snajper-s1 Napisano 14 Luty 2006 Autor Share Napisano 14 Luty 2006 Niedawno wpadł mi w ręce taki oto hełm. Był używany przez Straż Pożarną lub coś takiego. Mam parę pytań: czy jest to wojenny model? Jaką farbą go pomalować? Czy fasunek jest w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 14 Luty 2006 Autor Share Napisano 14 Luty 2006 2 fota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 14 Luty 2006 Autor Share Napisano 14 Luty 2006 I wnętrze. Muszę jeszcze wywalić ten wredny żółty sznurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 14 Luty 2006 Share Napisano 14 Luty 2006 Na ruskich hełmach za bardzo się nie znam, ale wydaje mi się, że te 6-cio notowe nie miały przy fasunku obręczy, tego skórzanego paska dystansującego" na czubku głowy i tych dwóch oczek z tyłu obręczy, natomiast trzy poduszki" fasunku były mocowace bezpośrednio do dzwonu (po dwa nity na poduszkę). No ale jak już powiedziałem wcześniej, nie zagłębiałem się w temacie radzieckich garnków i są to tylko wnioski z widzianych kiedyś fotek. Jeśli jednak jest to jakiś np. późniejszy model fasunku, to proszę znawców o sprostowanie.P.S. Swoją drogą ciekawe skąd jest ten fasunek, bo też gdzieś mi się taki wala w piwnicy... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berdan Napisano 14 Luty 2006 Share Napisano 14 Luty 2006 we wnętrzu widać chyba orginalną farbę więc kolor powinien być taki właśnie. Ja na Twoim miejscu myślałbym o usunięciu tej czerwonej z wierzchu, pod spodem powinna być org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 14 Luty 2006 Autor Share Napisano 14 Luty 2006 A jak ściągnąć tą warstwę farby żeby pozostała oryginalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berdan Napisano 15 Luty 2006 Share Napisano 15 Luty 2006 generalnie trzeba sprawdzić jakim rodzajem farby został potraktowany-na początek może jakiś delikatny rozpuszczalnik?Wiem, że część farb ma charakter zasadowy - żeby je usunąć trzeba działać rozpuszczalnikiem o tym samym pH.Najlepiej zapytaj w jakimś sklepie z farbami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 wygląda na polski wz.50 z dodanym strażackim fasunkiem, ale głowy nie dam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 21 Luty 2006 Share Napisano 21 Luty 2006 Raczej zgadzam się z Bolasem. Mój wz.31 też taki miał. Mam przy tym pytanko: do czego w tym fasunku służyły te dwie pętelki z tyłu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.