Skocz do zawartości
  • 0

moździerz

ODZYSK77

Pytanie

Napisano

Witam.Kolega wykopał moxdzierz, a mnie ciekawi co to za moździerz .Prosze o identyfikacje .Kaliber 60mm(dokładnie 62-63mm ale mysle że pocisk nie może z tego wylatywać na scisk) a wysokie toto na jakies 130-140 cm.Serdecznie pozdrawiam i z góry dziekuje.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ale widzisz różnicę tego z mojego rysunku a twojego. 60mm był projektowany, ale nie wiem czy wszeł do produkcji- dlatego tylko rysunek.
ale znalazłem chyba to. jest to francuski moździerz 60mm .były też z krótką lufą.

Napisano
Witam!Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Prosze śledzcie ten post jeszcze chwilke-dzis najdalej jutro dodam dokładny wymiar co do centymetra tego moździerza.Serdecznie pozdrawiam i dziekuje-Grzesiek
Napisano

Witam.Kolega wykopał moxdzierz, a mnie ciekawi co to za moździerz .Prosze o identyfikacje .Kaliber 60mm(dokładnie 62-63mm ale mysle że pocisk nie może z tego wylatywać na scisk) a wysokie toto na jakies 130-140 cm.Serdecznie pozdrawiam i z góry dziekuje.

Napisano
Jak na ure" to ma ciekawe zakonczenie. Mnie to przypomna jakąs prowizoryczną armate, a takie w czasie powstań występowały, albo prostą i ubogą w ornamenty kolubryne.
Napisano
na tej \\ urze\\" sa przymocowane tabliczki z podanym katem i odległosciami

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 12:10 15-02-2006
Napisano
ehhh to trza było cos wspomniec w opisie o tej tabliczce z katami podniesienia ! Fakt zakonczona jest jak w mozdziezach ,ale kaliber 62-63 mm nie pasuje mi na mozdziez !
Napisano
Nie jest to mozdzierz na 100% a juz na na pewno nie z II wojny swiatowej.Wyglada na czarno prochowe dzialko cos jak falkonet.Prawdopodobnie jak zauwazyl Cronos produkcja powstancza XIX wiek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie