Skocz do zawartości

Seria morska wydawnictwa Finna z kotwiczką"

berdan

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy dobrze skojarzyłem serię ale jak to ta to fajnie się czytało Pancernik Bismarck" Mulenheima-Rechberga (czy jakos tak) no i orpeda w celu" Romanowskiego, planuje przeczytać wspomnienia dcy Pioruna Pławskiego ... średnio mi się czytało Priena - trochę zalatuje propagandą ... rzuciłbym za to okiem chętnie we wspomnienia Otto Kretschmera i kilku innych szwabskich podwodniaków. Generalnie wiekszosc jest ciekawa ... wspomniania Doenitza i Readera np ...

Kretschmer nigdy nie napisał wspomnień - w serii z kotwiczką wyszła natomiast jego biografia pióra Terence'a Robertsona (Wilk na Atlantyku"). Wiele osób zachwala wydane w tej serii Żelazne trumny".

Pozdrawiam
Leuthen

zelazne trumny" wspomnienia herberta wernera, jednego z nielicznych ktorzy przezyli IIws dowodzac okretem podwodnym
u-331" jak powyzej, ciekawostka dowodzil doswiadczalnym modelem XXI
wilk na atlantyku" o Kretschmerze
u-38" pierwsza wojna swiatowa, wspomnienia dowodcy okretu podwodnego.
sa to swietne ksiazki, czyta sie jednym tchem.

czytalem rowniez cisi mysliwi" i moja droga do scapa flow" , pierwsza to opis pieciu dowodcow u bootow m.in merten, ecke, top. taka sobie. druga to wspomnienia priena, wypadu do scapa flow nie opisuje prawie wcale za to droge do kariery i inne farmazony.tez taka sobie.

poluje jeszcze na wolfganga lutha, ale ciezko ja dostac.
ogolnie seria wydaje sie mi bardzo udana,na pewno godna polecenia tyle ze ceny dosc wysokie np. za u-331" w sklepie 52zl!!!

Moim zdaniem świetna seria. Do wyżej wymienionych przez kolegów polecam jeszcze:
Samotny Wilk" Timothy P. Mulligana
Atlantycka Ruletka" David J. Bercusona, a także:
Boski Wiatr" Inoguchi Nakajima.
Jednym słowem, seria bardzo udana, godna polecenia wszystkim miłośnikom działań wojennych na morzu.
Pozdrawiam

• 1 month later...
Do listy dorzuciłbym jeszcze fantastycznie napisanych Rycerzy głębin".Książka porusza mało popularny temat, a mianowicie działalność u-bootów w czasie I WŚ.Żeby było jeszcze ciekawiej autorem jest amerykański dziennikarz,a sama ksiązka powstała na początku lat 30-tych.Nie ma więc tutaj całego drugowojennego bagażu doświadczeń i nieuniknionych porównań.

Z niecierpliwością czekałem na wspomnienia Herberta Wernera. W końcu gdy udało mi się kupić Żelazne trumny" bardzo ale to bardzo się zawiodłem.Wydawnictwo FINNA pokazało co może zrobić ze świetnej książki słaby przekład.Niestety ale tłumacz ją okaleczył.Być może zna język,być może jest zawodowym tłumaczem ale facet w ogóle nie czuje morza i militarnych klimatów.Mam nadzieję,że
wznowienie ( jeśli takowe będzie ) pojawi się w porawionej formie.

Ja polecam książkę Harolda Autena Statki pułapki", którą mam właśnie a warsztacie". Harold Auten był w czasie pierwszej wojny światowej dowódcą jednego z tzw. Q" lub Mystery boats". Były to różnego rodzaju statki floty handlowej, na których montowano zakamuflowane uzbrojenie, a ich celem było wystawianie się na strzał niemieckim okrętom podwodnym i zatapianie ich jeżeli te wynurzały się w pobliżu storpedowanej jednostki, zanim ta poszła na dno. Za służbę na tych statkach Harold Auten został odznaczony Victoria Cross. Dodatkowym atutem tej książki jest moim zdaniem fantastyczne tłumaczenie Mamerta Stankiewicza.

Witam!
Berdan jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic to takie info. Księgarnia na Koszykowej (nie Koszyki), która znajduje się pomiędzy Wydziałem Architektury PW a Koszykami właśnie, jakieś 250 m od Placu Konstytucji. Jeszcze ostanio była + kilka innych tytułów z tej samej serii. Info podaję publicznie, bo nie wyświetla mi się Twój priv.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie