Skocz do zawartości

Znawca potrzebny od zaraz!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam czy nie ma ktoś z was informacji o tym jak dokładniej przebiegał fronnt niedaleko wisły dokłądnie w mietlu koło stopnicy!>?? w stopnicy wiem ze działała partyzantka i gdy mój tata był młłoody znaleziono duż ilosć partyzanckiej broni..a u mnie za domem z tego co znalazłem w internecie i co opowiadali mi sarsi ludzie rozciagał się front niemiecko rosyjski. czy ma ktoś informacje na temat frontu w tamtych okolicach??
Napisano
Znam tylko po drugiej stronie. Na rzece Breń do początku stycznia u ciebie był do przodu tak z trzy miesiące.
Dzięki temu ocalały miejscowości po prawej stronie.
Niemcy się wycofali bez walk na drugiej linii okopów, front nie został przełamany, tylko nocą 7 na 8 stycznia pozycie zostały opuszczone. Przy okazji znam
miejsce przeprawy na lewą stronę ale nie szukałem z różnych
przyczyn. Piszę tak na marginesie po sąsiedzku przez Wisłę jak masz informację o brzegu prawym to napisz. Pzd.
Napisano
spoko ja na wiosne ruszam na łowy bo u nie za domem był front właśnie ten sam któey poszedł potem na berlin! u mnie stacjonowali niemcy mówisz ze nie było walk?? znalazłe tylko pare lotek od moździerza ruskiego i pełno łusek od m42 mp40 i mausera! jest tego pełno ale niestety zima i niemoge kopać :( moja babcia była na drugiej stronie wisły mieszkała tam!! pojade do niej i zapyta jjak mi cos oowie to napisze! pozdro
Napisano
Pisałem o stronie mojej. Walki były na pierwszej linii okopów tylko front nie został przełamany jakoś
armii czerwonej się nie spieszyło skoro po twojej stronie byli już daleko, a po mojej niemcy zostawali w kotle,
Na linii rzeki Breń walki były ciężkie, w okolicy ujścia
co najmniej rozwalonych kilka czołgów. Umocnienia w obwałowaniach. Relacja kolegi takiego jednego co poszedł
zaraz po wycofaniu się niemców a sowieci jeszcze o nie nadeszli, odważny był nawet do czołgów zaglądał, straszne
widoki, kolega nie poszedł bo się normalnie bał, ale relację powtórzył nie wiem czy prawdziwą.
Napisano
mój wujek był saperem i budował mosty na wiśle jak rosjanie si ęprzeprawiali! słyszałem ze jeden czołg t34 wpadł do wody z całą załogą dowódca wyskoczył do wody pierwszy zanim wpadł cały czołg niestet czołg wpadł a niego..... mój wujek zginątam bo gdy się mył drugi kolega go popchną i wpadł do wody zaplątał noge w korzenie i juz nie wypłynąmam informace ze u mnie zgineło dużo rosjan bo niemcy mieli duze umocnienia! a gdy sie wycofywali zaminowali front na całej lini do tej pory znajduje zapaliniki! jeden z okopów betownowy został rzywalony ścianą o bali się tam wejsc bo teren był podminowany! a jak kopali rów u mojego sąsiada to znaleźli pełno czaczek same ruskie!! bo było przy nich troche nieśmiertelników ciekawie tam było na wiosne ide szuka tego wszystkiego pozdro
Napisano
Front przebiegał na linii Szczucin , Mietel , Białoborze , Dziesławice . W sierpniu 1944 były toczone ciężkie walki o Stopnicę , którą Niemcy odbili* i utrzymywali do stycznia 1945 , kiedy to ruszyła wielka ofensywa sowiecka w ramach operacji wiślańsko-odrzańśkiej .
Ogólnie teren bardzo ciekawy do poszukiwań.
*kontruderzenie wyszło spod Nowego Korczyna , Niemcy użyli 5 lub 6 dywizji pancernych i 1 zmotoryzowanej .
Napisano
wielkie dięki za info barzdo mi pomogło a coś więcej nie wiesz o walkach w mietlu. ja tam mieszkam i wiem mniej więcej gdzie rozciągała się linia frontu ,,vaz'' a z kąd ty jesteś?? bo mam ciekawą info. ja mieszkam dokładnie na lini frontu... i na polu obok znajduje ełno łusek ... POZDRO
Napisano
Nie mam innych informacji o walkach w Mietlu . Jak pisałem ciekawie może być w okolicach Stopnicy , tam trwały zaciekłe walki , wg niektórych źródeł jedne z największych na ziemiach polskich w czasie II W.Ś. Mieszkam pod Wawelem a czasem przejeżdżam przez Słupię , bywałem kiedyś w Stopnicy , byłem też tam gdzie Kozy kują ;)Ogólnie ciekawe tereny , może się tam na wiosnę wybiorę .
Napisano
jak wpadniesz to daj znać.... w stopnicy w chyba 1975 znalziono na starym cmentarzu żydowskim pod kaplicą wejście do piwnicy.. tam była cała p[iwnica partyzanckiej broni wiem tylko o 2 mg42 reszty broni ci którzy to znaleźli juz mi nie zidentyfikowali mietel też cieawe miejsce wiem tye ze rozibł się niedaleko mnie radziecki samolot i znam miejse stanowiska które go zestrzeliło.. czekam tylko na wiosne:) w stopnicy trudno będzie coś znaleść bo teraz jest juz bardzo rozbudowana przynajmniej rynek a okolice to w większości pola i stare niektóre juz zapomniane cmentarze.. musze sie kiedyś tam wybrać POZDRO
Napisano
byłem kiedyś na tym cmentarzu żydowskim w Stopnicy , wtedy był już zrównany z ziemią i zaorany a gdzieniegdzie walały się kości . Znajomy pokazywał mi też fundamenty starego domu przy ulicy chyba Kościuszki . Pod nimi była stara piwnica do której weszliśmy i dalej jakieś wejście , częściowo zawalone którym można było podobno przejśc do podziemi kościoła . Ot takie stare czasy mi się przypomniały ;) Chętnie obejrzałbym te stanowiska przeciwlotnicze , może na wiosnę się uda . Jak się przedstawia sytuacja terenowa t.zn. może ktoś pogonić kosą z pola czy jest raczej bezpiecznie???
Napisano
nie w okolicy tam gdzie ja mieszkam jest ok sami fajni ludzi paru może i właśnie u nich są te największe fanty.. trudno.. a xco do tych podziemi to te podziemia z kościłoa prowadzą aż do
sandomierza..!! rok temu zawaliła się mała część ego korytarza kolo kościoła... a co do tego stanowiska przeciwlotniczeo wiesz jak to z pamięcią u starych ludzi... podobno tam jest ale na 100% nic nie powiem bo sam doładnie nie wiem... w stopnicy to można pochodzić po polach. tam partyzantka dobrze działała!! POZDRO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie