Skocz do zawartości

przybory do czyszczenia broni -moja kolekcja

pik78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do czego sluzył wycior pod lufą Mausera 98k ? Nie da sie nim wyczyscic lufy,jest za krótki -potrzeba skrecic 2 takie wyciory !Do czyszczenia uzywano rozanca ,jugole maja w przybornikach sznurkowy wycior .
W przypadku mosina -wszystko jasne ,wycior odpowiada długosci przewodu lufy .

Do jasnej cholery ,czemu ten pret podlufa mausa jest tak krotki ,do czego miał sluzyc? Moze do wybijania łusek zapieczonych ,zablokowanych w komorze ?

pzdr
Napisano
robił za koźlik, żeby wybić łuskę to też chyba musi być długości lufy. Pik miałeś się chwalić swoimi zestawami a nie ściągać z netu fotki :-)
Napisano
To co mam w kolekcji to pokazalem na samym poczatku ! Wkrotce pokaze 2 wzor metalowego przybornika do mosinka 1891/30 ( ot taki wiekszy przybornik do ak47 )Musze tylko u kolegi porobic jemu fotki :)

Fajnie ,tylko ja i Bjar mamy przyborniki w swoich kolekcjach ! To wielce budujace jest :\\
Napisano

obydwa wzory sowieckich przybornikow do kb mosin .Obydwa z jednakowa zawartoscia .Ten z gory jest czesto znajdowany ,ten u dolu to rzadkosc !

Ma ktos jakis pomysl jak ten przybornik otworzyc (jak widac ziemniak ,nieczyszczny )

pzdr T

Napisano
dodam ,ze powinno sie go otwiera tak jak przybornik do kbk ak47 >>> tyle teoria ,gorzej jednak skorodowany otworzyc ;\\
Napisano
Wać Pan raczysz zartować sobie ze mnie :)
Na oczy nawet nie widziałem ,podejrzewam ,ze uzywali zwyklych przybornikow (jak do 98K )No moze tylko ta łyzeczka była nieprzydatna .

pzdr pik
Napisano
pik - nie zartuje, trafiaja sie czasem. A z mauserowskiego mozna by wykorzystac jedynie szczote.

maxikasek - co ciekawe, na zdjeciu jest MP43/1 z dluzsza nakretka na koncu lufy. A do kompletu brakuje jeszcze olejarki

Pozdrawiam
Napisano
Ze względu na zgodność kalibrów zestaw do czyszczenia i onserwacji Mausera 98 k służyć mógł bez przeszkód do czyszczenia STG. Nigdy nie spotkałem się z zestawami do czyszczenia i konserwacji STG 44.Myślę że nie istniała potrzeba tworzenia nowego zestawu, więc wykorzystywano przyborniki do 98k.
Pozdrawiam
Napisano

Tak wyglada kompletna odzina" z przybornika z kolby StG. A co do kompatybilnosci z mausem - zgadza sie, kaliber ten sam, byc moze z nich tez korzystano.

• 2 months later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie