Skocz do zawartości

Armia Czerwona w Polsce !

J23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ,mam wielką prośbe do wsszystkich kolegów na Forum.Szukam wszelkich informacji na temat stacjonujacych w Polsce JW AR,chodzi o miejscowośc i jaki rodzaj wojsk ,moze ktos ma takie dane? Lub może sami sporzadzimy taki spis .Bede zobowiązany za wszelkie informacje.Wielu z Was mieszkało w miejscowościach gdzie stacionowała AR.Czekam na wszelkie informacje.
Napisano
Oława pod Wrocławiem, dawne koszary niemieckiego batalionu strzelców krajowych. Stacjonowała to sowiecka jednostka lotnicza obsługująca niedalekie lotnisko jak dobrze pamiętam. Mam gdzieś foty ze ścian na tych koszarach z sowieckimi malunkami :)
Napisano
CHojna- lotnisko wojskowe- pułk myśliwski
Szczecin ul. Mickiewicza - szpital wojskowy,
Szczecin ul. Łukasińskiego - afgańcy"- spadochroniarze przerzuceni z Afganistanu.
Napisano
No i oczywiście Kołobrzeg, tam chyba też stacjonowały jakieś myśliwce. Sam pamiętam Rosjan - oficerów.
Napisano
Toruń ul Polna.Koszary i oddalone o 2km magazyny na terenie bylej scalarni pocisków 88mm w okresie wojny.Pułk sapersko-pontonowy do zabezpieczenia przepraw na Wiśle.
Napisano
acer w 1983 roku leżąc na plaży w Ustroniu Morskim widziałem na żywo pierwszy raz (i jak dotychczas ostatni )kobre Pugaczowa wykonaną na Migu 29-tym przez jakiegoś ruskiego asa z Bagicza - wtedy jeszcze nie wiedziałem co to jest . Często latali nad plażą bardzo nisko odstawiając popisy a ludzie na dole ich wyzywali bo hałas był ogromny
Napisano
Bagicz robi wrażenie. Ogromny teren - jak wycinek Związku Radzieckiego w PL :-)). Teraz w dzierżawie - dostęp łatwy i warto połazić
Napisano
no więc dobrze Legnica
cały sztab Pólnocnej Grupy Wojsk Armi Radzieckiej w dzielnicy zamknietej Kwadrat" dzisiaj Tarninów - urzędowali tam wszyscy dowódcy a nawet jeden marszałek Polski sprawował swą funkcje z tego miasta
- ulica Zlotoryjska - czarne naszywki i otoki - prwdp.pułk panc
- ulica Hutników i CHojnowska - czerwone naszywki i otoki-gwardia w sile co najmiej dywizji - mieszkan pokoszarowych starczy jeszcze na 10 lat
- ul.Poznańska i Słubicka jw. lecz otoki czarne
-ul Świerczewskiego (Rzeczypospolitej )niebieskie naszywki i otoki - lotnisko transportowe i okolo 300 śmiglowców stale na płycie oraz samoloty transportowe -regularne połączenie lotnicze Legnica Moskwa i chyba Kijów tak zresztą jak połączenia kolejowe
mieszkań pokoszarowych starczy jeszcze na 15 lat
30 km od Legnicy Krzywa - największe lotnisko w Europie -latały SUki
Mordy ruskich widziane na miescie - to cały przekrój Azjie - ruski z normalna gębą wschodnioeuropejską był ewenementem

nie chce mi się dalej pisać
Napisano
W Brzegu lotnisko na którym stacjonowały MIGi - 25, natępnie lotnictwo transportowe, śmigłowce itd. Też spory garnizon. Ruscy wykorzystywali min koszry po Niemcach. Obecnie samo lotnisko i teren wokoło wygląda jaby przetoczył się tam front- powyrywane płyty na lotnisku, hangary rozbite przez złomiarzy i wysypisko śmieci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie