Foster73 Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 Przeglądałem ostatnio zagraniczne aukcje na Ebayu i to co mnie najbardziej uderzyło , to powalająco atrakcyjne ceny za nowy wykrywacz. Koszt wysyłki też nie jest przesadzony , na moje zapytanie ile musiałbym wyłożyć , gość w Australii twierdzi że do 70 $ Au. Zastanawiam się nad taką formą zakupu, czy ktoś może już z tego korzystał ? Jak można zapłacić za zakup np. w Australii ? Czym jest PAY PAL ? I najważniejsze , czy nasze służby celne nie zechcą dowalić mi cła za wykrywacz zakupiony poza Europą ?Zważywszy , że cały interes może kosztować mnie niespełna 2/3 ceny wykrywacza u wiadomego dystrybutora w Wa-wie , to chyba gra jest tego warta ?Co o tym sądzicie ?
Vincent_Vega_69 Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Moje zdanie na ten temat jest takie: jeśli różnica w cenie pomiędzy wykrywaczem w Polsce u dystrybutora a na Ebay jest mniejsza niż 1 tyś. to gra nie jest warta świeczki. Dlaczego? ponieważ kupując u dystrybutora w Polsce masz wiele do zyskania : gwarancję, serwis, ewentualność wymiany, polską instrukcję obsługi, brak ryzyka, cenne porady od fachowego sprzedawcy, brak ukrytych kosztów itp. Kupując na Ebay nic z tych rzeczy nie przysługuje ci a narażasz się na różne nieprzyjemne sytuacje takie jak : cło, VAT, możliwość uszkodzenia w czasie transportu, nieuczciwość sprzedającego, duże koszty przesyłki a czasem też wysłania pieniędzy itp. Reasumując: jeśli szkoda ci pieniędzy a jednocześnie nie boisz się ryzyka, znasz język np. angielski (albo znasz kogoś kto ci pomoże w tłumaczeniach), jesteś bardzo cierpliwy itp to oczywiście kupuj na Ebay. Jeżeli jednak komfort zakupów, bezpieczeństwo i pewność transakcji, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny, instrukcja obsługi i możliwość skontaktowania się z dystrybutorem (dystrybutorzy często są poszukiwaczami i naprawdę znają się na sprzęcie), łatwość całej transakcji są dla ciebie ważniejsze to lepiej kup u dystrybutora w Polsce. Z tego co zauważyłem w większości firmy te nie są krwiopijcami" i jakichś wielkich kokosów z takiej działalności nie mają. Osobiście niedawno kupiłem detektor w Polsce i jestem BARDZO ZADOWOLONY!ps. nie zapomnij o wszystkich kosztach: do ceny dolicz- wysyłka(>100zl), koszt płatności(np.PayPal 3% lub przelew >kilkudziesięciu złotych) cło(nie wiem ile)VAT(22%)ewentualne telefony do np.USA, ewentualne wyjazdy do Urzędu Celnego, ewentualne koszty w agencji celnej (chyba że sam potrafisz wypełniać te wszystkie SAD-y)itd. POLICZ WSZYSTKO !!!
Jacek P Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Wszystko zależy od kogo (np. sklep, poszukiwacz)i gdzie (np. Anglia, USA, Australia).Ja wykrywacz kupiłem na ebay w USA, cena była tak atrakcyjna że podjąłem to ryzyko.Ze strony sprzedającego nie napotkałem na żadne problemy, przesyłka doszła dobrze opakowana w oryginalnym pudełku, które ma dobre zabezpieczenia wewnątz(karton był nie naruszony), co więcej był otwierany przez naszych celników, gdyż paczka była ponownie zaklejana i opieczętowana stemplami, że została poddana kontroli celnej, ale żadnego VAT ani cła mi nikt nie nałożył! Sprzęt w rewelacyjnym stanie za pół ceny.Co do instrukcji - jej polską wersję kupiłem za śmieszne pieniądze.Ale największym problemem było znaleźć aukcję, na której sprzedający zgadzał się na wysyłkę do Polski, ponieważ 90% aukcji dotyczy tylko kupujących na terenie USA i Kanady.A teraz przymierzam się do sprzętu z najwyższej półki,poluję na okazję na ebay brytyjskim, gdyż znajomy pracuje od niedawna w Anglii i obiecał, że jak będzie potrzeba to może użyczyć swojego adresu, rozliczyć zakup i mi go przywieźć!Pzdr! Jacek
luger Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Pay pal to forma platności z twojego konta na ebay. Z tego co wiem w Polsce możesz o tym zapomnieć a wielu sprzedawców w USA intereusje tylko taka forma płatności. Proponowałem jednemu przesłanie many order i nawet słyszeć nie chciał. Pay pal i już.Pozdrawiam L.
past Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 paypal jest bezpłatny dla kupującego , i dostępny w Polsce mniej więcej od roku :-) dla płacących poprzez niegoco do kosztów przesyłki to potwierdzam 100 zł to minimum !a co do cła i vatu -- tu nie ma reguły albo dowalą albo nie , chyba że wartość wykrywacza jest chyba poniżej 100USD
Vincent_Vega_69 Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Faktem jest, że Pay Pal jest darmowy dla płacącego ale większość sprzedawców zastrzega sobie, że w przypadku wybrania tej metody płatności należy doliczyć 3%. Ja przynajmniej wielokrotnie spotkałem się z takim zastrzeżeniem.
luger Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 Wypada mi się przyznać do nieznajomości ebay w Polsce;)Ja korzystam z niego za wielką wodą. I wyraziłem się mało pracyzyjnie. Wielu sprzedawców w USA nie interesuje wysyłka do Polski nawet jeśli zapłacisz PayPal.Pozdrawiam L.
VanWorden Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 Witam!Ignorancja Amerykanów nie zna granic - oni nie tylko do Polski boją się wysyłać, ale gdziekolwiek:(Fakt, że ciężko jest ich przekonać do zmiany zdania, ale zawsze warto próbować..PozdrawiamVW
Foster73 Napisano 4 Marzec 2006 Autor Napisano 4 Marzec 2006 Serdeczne dzięki za odzew. Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?Być może ostatecznie skorzystam z Ebay niemieckiego , bo to i bliżej i chyba bezpieczniej. Ceny po przeliczeniu na głowę biją ofertę dystrybutora X z Wa-wy. Mam rodzinkę za Odrą więc może mi pomogą. Ale faktem jest , że tak atrakcyjne ceny jak na Ebay australijskim w Europie nie występują. Instrukcja to też nie problem , bo jak kogoś stać na drogie auto , musi go być również stać na części i serwis.przykład:http://cgi.ebay.de/Metalldetektor-MINELAB-EXPLORER-II-Plus-Zubehoer_W0QQitemZ6257496356QQcategoryZ25789QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
proscan Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 Cena na tej aukcji jest ohne MWST", czyli bez VATu. Jako, za przeproszeniem, członek UE musisz zapłacić VAT (chyba 17%).Kupując warto wiedzieć co oferuje sprzedający, a nie patrzyć tylko na cenę.Podobnie w USA. Jeśli nowy sprzęt ma kupić ciocia, to ona powinna kupić w innym stanie niż sama mieszka, bo innaczej zapłaci podatek stanowy (6-8%).pzdr.proscan
szerf Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 Co mysliciwe o tym: http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7396036349pozdr.
Foster73 Napisano 5 Marzec 2006 Autor Napisano 5 Marzec 2006 Szerf bez przesady. Gośc na koncie ma zero pozytywów no i jeszcze te Chiny. Pojedziesz do niego jak Cię oszuka ?
DarekD Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 Sprzedaje" te wykrywacze, zarówno Minelab jak i White's już od jakiegoś czasu, co najmniej od 2miesięcy pod różnymi nickami!!! i.. jakoś 0 komentarzy (negatywnych czy pozytywnych:))Ale Chiny to podobno piękny kraj więc miałbyś okazję pojechać i pozwiedzać:)Darek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.