Sniper 1939 Napisano 25 Luty 2006 Autor Napisano 25 Luty 2006 Witam!Jakie ciekawe miejsca można obejrzeć/zwiedzić w Wielkopolsce??Z góry dzięki
kitolif Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu może... MRU też gdzieś niedaleko a dalej to niewiem pozdro ;)
TATA-poz Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 żeby zacząć od początku - szlak Piastowskipozdro.
grechu Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Poznań:1. Cytadela i reszta fortów + schrony i inne obiekty fortyfikacyjne.2. Muzeum WP na Starym Rynku.3. Resztki Hali Sterowcowej (zasadniczo sam fundament).
advertus Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 witamnawiązując do cześniejszego postu - fort VII i Żabikowo,swoją drogą jeśli ktoś ma okazję jechać ul.Polską to jest niepowtarzalna okazja spojrzenia na fort VII - nareszcie zlikwodowano pozostałości ogródków działkowych a i drzewka listek jeszcze nie mają ciekawie wyglądają również (zimową porą) pozostałości ruin fortu przy Lechickiej pozdrawiamadvertus
XANTOS Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Niestety niektóre forty poznańskie są w prywatnych rękach jako magazyny (czy coś) i są niedostępne do potencjalnych zwiedzających"... :(A tak swoją drogą, bo to były za obiekty pomiędzy fortami, np. pomiędzy V i IVa (tam gdzie teraz jest stacja Esso), pomiędzy Va i VI (jeden w dziurze przy Lechickiej koło stacji Statoil, a drugi przy pętli tramwajowej na Piątkowskiej) oraz pomiędzy VI i VIa (teraz jest tam kupa gruzu przy przejeździe kolejowym na Lutyckiej)?
mat Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Witam.Wiecie może co mieściło się w czasie wojny w forcie V przy Lechickiej?W jakim celu Niemcy wykorzystali ten obiekt?Pozdrawiam.
TATA-poz Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Pomiędzy V i IVa - zniszczony,wysadzony,zakopany schron z lat 1887-1888 (ESSO)-przeznaczenie - drugi schron artyleryjski w rejonie fortu IVaPomiędzy Va i VI - schron z lat 1887-1888 (przy STATOIL )- przeznaczenie - pierwszy schron artyleryjski w rejonie fortu VaPomiędzy Va i VI - schron z lat 1887-1888 (przy pętli na Piątkowskiej )-przeznaczenie - pierwszy schron amunicyjny w rejonie fortu VaPomiędzy VI i VIa - dwa zniszczone,wysadzone,zakopane schrony z lat 1887-1888 (przy przejeździe kolejowym po stronie do miasta))-przeznaczenie - drugi schron amunicyjny w rejonie fortu VI oraz drugi schron artyleryjski w rejonie fortu VI - choć to trochę dziwne bo są bliżej VIa niż VIPomiędzy VI i VIa - zniszczony,wysadzony,zakopany schron z lat 1913-1914 (przy przejeździe kolejowym po stronie na Poznań Wola)- przeznaczenia nie znampozdropozdro
Romo Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Biegał może ktoś w okolicach Grodziska Wlkp. ? podobno ciekawe tereny, wybieram sie tam, ale prosił bym kolegów o podpowiedź :-)pozdraiam wszystkichRomek
jabartoldi Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Wschodnia wielkopolska:Klodawa... niemiecka linia B2 o ile pamietam, duzo tego:-)Przedmoście Koło, polskie umocnienia z 39', ladne i ciekawe, opis w Fortecy, nie pamietam nru. Zaczynac od Genowefy, dalej wg. map. POnad 20 obiektow.Samo miasto Kolo, zamek, umocnienia z 44, poza tym Kościelec, unikatowy schron dla moździeża, plus bierne i ringstandy, ciekawostka...Besiekiery i Boryslawice zamkowe - zamki. Gosławice - dzielnica Konina - Zamek - w nim muzeum. Ciekawe. Mrówki, kolo Wilczyna zrekonstruowany grod stozkowy, z zabudowa, polecam ale latem, bo wtedy jest otwarty. Oddzial muz arheolo z Poznania? Slesin, kanal warta - goplo - umocnienia polskie 39'. Ladne:-)Tak jakos chyba z 4 szt. Szlak romanski - Stare miasto, Konin, Kazimierz Biskupi...zalezy co ciebie interesuje... jest tego dosc duzo.
Sniper 1939 Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 Cześć!Dzięki za informacje. Co do Poznania to akurat wiem co można ciekawego zobaczyć. Interesują mnie miejsca związane z 2wś - pola bitw, umocnienia .. , Oraz tajemnice miejsca :) Zamki, dwory, pałace itp. Pozdro :)
grechu Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 To jeszcze na wschodniej granicy miasta rów przeciw czołgowy wyryty przez niemców.
XANTOS Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 A co było przy ul. Chemicznej? Bo po wojnie strzelnica milicyjna (chyba). Ale za wałem jest tam nadal całkiem spory schron i kilka mniejszych. A wzdłóż Warty ciągle jest spory rów, w którym mozna znaleźć jakieś elementy żelbetowe.Jako dzieciak, bawiliśmy się z kolegami na forcie IVa i pamiętam, ze była legenda", że jest tam jakieś przejście pod Wartą i wyjście właśnie przy Chemicznej, ale ile w tym prawdy???Aktualnie przez ten lasek przy Chemicznej jest układany spory kolektor, więc może jeśli to jest ciekawe miejsce, to może i ciekawe rzeczy wyjdą na powierzchnię?
jabartoldi Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 ten row pepeanc o ile mi sie wydaje mozna zobaczyc za osiedlem domkow w antoninku, na styku z granica nowego zoo.
YoWheris Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 Do Romo:Chodziłem w okolicach Grodziska wlkp. niestety na tą chwilę bez większych rezultatów. Pare guziczków, łusek i jak narazie nic więcej. Może chodziłem w złych miejscach, choć trochę terenu tam już przegrzebałem.Pozdrawiam
grechu Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Przy chemicznej strzelnica piechoty jutro powiem z jakiego okresu a potem ktoś na torze strzelniczym schron wybudował.
XANTOS Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 no i to jutro" minęło już kilka dni temu... ;)
grechu Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 Przepraszam, że tak długo nie pisałem. Oto rysunek strzelnicy n czerwono schrony z lat 1887/1888 na niebiesko 1913/1914
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.