Skocz do zawartości

mapki topograficzne Polski XX i XIX wiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy mógłby mi ktoś polecić jakieś ciekawe publikację z tematu map topograficznych Polski XX i XIX wieku ? Z tego co się orientuje to oczywiście WIG i cała masa innych wojskowych mapek niemieckich i rosyjskich z początku XX wieku. To wszystko zazwyczaj 1:100tys 1:200tys,1:300 tys topograf. Chcialbym nieco poczytać. Zupełnie nie mam pojecia o XIX wieku - co z nim ? Z góry dzieki za pomoc. Czy ktoś zna jakąś s stronę z kompletem map WIG ? Pamietam że byly udostępninoe gdzieś w sieci - oczywiście nie myślę o tych za $$$$
Napisano
Dobre parędziesiąt lat temu Biblioteka Narodowa zaczęła wydawać skorowidz map topograficznych polskich i ziemie polskie obejmujących. O ile mi wiadomo, wyszły tylko dwa tomy - wydawnictwa WIG 1918-39 i służby geograficznej PSZ na zachodzie 1939-45. Oba poprzedzone są obszernymi wstępami teoretycznymi. Wydanie trzeciego tomu, dotyczącego okresu 1871-1918, wstrzymała śmierć inicjatora całego przedsięwzięcia, prof. B. Krassowskiego i nie wiadomo, czy w ogóle on się ukaże.

Poza tym polecam książkę płk. E. Sobczyńskiego Historia Służby Geograficznej i Topograficznej WP" (Warszawa 2000), która wprawdzie skupia się głównie na okresie po 1918 roku, ale podaje również zarys wczesniejszych prac topograficznych.

A tak przy okazji - na spotkaniu w sochaczewskim Muzeum, jakoś tak zaraz po pierwszej Bzurze, prosiłeś mnie o mapy 1:25000 WIG Twoich okolic. I ja te odbitki mam cały czas, bo mimo kilkakrotnych przypomnień z mojej strony, nie raczyłeś mi podać adresu korespondencyjnego... :-)
Napisano
Heh .. wybacz sqh ... odezwę sie na priv ... czasem człowiek potrafi się utopić we własnej korespondencji połączonej ze spamem ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie