Guest Posted October 6, 2001 Share Posted October 6, 2001 Jestem zainteresowany historią fortyfikacji umieszczonych we wchodnim filarze mostu na Wiśle, łączącego Starogard Gdański z Malborkiem. Za jakiekolwiek informacje (tytuły książek, linki itp) z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 7, 2001 Share Posted October 7, 2001 Albo się mylę,albo było to swego czasu opisane w Fortecy,jak znajdę to podam szczeguły.Hartmann Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 22, 2001 Share Posted October 22, 2001 http://www.fortress.hg.pl/mapa/data/pn/013_knybawa.htmmało, zdawkowe informacje, ale podaje dla porządku,Proponuję kontakt z Panem Marcinem Dudkiem , Gdynia- TPF,( .(0-58) 621-19-66 najlepiej po godz. 19, ewentualnie przez towarzysza jego wypraw, członka zarządu TPF Północ-Tomasz Tymiński( też z Gdynia- tomtym@poczta.onet.pl , ) który jako jeden z pierwszych obiekt zinwentaryzował , a na temat ogólnie-fortyfikacji - encyklopedia! Kiedyś TPF-Północ wydawał czasopismo INFORT ( infort@pro.onet.pl)- jeżeli mnie pamięć nie myli w jednym z nich był artykuł o w/w obiekcie. Mam nadzieję, że w/w Panowie nie bedą mieli mi za złe podanie ich danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 23, 2001 Share Posted October 23, 2001 spawdziłem w spisie zawartosci inforu- tam niestety nic nie ma; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 23, 2001 Share Posted October 23, 2001 Uprzejmie informujemy, że obszerna informacja o moście pod Knybawą, autorstwa Marcina Dudka, ukazała się w wydawnictwie TPF: FORTYFIKACJA tom III, \Fortyfikacje polskie, niemieckie i radzieckie związane z II wojną światową\", str.73, Warszwa-Kraków 1995. Nowy INFORT 19 jeszcze w pażdzierniku.Udanego odkrywaniaZespół redakcyjny Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki. Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 czy mógłby ktoś zamiescić jakieś fotki terażniejsze tego obiektu i co się z nim dzieje obecnie pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 Marecki, specjalnie dla Ciebie kilka fotek z 30 maja b.r.Alkali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alkali Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 i ostatnie 8.Jak widać trzyma sie całkiem nieźle ;-)Pzdr.Alkali Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki. Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 dzięki bardzo !!byłem ciekawy jak to wygląda bo u mnie jest troszeczke podobne pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki. Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki. Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marecki. Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 tylko że to wrocław pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Etam Posted June 20, 2004 Share Posted June 20, 2004 Za rok nic tam niezostanie,(złodzieje)złomiarze wszystko wytną.Już wiele ukradli .Pozdrawiam EtamPs.Warto zobaczyć od środka.Ciekawi mnie czy wytną te płyty pancerne,bo zamki i zasówy już z nich wymontowali sukinsyny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted August 3, 2004 Share Posted August 3, 2004 Dziś w ramach walki z totalnym lenistwem - wybrałem się na most knybawski. Bunkry na obu przyczółkach mostu są otwarte. Niestety złomiarze zdążyli się już zaopiekować tym mostem :( Używają palnika acytylenowego do rozcinania zbiorników i rur. Porobiłem masę fotek. Ograniczę się tylko do tych z wmętrza schronów. W środku schronów byłem po raz pierwszy. Dlatego nie wiem co się tam zmieniło przez ostatnie lata. Jeśli ktoś zauważy jakieś drastyczne zmiany (wycięte drzwi itp) to prosze o komentarz.fot. 1Przyczółek zachodni. II poziom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted August 3, 2004 Share Posted August 3, 2004 fot. 2przyczółek zachodni. II poziom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted August 3, 2004 Share Posted August 3, 2004 fot. 3przyczółek zachodni. I poziom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted August 3, 2004 Share Posted August 3, 2004 fot. 4przyczółek zachodni. I poziom. Jedna z nieliczych ocalałych rur :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted August 3, 2004 Share Posted August 3, 2004 fot. 5przyczółek zachodni.Tą fotkę wstawiłem ze wzlględu tych powyginanych drzwi :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted August 3, 2004 Share Posted August 3, 2004 fot. 6przyczółek wschodni (część schronu od strony Wisły).Poziom I. Tuż za drzwiami wejściowymi można się nadziać na skośny otwór" w chodniku. Ponoć można nim przejść do drugiej części schronu od strony Malborka. Okoliczne dzieciaki mówiły, że niedawno wybuchła afera, gdyż jeden gościu wpadł w ten szybik". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.