Skocz do zawartości
  • 0

co to za proporczyk ?

tomek6

Pytanie

Napisano

Przedmiot został znaleziony na strychu u babci mojego kolegi. Chałbym się dowiedzieć czy pochodzi z epoki i do czego służył. Jego wymiary : 18 cm x 34 cm.
Z góry dziękuję za pomoc.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przedmiot został znaleziony na strychu u babci mojego kolegi. Chałbym się dowiedzieć czy pochodzi z epoki i do czego służył. Jego wymiary : 18 cm x 34 cm.
Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano
To rzeczywiście nowinka, ale bardzo ważne, dlatego prosimy kolegę Borutę o uściślenie:
Czy chodzi tylko o niemieckie materiały, czy to zasada ogólna. Jeżeli ogólna, to kiedy nastąpił generalny przełom we włókiennictwie, bo np. opaski AK czy też to dotyczy czy też nie?
Napisano
Dziękuję kolego za link, trochę mi podpowiedział ale nie rozwiał moich wątplwości - oryginał czy kopia ?
Pozdrawiam.
Napisano
Może ten link Tobie cosik wyjaśni są dwa podobne http://www.patchesofpride.com/poppages/masterpennantindex.html
Napisano
Gdzieś tak wyczytałem, że jak nie świeci w UV, to w porządku, co do przemołów w włókiennictwie, to nie moja specjalność.
Pozdrawiam
Napisano
Może ktoś z kolegów ma jakąś koncepcję na ten proporczyk ?
Podobne były mocowane na samochodach.
Co ciekawe pojawił się jeszcze jeden z tego samego miejsca ale zbyt ładny żeby pochodził z epoki. (zdjęcie w późniejszym terminie).
Pozdrawiam.
Napisano
Krój chyba OK. Materiał jak materiał- trzeba by badań laboratoryjnych z jakiego okresu pochodzi szmatka. Natomiast po spince (a w zasadzie tyle co ją widać) to oryginalne zapięcie niemieckie.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie