ARQ Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Witam!! Wykopałem taką austryjacka klamerke ze zdejmowanym orłem, mam pytanie kto używał takich klamer? czy była przeznaczona dla oficerów czy dla wszystkich żołnierzy?
danieloff Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Ten typ austriackiej klamerki, ze zdejmowanym orłem, jest zdecydowanie żadszy - noszony przeważnie przez oficerów.
ARQ Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 Boruta postaram sie odczytac napis wkoło gapy, troche zamazny jest i w dodatku gotyk jak odczytam to napisze
piotr k Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 to jest prawdopodobnie mapa typu Messtischblätter 1:25 000
ARQ Napisano 27 Luty 2006 Autor Napisano 27 Luty 2006 Dzięki danieloff a mozesz mi powiedziec mniej wiecej ile taka klamerka może byc warta???
ARQ Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 tak skala to 1:25 000 a napis dookoła gapy (o ile nic nie pomyliłem) brzmi GIRTCHBERG RIEFENGEB GOCHTTNUTE FUR CECHREBILDUNG" prosze o ewentualne poprawienie mnie
Boruta Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 Raczej nie, chyba źle odczytałeś napisy, gotyk niestety trudny jest, może byś to wrzucił na skaner?Pozdrawiam
Boruta Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Co jest na pieczątce? To jest wojskowa mapa.Pozdrawiam
ARQ Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Witam!! Wykopałem taką austryjacka klamerke ze zdejmowanym orłem, mam pytanie kto używał takich klamer? czy była przeznaczona dla oficerów czy dla wszystkich żołnierzy?
Niftos Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 moze to klamra dla szpiegow ?? :D w zaleznosci jakie wojsko szlo takiego orla przypinali ??? hehe... bardzo fajny fant :)
ARQ Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 Witajcie panowie dokładnie to chodzi mi o mapke niemiecką jaka znalazłem kiedys w starym domu, mianowicie jest to mapa na płótnie szaroniebieskim składana na trzy razy opatrzona niemieckimi pieczęciami z wroną", mapa dotyczy okregu Wigenstahl
ARQ Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 cos takiego. mamp ytanie jaki to rodzaj mapy, sztabowa czy cos innego.
ARQ Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Tak sie składa że nie kazdemu takie klamry przypinali" bo np takie same tylko ze z iałym" orłem (cynkowym) przydzielane były bodajże strzelcom tyrolskim :)no cóz Niftos chyba nie siedzisz zabardzo w tym temacie
ARQ Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 Mapa przedstawia obecny obszr Pobiednej w Górach Izerskich rzekomo tam była tajna fabryka amunicji czy wiecie cos na ten temat??
danieloff Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Mapami raczej średnio, kupiłem kilka dotyczących mojej najbliższej okolicy, z jednej strony jako pomoc do poszukiwań, z drugiej po oprawieniu super wyglądają na ścianie:-)
Jaro5 Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 A możesz dac zdjęcie drugiej strony klamry ??W necie znalazłem info ze tego typu klamry noszono w latach 1871 - 95.O klamrach austryjackich jest tez artykuł w któryms z numerów Odkrywcy, jak znajde czas to poszukamPozdr
danieloff Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Cenę kształtuje rynek. Tak średnio to taka klamerka jest warta ok. 150-200 zł, ale możesz wystawić na Allegro i jak trafi się ktoś, komu będzie zależeć, to weźmiesz za nią wiecej. A chcesz się pozbyć swojej? Jakby co, to napisz na priv albo gg 2250122
Pytanie
ARQ
Witam!! Wykopałem taką austryjacka klamerke ze zdejmowanym orłem, mam pytanie kto używał takich klamer? czy była przeznaczona dla oficerów czy dla wszystkich żołnierzy?
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.