Skocz do zawartości

PANTERKA FINAŁ

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Drogi kolego Vilkaloki! Nie chciałem się do niczego przyczepiać, tylko zaprotestować przeciwko twierdzeniu że panterki" ( to potoczne określenie uznałem za ogólne dla wszystkich rodzajów kurtek kamuflażowych) z włoskiego materiału kamuflażowego nie posiadały kapturów. Nieporozumienie wynikające z różnego pojmowania potocznego określenia panterka" zostało już wyjaśnione i nie mam zamiaru się przyczepiać".
Pozdrawiam
Agresja 1

Dlatego napisałem że mówimy o Trnhemd czyli po angielsku smock. I to chyba juz dawno zalatwilo sprawę.

Z liebera to on ma chyba spodnie... mała partia została wydana do testów. Pozatym może to zdjęcie jeńców. Brak broni, brak patek. Ja nigdy nie negowałem oryginalnoście liebera.

Może wyjdą nowe foty....

M44 też było wydane przy końcu wojny, ale też chyba żaden z rekonstruktorów nie używa go na rekonstrukcjach 1945 r.
Chociaż miał fajny brązowo-zielony kolor.

M44 weszlo do testow w Grossdeutschland w 43 roku, szyte bylo ze wszystkiego w tym tez z tego feldgrau 44 a kolorze zblizonym do battledresu i z wloskiego zdobycznego sukna. Było oe bardzo ciemne, prawie czarne... i to mi się najbardziej podoba. Miesiac temu pod Piłą w hurtowni dostalem 2 metry takiego sukna i dalem uszyc taką bluze... Na inny model nie starczyło. osobiście to mójulubiony typ bluzy. A w polsce nikt nie używa 44 bo propaganda glosi ze w bluzie 36 można obskoczyć wszystkie imprezy od Bzury po bitwy z konca wojny. Jakoś nikt pzy tym nie dodaje że trzeba bylo być żołnierzem Fuehrer Begleit Brigade z GD albo bibokiem zesluzb tylowych ktory 6 lat dekowal sie od walki. No ale jakoś nikt nie sprawdza tych faktów tylko wszyscy wierzą.

Witam,
po raz pierwszy znalazlem sie na waszym forum ale z zaciekawieniem przeczytalem posty dotyczace kurtek maskujacych ss.
Hans,to bylo juz powiedzane kilka razy twoja panterka jest ladna ale takich kurtek nie bylo. Szkoda, bo szukalem wlaskiego materialu na spodnie ;)
Nie ma tez racji Vilkaloki piszac, ze byly panterki wzor m42 z wloskiego kamuflazu. O ile wiem nie bylo panterek (jesli za panterke uznamy kurtke maskujaca wciagana przez glowe, noszona na mundur) w tym kamuflazu ani m38 ani m40 ani m42. Przynajmniej nie bylo ich przed 1945 okiem. Wloski kamuflaz pojawil sie w niemieckiej armii dopiero w 1943 roku a to byl rok kiedy armia zaczela odchodzic od panterek i rozpoczeto produkcje mundurow maskujacych.
Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 11:17 22-03-2006

O ile uznamy za panterkę kurtkę wciąganą przez głowę noszoną na mundur", dobrze powiedziane. Wreszcie ktoś pisze konkretnie, nie zaś powołuje się na słowa używane przez AK", równie dobrze można na MP 40 mówić ozpylacz", bo tak też mówili AKowcy. Niektórym wyda się to czepianiem", ale ważne jest aby podczas dyskusji posługiwać się odpowiednim słownictwem, nie zaś bełkotem typowym dla dyletantów (do których przeciez żaden z szanownych dyskutantów nie należy). Swoją drogą też zastanawiałem się skąd kolega Vilkaloki wziął rewelacje, że z włoskiego materiału szyto Tarnhemd M42, chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcie archiwalne, albo oryginału ze zbiorów muzealnych.
Pozdrawiam

Kompletny M44.

I tak kolorystycznie mundury niemieckie dopiero w końcu wojny dorównały naszym z 1939 roku - takie moje spostrzeżenie. I chyba miały lepsze właściwości kamuflujące od standardowego Feldgrau.
Fakt, mundur szeregowego lub podoficera M-36 to raczej już rzadkość frontowa końca 1944 i 1945 roku. Wtedy to chyba już tylko M-43, M-40 ale chyba też mniej, i M-44.

Foto 1: Przeróbka frontowa panterki platan
Foto 2: Jak wyżej, tylko wzoru camo nie widać
Foto 3: Jak foto 1, pozatym to Łotysz z Lettlandu: charakterystyczny nóż
Foto 4: To tylko rynina i niestety nie jest miarodajna...

Wydawało mi się że rozmaewiamy ciagle o fabrycznych produktach a nie o frontowych samoróbkach?

AdamT nie raczyłeś zauważyć ze panterki wzoru 42 były produkowane do końca 43 roku. I właśnie w 43roku powstała seria panterek wz. 42 typ 1 z włoskiego camo.

R51 fotki teraz nie mam, miałem skan z jednej ksiażki ale szlag trafił mi dysk rok temu i poszedl... Jest taki oryginał do kupienia na renomowanej stronie Thuringien militaria. Jeśli ktoś chce może się pofatygować. Ta firma sprzedaje fanty z certyfikatem więc nie ma niebezpieczeństwa że wystawia powycierane na asfalcie podróbe"

Acer co do koloru masz rację.. niemcy postulowali już w październiku 39 wprowadzenia mundurów w polskim" kolorze i polskiego opatrunki indywidualnego.

To ze cos sprzedaja nawet renomowani kolekcjonerzy nie jest gwarancja, ze sprzedaja oryginalny produkt. Min. dlatego daja dozywotnia gwarancje.
Jak na razie to wychodzi na to, ze dyskutujemy o frontwych samorobkach a o tym nie chcesz dyskutowac. A szkoda bo wlasnie takiego umundurowania roznej masci bylo sporo w szeregach nie tylko SS ale i WH. Do tego byly czasto dosyc dziwaczne i znacznie odbiegaly od standardowego umundurowania.
Zobacz kurtke mundurowa oficera na zdjeciu. Jest zapinana na suwak i jest we wzorze wloskim. Podobnie z pokrowcem na chelm-wloski. Ale to sa samorobki. Pulkowi krawcy byli calkiem zdolni :)
Co do zakonczenia produkcji panterek, to oczywiscie byly produkowane jeszcze w 1943 roku i nigdzie nie pisalem, ze tak nie bylo. Dodam tylko, ze panterki z 43 roku mialy inny kroj. Byly jeszcze dluzsze niz standardowe panterki model 42 i mialy skosne kieszenie.
Napisalem tylko, ze w 43 roku wprowadzono nowy letni mundur polowy, ktory byl szyty z materialu kamuflazowego. Glownie byl to material groszkowy ale w 43 szyto je rowniez z materialu wloskiego oraz we wzorach eichenlaub i rauch rowniez z materialu, z ktorego szyte byly zelty (czyli i panterki) tj. gladkiej bawelny a nie materialu w splocie jodelkowym.
Nie spotkalem sie z jakimkolwiek sladem, ze szyto takie kurtki. Znajdz zdjecia, moze nas przekonasz.
Widzialem jedynie zdjecie panterki we wzorze platanowym, ktora miala mankiety wykonane z wlaskiego materialu. Nie znaczy to jednak, ze byly tam od poczatku. Mogly zostac doszyte przy reperacji zniszczonej kurtki.

ps. do Acer
zimowy komplecik bedzie dosyc drogi :( ale jesli nie jest to dla ciebie przeszkoda to czemu nie?

Rzadka Fota - z jednostki policyjnej we włoskim kamo.
Tak Pytam Adam zaciekawiony - naprawdę masz możliwości takiego odwzorowania kamuflażu wzoru wiosennego" no i twardszego materiału ?

Model który przedstawiłem w komplecie wiosennym to według opisu przykład oficera Dywizji Charlemagne" - marzec 1945 roku, Pomorze.

Lubię ekstrema, a podobno właśnie parki ss we wzorach wiosennych i groszkowych są najrzadsze. Na allegro wiosenna poszła za 3500 zł - oryginał w stanie dobry plus, groszkowa na germanmilitaria jest w stanie dobrym za 6000 dolarów.

Rarytas to jest parka w kamo rauch jak ta ze zdjecia. Podobno jest oryginalna. Zdjecie jest z muzeum w La Gleize w Ardenach, parka podobno zabrana prosto z pola.
Co do materialu to po pierwsze sam go nie produkuje a jedynie sprowadzam do kraju i nie mam wplywu na jego jakosc. Ale co do wardosci" to nie zab bardzo wiem co przez to rozumiesz. Matrial jest bardzo zblizony do oryginalu ale niestety jest troche mniej gesto tkany. Oryginalny material (nie zniszczony) jest zupelnie nieprzeswitujacy jak patrzysz pod swiatlo. Tu trafiaja sie gdzie niegdzie pojedyncze przeswity.
Co do wzoru wiosennego" tzn. ja go okreslam jako letni to faktycznie, parki byly raczej jesienno zimowe. Kolor jesienny byl zreszta o wiele lepszy/bardziej uniwersalny niz kolor letni. Jak znajde jakies zdjecia w komputerze kurtki i spodni zimowych, przesle ci na priv.

O co mi chodziło z twardszym materiałem - jakieś porządne odwzorowanie orginału, podobna faktura, gęstość itp, a nie
jakiś materiał a la poncho Bundeswehry. No po prostu jak najbardziej wierne temu co było 60 lat temu. Podobna parka Rauch jest chyba w którymś z muzeów na Łotwie - widziałem w książce Michaelisa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie