Skocz do zawartości

Pasowanie broni


pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos z Was ma pojecie na czym polega pasowanie czesci broni? Jak to sie robi w momencie jej produkcji aby wyeliminowac zbedne luzy? Czy mozna to zrobic z juz obrobionymi czesciami wykazujacymi zbyt wielkie luzy?
Napisano
Nie jestem w tej dziedzinie fachowcem, ale by części broni właściwie pracowały muszą być między nimi odpowiednie luzy (ani za duże, ani za małe). O ile części produkowane są przy zachowaniu odpowiednich tolerancji wymiarowych to są po prostu wymienne. O ile zaś producent nie dysponował tego typu technologią - to zachodziła konieczność ręcznego, indywidualnego dopasowania odpowiedniego luzu pomiędzy danymi częściami.
Pozdrawiam,
Marek
Napisano
Konkretnie chodzi mi o to, ze mam Vis-a z 1938 r. i ma on w porownaniu z innymi egzemplarzami, ktore mialem w reku troche za duze luzy. Vis jest w znakomitym stanie wiec musial byc tak luzno spasowany w fabryce. Zastanawiam sie wlasnie czy te nadmierne luzy mozna jakos zlikwidowac.
Napisano
Jeżeli chodzi o polskie fabryki zbrojeniowe to stosowanie tolerancji wymiarowych opanowano pod koniec lat dwudziestych (bagnet wz. 27 nie wymagał już indywidualnego pasowania do karabinu). ViS-y powinny więc mieć części wymienne.

Pozdrawiam,
Marek
Napisano
Wszelkiego rodzaju zużyte powierzchnie (luzy) można zlikwidować tzw. napawaniem metalem czyli pokrywaniem powierzchni obrabianej, drobinami metalu rozpuszczonego w płomieniu. Oczywiście do profesjonalnej obróbki tego typu służą specjalne urządzenia pracujące z osłoną płomienia (łuku elektrycznego) gazem obojętnym (argon) co chroni przed utlenianiem. Powoduje to odbudowanie" utraconej części metalu. Aby to zrobić ręcznie trzeba nie lada fachowca. Potem oczywiście należy ponownie wykonać obróbkę skrawaniem aby uzyskać pierwotne wymiary (tolerancje pasowania). Mam nadzieję , że znajdzie się na stronie ktoś biegły kto może opisać to dokładniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie