Skocz do zawartości

hełmy kolekcje vol.5

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 161
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
bolas-fajna kurica-też chciałbym taką na sowiecie:)co do hełmu Kurta-po przejrzeniu fotek skłaniam się najbardziej ku twierdzeniu że orzerłek powstał w ostatnich latach podczas jakiejś zabawy-a nie gdzieś w prlu-lata 50 czy 60...po prostu nie pasuje do stanu reszty hełmu...o kształcie nie mówię nic bo np. w OC mieli różne pomysły i mógłby być to też hełm stamtąd-ale jak dla mnie produkcja orła współczesna...ale żadnej gwarencji na mój osad nie daję-prl to wciąż kopalnia zagadek hełmowych:)

Hihihi-czyli made in siemens jest tylko karteczka bo to wersja ze słuchawkami zdejmowanymi a nie zamontowanymi na stałe...mam jeszcze cosik nowego do prezentacji ale chyba poczeka bo spalił mi się w domku zasilacz od kompa i dostęp do neta praktycznie zerowy jest teraz:(

Panowie obaj macie racje w trakcje patroli WSW używała hełmow patrolowych białych z czarnym napisem,oraz zielonych z białym napisem.Białe hełmy były używane przez poddodziały reglacji ruchu w jednostkach wojskowych.
Używanie hełmów patrolowych WSW jest opisane w Instrukcji o organizacji sluzby patrolowej i zasadach działania patroli WSW (st.24-25).
Pozdrawiam.

wrcając do tego tematu:Jacek Kijak Hełmy WP1917-2000" str.85: hełm WZ.50 koloru białego z podpinka brązową przeznaczony dla WSW był wprowadzony przepisami ubiorczymi z roku 1961.Hełmy te zostały wydane jednostkom dopiero w 1964 roku i były używane bardzo krótko"na kolejnej stronce jest o maowaniu hełmów WZ.50 regulacji ruchu i nie ma ta słowa o całkowicie białych hajerach!!!.Pokazany przez Ciebie hełm to patrolówka wz.64-tworzywowa wprowadzona później-wcześniej używali właśnie BIAŁYCH BEZ NAPISÓW!!!!ps.jak masz jakąś literaturę gdzie pisze o tym że całkowicie białe to była regulacja ruchu chętnie się zapoznam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie