Skocz do zawartości

Wielkopolska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poznań:
1. Cytadela i reszta fortów + schrony i inne obiekty fortyfikacyjne.
2. Muzeum WP na Starym Rynku.
3. Resztki Hali Sterowcowej (zasadniczo sam fundament).
Napisano
witam
nawiązując do cześniejszego postu - fort VII i Żabikowo,
swoją drogą jeśli ktoś ma okazję jechać ul.Polską to jest niepowtarzalna okazja spojrzenia na fort VII - nareszcie zlikwodowano pozostałości ogródków działkowych a i drzewka listek jeszcze nie mają
ciekawie wyglądają również (zimową porą) pozostałości ruin fortu przy Lechickiej
pozdrawiam
advertus
Napisano
Niestety niektóre forty poznańskie są w prywatnych rękach jako magazyny (czy coś) i są niedostępne do potencjalnych zwiedzających"... :(

A tak swoją drogą, bo to były za obiekty pomiędzy fortami, np. pomiędzy V i IVa (tam gdzie teraz jest stacja Esso), pomiędzy Va i VI (jeden w dziurze przy Lechickiej koło stacji Statoil, a drugi przy pętli tramwajowej na Piątkowskiej) oraz pomiędzy VI i VIa (teraz jest tam kupa gruzu przy przejeździe kolejowym na Lutyckiej)?
Napisano
Witam.Wiecie może co mieściło się w czasie wojny w forcie V przy Lechickiej?W jakim celu Niemcy wykorzystali ten obiekt?Pozdrawiam.
Napisano
Pomiędzy V i IVa - zniszczony,wysadzony,zakopany schron z lat 1887-1888 (ESSO)-przeznaczenie - drugi schron artyleryjski w rejonie fortu IVa

Pomiędzy Va i VI - schron z lat 1887-1888 (przy STATOIL )- przeznaczenie - pierwszy schron artyleryjski w rejonie fortu Va
Pomiędzy Va i VI - schron z lat 1887-1888 (przy pętli na Piątkowskiej )-przeznaczenie - pierwszy schron amunicyjny w rejonie fortu Va

Pomiędzy VI i VIa - dwa zniszczone,wysadzone,zakopane schrony z lat 1887-1888 (przy przejeździe kolejowym po stronie do miasta))-przeznaczenie - drugi schron amunicyjny w rejonie fortu VI oraz drugi schron artyleryjski w rejonie fortu VI - choć to trochę dziwne bo są bliżej VIa niż VI

Pomiędzy VI i VIa - zniszczony,wysadzony,zakopany schron z lat 1913-1914 (przy przejeździe kolejowym po stronie na Poznań Wola)- przeznaczenia nie znam

pozdro

pozdro
Napisano
Biegał może ktoś w okolicach Grodziska Wlkp. ? podobno ciekawe tereny, wybieram sie tam, ale prosił bym kolegów o podpowiedź :-)

pozdraiam wszystkich
Romek
Napisano
Wschodnia wielkopolska:
Klodawa... niemiecka linia B2 o ile pamietam, duzo tego:-)

Przedmoście Koło, polskie umocnienia z 39', ladne i ciekawe, opis w Fortecy, nie pamietam nru.
Zaczynac od Genowefy, dalej wg. map. POnad 20 obiektow.

Samo miasto Kolo, zamek, umocnienia z 44, poza tym Kościelec, unikatowy schron dla moździeża, plus bierne i ringstandy, ciekawostka...

Besiekiery i Boryslawice zamkowe - zamki.

Gosławice - dzielnica Konina - Zamek - w nim muzeum. Ciekawe.

Mrówki, kolo Wilczyna zrekonstruowany grod stozkowy, z zabudowa, polecam ale latem, bo wtedy jest otwarty. Oddzial muz arheolo z Poznania?

Slesin, kanal warta - goplo - umocnienia polskie 39'. Ladne:-)Tak jakos chyba z 4 szt.

Szlak romanski - Stare miasto, Konin, Kazimierz Biskupi...
zalezy co ciebie interesuje... jest tego dosc duzo.
Napisano
Cześć!
Dzięki za informacje. Co do Poznania to akurat wiem co można ciekawego zobaczyć. Interesują mnie miejsca związane z 2wś - pola bitw, umocnienia .. , Oraz tajemnice miejsca :) Zamki, dwory, pałace itp.
Pozdro :)
Napisano
A co było przy ul. Chemicznej? Bo po wojnie strzelnica milicyjna (chyba). Ale za wałem jest tam nadal całkiem spory schron i kilka mniejszych. A wzdłóż Warty ciągle jest spory rów, w którym mozna znaleźć jakieś elementy żelbetowe.
Jako dzieciak, bawiliśmy się z kolegami na forcie IVa i pamiętam, ze była legenda", że jest tam jakieś przejście pod Wartą i wyjście właśnie przy Chemicznej, ale ile w tym prawdy???
Aktualnie przez ten lasek przy Chemicznej jest układany spory kolektor, więc może jeśli to jest ciekawe miejsce, to może i ciekawe rzeczy wyjdą na powierzchnię?
Napisano
Do Romo:
Chodziłem w okolicach Grodziska wlkp. niestety na tą chwilę bez większych rezultatów. Pare guziczków, łusek i jak narazie nic więcej. Może chodziłem w złych miejscach, choć trochę terenu tam już przegrzebałem.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie