaby legitymować sie zdjęciem oryginału... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 Strona o zeltach jest do dzis a jesli uszyles sobie panterke z wloskiego camo to dales ciala ale w koncu bylo tyle nieregulaminowego umundurowania w szeregach WH i SS, ze i taka panterka mogla sie trafic. Ptoblem polega na tym, ze nieregulaminowe umundurowanie bylo prawie wylacznie noszone przez oficerow wiec upewnij sie czy posiadasz odpowiednia range :)Oczywiscie nie mam tu na mysli przescieradel i innego dziadostwa noszonego jako zimowy kamuflaz bo te nosili wszyscy.Jak mi podasz jakis namiar to wysle ci zdjecie. Kurtka jest z prywatnej kolekcji i nie wypada wystawiac zdjecia bez zgody wlasciciela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 Szył kumpel... poza wzorem dysponował wtedy fotką SSmana chyba z Normandii w takiej i fotkami z Thuringien militaria. Uważam że nie masz racji iż było to nieregulaminowe gdyż w czarwcu 43 roku wyszedł rozkaz przyjmujący włoski kamuflaż jako jeden z kamuflaży Waffen SS. Fotkę bardzo pięknie bym poprosił na drvar44@vp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 Witam,Poproszę więc o fotkę :asdi.c1@interia.plPozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 Vikaloki wyslalem ci zdjecie, mam nadzieje, ze bedziesz zadowolony. A co do kurtki to mozemy tak sie licytowac i prawdopodobnie nie przekonam cie. Jesli ty czy twoj kolega chce sie upierac przy tym, ze byl to ekwipunek regulaminowy wasza sprawa ale raczej na pewno nie macie racji.W 43 roku ciagle byl produkowany wzor platanowy a jednak nie szyto z niegu mundurkow wiec twoj argument nie jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziadziu Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 Jeśli chodzi o zdjęcie 3 to jest to Fin bo ma pistolet maszynowy Suomi -SMG typowo fiński a nóż jest opisany jako radycyjny fiński nóż (puukko)". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 Dziadziu- tez mi sie tak wydawalo (pm i i pukko), ale klamra nijak nie pasuje na Fina. Choc to wspolczesna fotka, wiec moze byc wszystko poubierane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziadziu Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Dlaczego nie podoba Ci się ta klamra , w wymienianej przezemnie książce wszyscy mają takie klamry (zdjęcia z epoki )oczywiście bez oficerów, posiadają naszywki Westland , Nordland lub bez naszywek na rękawach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kammler Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Witam.Jestem w posiadaniu panterki.camo lato jesien. orginal. jestem zainteresowanywymiana na wieksza. Moja jest na osobe szczuplą wzrost 175 cm.stan bardzo dobry. Kammler@interia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 kammler, a co to u ciebie znaczy oryginal"? Bo oryginalne kurtki mialy wszystkie jeden i ten sam rozmiar. W klatce ok 160 cm i to byl rozmiar na szczupla osobe. Na zdjeciu jest taka kurteczka. Zrobie w niej jeszcze tylko otworki na sznurowke" i panterka gotowa :) Ladna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Adamie, czekamy na jakieś foty rzeczonych wyżej parek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 AdamT dzięki za foto! Licytować się niemam zamiaru bo fakt i tak się nie przekonam. Panterka już dawno zostala sprzedana jest chyba u 3 z kolei właściciela ;)Co fo Łotysza/Fina to sam Cuomi nie jest wyznacznikiem bo sa fotki zołnierzy z Totankopfu którzy ich użyuwali... A noże takie nosili wszyscy Bałtowie co potwierdza Degrell w swoich wspomnieniach i materiał zdjęciowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 dziadziu - niestety nie mam dostepu do zdjec jakie przywiozlem z Finlandii, ale o ile pamietam mieli klamry z finskim lwem. Ale noz na 100% jest to pukko, byly tez wersje w pochwach samorobnych z aluminium. Nie wiem czy jacys Baltowie tez takie uzywali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Estończycy również używali podobnego noża myśliwskiego. Ale w końcu Finowie i Estończycy to najbliższe sobie w sensie etnicznym narody.PozdrawiamŁoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Estonczycy tak, ale to ma byc ponoc Lotysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Kilka zdjęć łotyszy z takimi tez widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.