Skocz do zawartości
  • 0

KLAMRA

ARQ

Pytanie

Napisano

Witam!! Wykopałem taką austryjacka klamerke ze zdejmowanym orłem, mam pytanie kto używał takich klamer? czy była przeznaczona dla oficerów czy dla wszystkich żołnierzy?

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Boruta postaram sie odczytac napis wkoło gapy, troche zamazny jest i w dodatku gotyk jak odczytam to napisze
Napisano
Dzięki danieloff a mozesz mi powiedziec mniej wiecej ile taka klamerka może byc warta???
Napisano
tak skala to 1:25 000 a napis dookoła gapy (o ile nic nie pomyliłem) brzmi GIRTCHBERG RIEFENGEB GOCHTTNUTE FUR CECHREBILDUNG" prosze o ewentualne poprawienie mnie
Napisano

Witam!! Wykopałem taką austryjacka klamerke ze zdejmowanym orłem, mam pytanie kto używał takich klamer? czy była przeznaczona dla oficerów czy dla wszystkich żołnierzy?

Napisano
moze to klamra dla szpiegow ?? :D w zaleznosci jakie wojsko szlo takiego orla przypinali ??? hehe... bardzo fajny fant :)
Napisano
Witajcie panowie dokładnie to chodzi mi o mapke niemiecką jaka znalazłem kiedys w starym domu, mianowicie jest to mapa na płótnie szaroniebieskim składana na trzy razy opatrzona niemieckimi pieczęciami z wroną", mapa dotyczy okregu Wigenstahl
Napisano
Tak sie składa że nie kazdemu takie klamry przypinali" bo np takie same tylko ze z iałym" orłem (cynkowym) przydzielane były bodajże strzelcom tyrolskim :)no cóz Niftos chyba nie siedzisz zabardzo w tym temacie
Napisano
Mapa przedstawia obecny obszr Pobiednej w Górach Izerskich rzekomo tam była tajna fabryka amunicji czy wiecie cos na ten temat??
Napisano
Mapami raczej średnio, kupiłem kilka dotyczących mojej najbliższej okolicy, z jednej strony jako pomoc do poszukiwań, z drugiej po oprawieniu super wyglądają na ścianie:-)
Napisano
A możesz dac zdjęcie drugiej strony klamry ??

W necie znalazłem info ze tego typu klamry noszono w latach 1871 - 95.

O klamrach austryjackich jest tez artykuł w któryms z numerów Odkrywcy, jak znajde czas to poszukam

Pozdr
Napisano
Cenę kształtuje rynek. Tak średnio to taka klamerka jest warta ok. 150-200 zł, ale możesz wystawić na Allegro i jak trafi się ktoś, komu będzie zależeć, to weźmiesz za nią wiecej. A chcesz się pozbyć swojej? Jakby co, to napisz na priv albo gg 2250122

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie