strazakwaffe Posted February 20, 2006 Author Share Posted February 20, 2006 druga strona proszę zwrocic uwage na podpis feldmarszałka-pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 W wątku śmierć" na forum głównym pkazywałem już tą ulotkę, tez z niemieckiego granatu agitacyjnego. Ta jest kierowana do POlaków. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
VASILI Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 to było na niemieckim granacie?? przecieżto jest porusku!! nie wiem co to jest ultka na granacie?? dziwne.. nie spotkałem sięz czymś takim jeszcze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
saper1939 Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 VASILI te ulotki nie są a granatach" tylko w granatach a dokładniej w pociskach.Są wypełnione ulotkami propagandowymi a te pokazane powyżej pochodzą właśnie z takiego granatu.A pisane są po rusku bo przecież ruscy za bardzo nie znali niemieckiego,to jaki sens miałyby te ulotki skoro i tak by ich niky nie przeczytał.Jesli sie mylą to prosze o sprostowanie.Pozdrawiam Marcin Link to comment Share on other sites More sharing options...
strazakwaffe Posted February 21, 2006 Author Share Posted February 21, 2006 jeszcze troche musisz poryć VASILI-nie kompromituj sie-pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
strazakwaffe Posted February 21, 2006 Author Share Posted February 21, 2006 sory R-51 jak to ja mówie stary jestem i ślepy -pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
strazakwaffe Posted February 21, 2006 Author Share Posted February 21, 2006 R-51 mozesz ją powiekszyć tak ja moje -pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
michałł Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 A to jest list z rosyjskiego pocisku agitacyjnego - zatytułowany Pozdrowienia z rosyjskiej niewoli" był tylko jeden taki posród setek ulotek podpisanych przez Paulusa ( Komitet Wolne Niemcy).PZDR Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
michałł Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 druga strona Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted February 24, 2006 Share Posted February 24, 2006 No to i ja dorzucę ulotkę z agitacyjnego granatnika :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted February 24, 2006 Share Posted February 24, 2006 Ups o czymś zapomniałem :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
wz1977 Posted February 24, 2006 Share Posted February 24, 2006 Cześć. To i ja coś dołożę. Nie wiem czy z granatu ale na pweno agitacyjne. W tym miejscu pozdro dla kolegi od którego to otrzymałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wz1977 Posted February 24, 2006 Share Posted February 24, 2006 I strona odwrotna. Miłej lektury. pozdr wz1977 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qnik Posted February 24, 2006 Share Posted February 24, 2006 Ciekawe jest zdanie na końcu ulotki: Dieses Flugblatt gilt als Passierschein". Z tą ulotką można było przedostać się przez granicę do Niemiec. Ciekawe, ilu Rosjan skorzystało... Ma ktoś takie dane?Pozdrawiam Qnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pevnost Posted February 24, 2006 Share Posted February 24, 2006 wz 1977 czy możesz napisać gdzie ta ulotka została znaleziona? To byłaby bardzo cenna informacja dla mnie. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
berdan Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 a to ode mnie.pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
berdan Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 i rewers Link to comment Share on other sites More sharing options...
wz1977 Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 Pevnost - ulotka pochodzi prwadopodobnie z okolic Głogowa lub Wrocławia. Dokładnie nie wiem ale spróbuję się dowiedzieć. pozdr wz1977 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wz1977 Posted February 27, 2006 Share Posted February 27, 2006 Pevnost - oto historia tej ulotki: Ulotka pochodzi z resztek pocisku znalezionego na starym poligonie (poniemieckim) w miejscowości Serby (Zerbau), tuż pod Głogowem, obecnie miejscowość jest już włączona do miasta. Wszystkie ulotki były zwinięte w rulon. Nie pamiętam dokładnie ile ich było, ale kojarzę coś z liczbą ok. 400 szt. pozdr wz1977 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pevnost Posted February 27, 2006 Share Posted February 27, 2006 dzieki bardzo za info. Takie same ulotki znaleziono także kiedyś na terenie miasta Głogów.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karabin70 Posted May 20, 2006 Share Posted May 20, 2006 Witam.A to moja zdobycz. Mam kilka wzorów, pochodzą z pocisku artyleryjskiego.Pozdrawiam Andrzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karabin70 Posted May 20, 2006 Share Posted May 20, 2006 Druga strona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted May 20, 2006 Share Posted May 20, 2006 Niemiecka ulotka adresowana do żołądka:Żołnierze śpieszcie z przechodzeniem na naszą stronę!Zupa gotowa! Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted May 20, 2006 Share Posted May 20, 2006 A oto ulotka Komitetu Rosyjskiego kierowana do żołnierzy, dowódców i funkcjonariuszy politycznych Armii Czerwonej Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted May 20, 2006 Share Posted May 20, 2006 A oto kilka przykładów fotografii propagandowej:1. Dla tych którzy przeszli na niemiecką stronę flaszeczka, papierosy, muzyczka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.