Skocz do zawartości

przybory do czyszczenia broni -moja kolekcja

pik78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako ze moj nick-pik78 kojarzy sie tylko z aroganckimi wpiasami postanowilem pokazac swą ludzka twarz" Postanowilem zalozyc temat ,ktory wg mnie ,cos wniesie do Forum !

Chciałem pochwalic sie szanownym panstwu" moja skromną (narazie) kolekcja przyborow do czyszczenia broni -zwanych potocznie przybornikami ! Na razie sa tylko 2 .Obydwa sowieckie ,do 7,62mm kb mosin .
Obiekt na zdjeciu nr 1 to czeste znalezisko na trasach odwrotu sowietow z 1941 roku.Niewiele osob wie o istnieniu metalowych przybornikow sowieckich !

Prosiłbym abyscie zamieszczali zdjecia swoich przybornikow do broni (rowniez powojennych)

Napisano

Zawartosc przybornika :
-kluczyk
-szczotka
-przecierak
oraz olejarka

Sam obudowa przybornika sluzzyła podczas czyszzcenia broni za oslone muszki i uczwyt do trzymanie po zalozeniu na wycior !

Napisano

W skład zestawu wchodzi :
-oslona wylotu lufy i muszki
-przecierak
-szczota
-kluczyk
oraz olejarka

Torebka ma sporo pieczatek ale niestety mocno zabrudzona smarami od srodka :\\

pzdr Tomek

Napisano

zaplecze" przybornika :)

nie mam wyciora do 122 mm ,ale koles trafił szczotke do 20 - 30 mm ! Jaki sprzet plot do kal 37mm mieli sowieci w czasie 2 wojny ?

Napisano
Armata przeciwlotnicza wzór 1939.
Kaliber 37 mm, waga 2100 kg, donośność 4000 m w płaszczyźnie poziomej i 3000 m w pionowej, szybkostrzelność do 180 strzałów na minutę, prędkość początkowa pocisku 900 m/sek. Przeznaczona do zwalczania samolotów na wysokościach do 2500 m.
Napisano
Natomiast wyjątkowo nie znoszę jednego ch.....a z Hajnówki, za to że podpowiedziałem koledze na egzaminie z entomy obniżył mi pajac ocenę. Koledze też. No normalnie bym go pi........ł w łeb siekierą. :(
To w temacie hasła Hajnówka.
Napisano
Były jeszcze jak podają niektóre źródła 25 mm armaty przeciwlotnicze wzór 40. Ale trzeba poszukać w necie.
Napisano

Podrzucam do góry!

Ja mam kilka przyborników do czyszczenia karabinka Mausera - w różnych stanach zapełnienia zawartością ,a do tego chyba z 8 bakielitowych oliwiarek. Pokażę mój ulubiony i najlepiej zachowany przybornik - na strychu u babci Niemcy zostawili go w styczniu roku pamiętnego :)

1) dupna (niestety) fotka przybornika i zawartości - 2 szczoteczki ,klucz ,wycior różańcowy i oliwiarka

Napisano
Warto zajrzeć też do wątku, który był wcześniej pt.
Przyborniki do polskiej broni strzeleckiej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie