SP17 Napisano 3 Lipiec 2003 Autor Napisano 3 Lipiec 2003 Witam, może zamiast tyle gadać umówimy się np. na sobotę na wspólny wypad.Może być Chwaszczyno ale niekoniecznie. Pozdrawiam i czekam.P.S. wynik dzisiejszego łażenia: srebrna łyżka stołowa, cztery łuski Mauser wz.71 z czego jedna z datą 75, kilka łusek również Mauser ale z końca XIX w. kilkanaście monet(niestety fennigi wojenne), pocisk ołowiany kal. 21mm stożkowy - pójdzie do identyfikacji,zniszczona maska p.gaz. ale nie ta gumowa. W bardzo dobrym stanie jest ten trzon do , którego mocowany był pochłaniacz (prawie 100% farby)oraz oprawy okularów - od tej maski - z sygnaturą i datą. Te ostatnie elementy mogę oddać komuś komu brakują lub ma uszkodzone( jestem z Gdańska). Pozdrawiam.
Dziki Napisano 3 Lipiec 2003 Napisano 3 Lipiec 2003 Ja w sobotę mam czas. Mieszkam w Gdyni i niestety nie mam samochodu :(Zawsze mogę się bujnąć autobusikiem.Dodam tylko ze jestem totalnie zielony, ale z chęcią bym trochę potrenował pod okiem osób które znają sie lepiej odemnie.
Loozak Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 A może macie ochotę pochodzić w okolicy plaży na Stogach? Sądząc po ilości dziur to jeszcze dużo tam zostało. Ja jestem z Gdańska ( centrum ) w kwestii kopania jestem lajkonikiem ale merytorycznie i historycznie jestem dobrze przygotowany...Pozdrawiam!
beaviso Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 Heh, ja podobnie :) - z tym że nie sprecyzowałeś czy masz wykrywacz czy nie... Bo ja nie. Ale coś niecoś w temacie się wie".Może założymy spółkę, której przedmiotem działalności będzie: Noszenie ekwipunku i pomoc w eksploatacji łopaty na rzecz posiadaczy wykrywaczy metalu"? ;-)))Ale na poważnie - dla samej ekscytacji i zobaczenia jak to jest chętnie bym się kogoś zaczepił. Może kiedyś nadarzy się samoistnie taka okazja, bo na siłę nikomu głowy zawracać nie będę. Fajna byłaby idea zespołów połączonych", ale koniecznie musi być w nim ktoś doświadczony - bo czuję że całe podniecenie mi opadnie jak wykopię np. takie żelastwo z lotkami...pozdrawiam z Gdańska,M.
Loozak Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 Nestety wykrywacza nie mam :-(( ale od kilkunastu lat mam niezłego świra w temacie Gdańska i okolic i tylko siedzę w książkach i tym podobnych klimatach. Czas ruszyć trochę dupsko w teren. Ostatnio trochę łaziłem po okolicy i aż dziw bierze że niektóre rzeczy czy miejsca są w takim zapomnieniu a inne wogóle nie są niektórym znane. Jak człowiek się bliżej przyjży czy popyta autochtonów na dany temat to okazuje się że ludzie dużo jeszcze wiedzą czy pamiętają ale po latach umyka co nie co z pamięci. Ostatnio pokazywałem jednemu gościowi że na ulicy przy której mieszka na środku jezdni jest studzienka z napisem Danziger Werft. Kanalysation von Danzig. ( chyba dobrze napisałem ) Tyle tylko że jam mieszkam od 5 lat a on od ponad 50 i nawet o tym nie wiedział. Mieszkam na Emaus i żadko kto pamięta nazwy Aniołki, Pieklisko, Tempelburg a od tego trzeba zacząć lokalizację i poszukiwania. Może zbierzemy małą grupę zainteresowanych i będziemy robili weekendowe najazdy na dane miejsca?
Dziki Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 Kurde w weekend jednak nie mogę - praca. Ale w tygodniu jak najbardziej. Mieszkam w Gdyni na Chwarznie. I mam piszczałkę (Rutus).
beaviso Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 Jestem za, choć paradoksalnie w wakacje różnie może być z wolnymi dniami.Piszę się ja + moja dziewczyna (wciągnęła się od razu gładziutko w temat - pokazałem jej właśnie studzienki i napisy na murach).Kanalyz(s?)ation of Danzig - Danziger Werft" - takie widziałem.Takich studzienek jest jeszcze parę nawet... - ale cholerka nie będę pisał gdzie, bo ktoś w nocy wywiezie - na priv przy okazji napiszę!Ja jestem ograniczony do Wrzeszcza, Zaspy, Brzeźna trochę. Czyli o Aniołki zahacza trochę :)
Loozak Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 Ten weekend też mam zajęty ale możemy się wstępnie umówić na kontakt w poniedziałek i wtedy ustalimy szczególy na najbliższy tydzień. Dysponuję autem więc Dziki, też możemy Cię porwać po drodze i przy okazji przejechać przez Owczarnię. A może ktoś się w międzyczasie jeszcze dołączy?
beaviso Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 K von D" oczywiście miało byćStałe obcowanie ostatnimi czasy z angielskimi tekstami wywarło jednak piętno na moim umyśle :)Ograniczony do wspomnianych terenów jestem w kwestii rozeznania, ale nie znaczy to oczywiście, że poza nimi nic mnie nie interesuje!Czasowo to wyłącznie XX wiek (wszystko przez te fotografie), z naciskiem na WMG i 1945 rok. Jedynie w kwestii artylerii nadbrzeżnej mogę cofnąć się do XIX w.
Loozak Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 Mnie najbardziej pociąga wynajdywanie konkretnych informacji na dany temat lub o jakimś miejscu / obiekcie. Obojętnie z jakiego okresu. Szukam wtedy i węsze. Przy okazji szukania napotykam na inne informacje które rozpoczynają nowe ciekawe wątki. I tak się to wszystko kręci. Ostatnio próbowałem zlokalizować miejsce gdzie stała wieża nieistniejącego kościoła Zbawiciela na Emaus. ( aktualnie LO 8 ) Udało mi się nawet znaleźć pocztówkę z tą wieżą. Niestety do dnia dzisiejszego o tym kościele przypomina tylko ulica nosząca nazwę Kościelnej.
Dziki Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 Piszę się na wszystko. Oprocz pracy w weekend mam poprawkę 10 albo 12. A tak to mam wooolne do wrzesnia :) (Potem dogrywka z poprawkami).Najbardziej chciałbym potrenować operowani piszcząłką pod okiem kogoś kto się zna...
SP17 Napisano 4 Lipiec 2003 Autor Napisano 4 Lipiec 2003 Skoro sami nie możecie jutro to może jakaś sugestia konkretna co do miejsca, jutro pojadę i zdam relację.Może okolice Matemblewa - słyszałem,że był gdzieś tam poligon niemiecki. Pozdrawiam i czekam.
beaviso Napisano 4 Lipiec 2003 Napisano 4 Lipiec 2003 Trochę OT:Przez to forum i przez siebie dostałem już jakiejś paranoji!Przed chwilą na stronie naszemiasto.pl przeglądałem nagłówki wiadomości i widzę jeden zaczynający się w ten sposób:>Tygrys< ze Stogów (...)" Miałem w pamięci widziane kiedyś zdjęcie Koenigstigera zrobione właśnie w 1945 na Stogach - domyślacie się jak w pierwszej sekundzie zareagowałem (taki nagły strzał" podniecenia, hie hie)!Dopiero za moment skojarzyłem, że chodzi o Jana P. ps. Tygrys", cwaniaczka ze Stogów, na co zresztą wskazywała dalsza część tytułu :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.