Skocz do zawartości

Z niemieckiego granatu agitacyjnego !!!!

strazakwaffe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W wątku śmierć" na forum głównym pkazywałem już tą ulotkę, tez z niemieckiego granatu agitacyjnego. Ta jest kierowana do POlaków.
Pozdrawiam

Napisano
to było na niemieckim granacie?? przecieżto jest porusku!! nie wiem co to jest ultka na granacie?? dziwne.. nie spotkałem sięz czymś takim jeszcze...
Napisano
VASILI te ulotki nie są a granatach" tylko w granatach a dokładniej w pociskach.Są wypełnione ulotkami propagandowymi a te pokazane powyżej pochodzą właśnie z takiego granatu.A pisane są po rusku bo przecież ruscy za bardzo nie znali niemieckiego,to jaki sens miałyby te ulotki skoro i tak by ich niky nie przeczytał.
Jesli sie mylą to prosze o sprostowanie.Pozdrawiam Marcin
Napisano

A to jest list z rosyjskiego pocisku agitacyjnego - zatytułowany Pozdrowienia z rosyjskiej niewoli" był tylko jeden taki posród setek ulotek podpisanych przez Paulusa ( Komitet Wolne Niemcy).
PZDR
Michał

Napisano

Cześć. To i ja coś dołożę. Nie wiem czy z granatu ale na pweno agitacyjne. W tym miejscu pozdro dla kolegi od którego to otrzymałem.

Napisano
Ciekawe jest zdanie na końcu ulotki: Dieses Flugblatt gilt als Passierschein". Z tą ulotką można było przedostać się przez granicę do Niemiec. Ciekawe, ilu Rosjan skorzystało... Ma ktoś takie dane?
Pozdrawiam Qnik
Napisano
wz 1977 czy możesz napisać gdzie ta ulotka została znaleziona? To byłaby bardzo cenna informacja dla mnie. Pozdrawiam!
Napisano
Pevnost - ulotka pochodzi prwadopodobnie z okolic Głogowa lub Wrocławia. Dokładnie nie wiem ale spróbuję się dowiedzieć. pozdr wz1977
Napisano
Pevnost - oto historia tej ulotki: Ulotka pochodzi z resztek pocisku znalezionego na starym poligonie (poniemieckim) w miejscowości Serby (Zerbau), tuż pod Głogowem, obecnie miejscowość jest już włączona do miasta. Wszystkie ulotki były zwinięte w rulon. Nie pamiętam dokładnie ile ich było, ale kojarzę coś z liczbą ok. 400 szt. pozdr wz1977
  • 2 months later...
Napisano

Niemiecka ulotka adresowana do żołądka:

Żołnierze śpieszcie z przechodzeniem na naszą stronę!
Zupa gotowa!

Napisano

A oto ulotka Komitetu Rosyjskiego kierowana do żołnierzy, dowódców i funkcjonariuszy politycznych Armii Czerwonej

Napisano

A oto kilka przykładów fotografii propagandowej:

1. Dla tych którzy przeszli na niemiecką stronę flaszeczka, papierosy, muzyczka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie