Skocz do zawartości
  • 0

Orzełek na rogatywke polową

Berlin

Pytanie

Napisano

Mam pytanie. Orzełek po lewej stronie to
- PSZ na Zachodzie? czy wcześniejszy.
Obrębiony jest białoczerwoną nitką z małym uszkiem do powieszenia na górze, oczywiście to już 'robota' byłego właściciela.
Dla porównania po prawej stronie orzełek PSZna Zach. Widać różnicę w hafcie i wykonaniu. Jednak nie jestem specjalista, może było kilka wersji wykonania orzełków po 1939 roku. Czekam na wasze opinie.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Troszkę z innej beczki, Berlin, rogatywka, kótrą pokazałeś to najprawdopodobniej oficerska polówka z lat 50 ??przedwojennym?? orzełkiem. Słyszałem coś o przedwojennych polówkach z kamgranu, ale to chyba nie to. :-)

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
(...) Na przedwojennych polówkach zdarzały się metalowe orzełki. Zawsze są jakieś odskocznie od regulaminu, szczególnie w przypadku wojny...
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

zaraz.. zaraz.. metalowe orzełki na polówkach? chyba w LWP lub lesnych"
wg warunków technicznych materiałów wojskowych ogatywka polowa z 1938 roku"
cytuję: ...nalezy naszyć nieco poniżej rogu równo i symetrycznie orzełek, wyhaftowany na podkładce z sukna, barwy ochronnej.."[patrz foto] nic nie pisze o metalowym orzełku, moze były jakies odosobnione przypadki??
Na futażerkach sie zgodzę były metalowe.

Skumin pytałem sie jasno Czy wogóle były produkowane na zachodzie, orzełki na takiej podkładce?" zamiast Spokojnie , które jednostki używały "rogatywek polowych na zachodzie bo jakoś sobie nie przypominam..." , mogłes napisac- nie nie uzywano ponieważ nie noszono rogatywek ni beretów o kolorze takim jak podkładka po lewej stronie.
Wychodze z założenia iż jak sie człowiek pyta to znaczy że ma watpliwości i szuka pomocy na forum... a trafia na test z wiadomości:).

Jeli nie noszono to znaczy że orzełek wrzesniowy"
Dziekuje za info. Jesli można to proszę o jakieś żródła dotyczące metalowych orzełkach na polówkach w regularnym wojsku WP II RP do 1939 roku.
Pozdrawiam

Napisano
DTH masz racje były wersje dla kombatantów i być może ten czarny nią jest. Wiesz jak to jest z pamięcią ludzi starszych a tym bardziej ich rodzin:).

Pozdrawiam
Napisano

Mam pytanie. Orzełek po lewej stronie to
- PSZ na Zachodzie? czy wcześniejszy.
Obrębiony jest białoczerwoną nitką z małym uszkiem do powieszenia na górze, oczywiście to już 'robota' byłego właściciela.
Dla porównania po prawej stronie orzełek PSZna Zach. Widać różnicę w hafcie i wykonaniu. Jednak nie jestem specjalista, może było kilka wersji wykonania orzełków po 1939 roku. Czekam na wasze opinie.

Napisano
Zeby zilustrowac Twoje slowa na przykladzie, to swojego czasu pewien starszy pan opowiadal mi, jak to przetrzymuje do dzis rusznice ppanc. z ktora Jego kompania walczyla we Wrzesniu 1939 r i ktora przechowywana przez niego miala byc w swietnym stanie. Domyslacie sie, jak zareagowalem:)) Po wielu namowach, co trwalo kilka tygodni zgodzil sie ja w koncu pokazac. No i zobaczylem...PTRS-a w stanie agonalno - parzęchowatym:))
pozdrawiam rowniez
Napisano
W książce J.Murgrabia . Symbole Wojskowe Polskich sił zbrojnych na zachodzie , jest ten sam wzór orła , ale też różni się od pokazanych w tym poście dosłownie minimalnymi szczegółami.
Pozdrawiam Skumin.
Napisano
Ksztalt podkladki i rysunek tego orla z lewej zupelnie odmienne od tych z rogatywki polowej wz 37 i wyszywanych w II RP. Widac to nawet na tej fotce kopii rogatywki,ze orzel tam jest bardziej przykucniety", na Twoim brak tez rozetek z liscmi w rogach tarczy, itow" okalajacych tarcze od dolu ( patrz zdjecie z rogaytwka), a takze brak szycia wypelniajacego tarcze amazonek w w ksztalcie cegielek" ( szycie poziomo, a nie, jak w Twoim pionowo).Podkladka idealnie jajowata zamiast owalnej o niceo innym ksztalcie.IMO to wspolczesna tworczosc, poza tym haft przedwojenny nie byl tak staranny.Ten z prawej to samo.
Napisano

Jeżeli można przyłącze się do dyskusji .
Jak dla mnie na zdjęciu które zaprezentował Berlin są orły produkowane dla PSZ Zach . Orzeł przedwojenny był troche inny w rysuku . Jako porównanie zrobiłem skana orłów z PSZ Zach (góra oraz dół lewy ) i orła produkcji przedwojennej(dół prawy) . Gdy się dobrze popatrzy na orły z dolnego rzędu od razu widać różnice w rysunku, najbardziej w skrzydłach , koronie i tym że na tarczy amazonek są zaznaczone gwożdzie.

Napisano
No i dzieki Slawowi mozna teraz porownac starannosc wykonania i wyglad nici po kilkudziesieciu latach.Nie kupuje tego, ze te na gorze sa wojenne.
Napisano

Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z wypowiedzią kolegi DTH . Dla porównania zrobiłem skany na przemian tył i przód orła dla pancerniaków z PSZ Zach. Na zdjęciu które zaprezentował Berlin jest on po prawej stronie.

Napisano
czemu twierdzisz że na beretach? Berety o takim kolorze? chodzi mi ten po lewej stronie. Takie orzełki były noszone na rogatywkach polowych. Ten po prawej stronie się zgodzę [żle sformuowałem swój post] Czy wogóle były produkowane na zachodzie, orzełki na takiej podkładce?
Napisano
Orzełki są z pewnego żródła. Jeden [czarny] ze Szkocji, drugi z kraju. Wiec nie ma tu mowy o podróbach, których kilka też posiadam i róznice są zasadnicze.
Ten czarny od nowości był nie noszony, dlatego taki 'czysty'
Czystośc tez moze wynikac z faktu iż trochę rozjaśniłem skan by widoczne były szczegóły, generalnie nie sa tak 'czyste' jak na fotce.

SLAW 100- dzieki za skany, przydadząs ie dla porównań

Co do fotki 'kopi' rogatywki, foto zrobione w Instytucie i Muzeum im Sikorskego. Co do orginalności nie będę sie wypowiadał ale nie sądze by ta instytucja wkładała na półki komunistyczne rogatywki, jak to sugeruje Łukasz.

Zastanawia mnie jednak dalej pytanie- skąd taki kolor podkładki jak to był 'zachód'?
Napisano
Nie ma o co kruszyc kopii, bo zdjecia nie oddadza tego, co masz w rece. Pamietaj tylko, ze w Anglii kombatanci zamawiali sobie zarowno haftowane, jak i metalowe orly juz po wojnie. Sam mam takiego orla, po wuju - lotniku, ktory nie wrocil do Polski po wojnie i ktory wedle Jego slow byl bity w latach 60. na zamowienie grupy polskich zolnierzy, ktorzy zostali w Anglii. Mnie sie te orly nie podobaja, ale jesli masz zaufanie do zrodla, to nie ma o czym dyskutowac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie