bolas Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Oryginał kuricy" wygląda tak ... przynajmniej na mojej sztuce ... pod spodem jak się dobrze wpatrzycie wydrapane imię i nazwisko wlaściciela :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 i całość ... pzdr :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 19 Marzec 2006 Autor Share Napisano 19 Marzec 2006 bolas-fajna kurica-też chciałbym taką na sowiecie:)co do hełmu Kurta-po przejrzeniu fotek skłaniam się najbardziej ku twierdzeniu że orzerłek powstał w ostatnich latach podczas jakiejś zabawy-a nie gdzieś w prlu-lata 50 czy 60...po prostu nie pasuje do stanu reszty hełmu...o kształcie nie mówię nic bo np. w OC mieli różne pomysły i mógłby być to też hełm stamtąd-ale jak dla mnie produkcja orła współczesna...ale żadnej gwarencji na mój osad nie daję-prl to wciąż kopalnia zagadek hełmowych:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 19 Marzec 2006 Autor Share Napisano 19 Marzec 2006 a żeby odpocząć od tematu prlu taka pilotka...w środku siedzi mój misiek robiąc za wypełnienie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 19 Marzec 2006 Autor Share Napisano 19 Marzec 2006 2 ga fotka i kuperek miska:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 19 Marzec 2006 Autor Share Napisano 19 Marzec 2006 i środek pilotki-made by siemens:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benny Hill Napisano 19 Marzec 2006 Share Napisano 19 Marzec 2006 Czarek, ten bialy helm, byl uzywany przez Pododdzialy Regulacji Ruchu. Helmy WSW, byly zielone, z bialym napisem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 20 Marzec 2006 Autor Share Napisano 20 Marzec 2006 coś mi się zdaje że nie-przypominam to jest hełm wz.50:)...polecam lekturę Kijaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 MkVI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OnyX Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 co do pilotki to made in siemens to tylko słuchawki i inne mechanizmy w niej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Marzec 2006 Autor Share Napisano 22 Marzec 2006 Hihihi-czyli made in siemens jest tylko karteczka bo to wersja ze słuchawkami zdejmowanymi a nie zamontowanymi na stałe...mam jeszcze cosik nowego do prezentacji ale chyba poczeka bo spalił mi się w domku zasilacz od kompa i dostęp do neta praktycznie zerowy jest teraz:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benny Hill Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Do Czarka. Nie bede sie spieral, ale model helmu nie ma tutaj specjalnego znaczenia. Przeczytaj ten tekst, tylko uwaznie :-).http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojskowa_S%C5%82u%C5%BCba_Wewn%C4%99trznaPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J23 Napisano 24 Marzec 2006 Share Napisano 24 Marzec 2006 Panowie obaj macie racje w trakcje patroli WSW używała hełmow patrolowych białych z czarnym napisem,oraz zielonych z białym napisem.Białe hełmy były używane przez poddodziały reglacji ruchu w jednostkach wojskowych.Używanie hełmów patrolowych WSW jest opisane w Instrukcji o organizacji sluzby patrolowej i zasadach działania patroli WSW (st.24-25).Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 27 Marzec 2006 Share Napisano 27 Marzec 2006 40/60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 27 Marzec 2006 Share Napisano 27 Marzec 2006 MkII z drugowojenną podpinką. Niestety oba hełmy bez wyposażenia wewnętrzenego. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2006 komputerek naprawiony...kilka nowosci niby nic welkieo ale cosik zawsze:)ormiak na motocyklowym odmiana3.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2006 ATMK2po przerobce w Szwajcarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2006 i jego wnetrze...jak zawsze w szwajcarskich wyrobach bardzo bardzo solidne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2006 i na koniec moj własny hełm...czyli harejek króty traił do mnie w opłakanym stanie...po wyczyszczeniu mosiądzy odrdzewianiu czerepu i odmalowaniu ...szkoda że nie mam grzebienia jeszcze do niego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2006 pancerniacki hełm tworzywowy-tym razem odmiana pierwsza-z wyjmowanym srodkiem..niestety środka jak na razie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2006 i kask motocyklowy odmiana 3cia..WOPu-z gór-dokładnie z Ustrzyk Dolnych zwinięty-odmiana ocieplana po wewnętrznej stronie pilotki kożuszkiem...prl wciąz mnie zaskakuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benny Hill Napisano 5 Kwiecień 2006 Share Napisano 5 Kwiecień 2006 WitamWtacajac do tematu WSW.Tak wyglada, helm patrolowy WSW. Zastapiono go po przemianowaniu na Zandarmerie Wojskowa bialym helmem z Napisem ZW. Calkowicie biale helmy, uzywaja tylko pododdzialy regulacji ruchu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 5 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2006 wrcając do tego tematu:Jacek Kijak Hełmy WP1917-2000" str.85: hełm WZ.50 koloru białego z podpinka brązową przeznaczony dla WSW był wprowadzony przepisami ubiorczymi z roku 1961.Hełmy te zostały wydane jednostkom dopiero w 1964 roku i były używane bardzo krótko"na kolejnej stronce jest o maowaniu hełmów WZ.50 regulacji ruchu i nie ma ta słowa o całkowicie białych hajerach!!!.Pokazany przez Ciebie hełm to patrolówka wz.64-tworzywowa wprowadzona później-wcześniej używali właśnie BIAŁYCH BEZ NAPISÓW!!!!ps.jak masz jakąś literaturę gdzie pisze o tym że całkowicie białe to była regulacja ruchu chętnie się zapoznam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2006 hełm skórzano(czerep)staowy(daszki)strażacki-już po czyszczeniu mosiądzu z syfu-ładny się zrobił a był taki se... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 9 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2006 a to węgierski hełm opl albo strażacki na dzwonie bojowego...trwa zdejmowanie przemalowań... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.