ja20 Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 dostałem takie info: To jest na Czechowie jest to poligon wojskowy ( istniał jescze za Carskiej Rosji) zwany też górkami czechowskimi... i tyle wiem..." czy ktoś coś o tym wie?
vrona Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 Jest, ale kilka lat już sama strzelnica przerobiona na tor motocrossowy i wszystko było ładnie skopane przez koparki itp. Dalsza część nie zagospodarowana z widocznymi jeszcze dołkami strzelniczymi, które w lecie służą do picia browca :). W połowie lat 80 trafiały się jeszcze pociski dużego kalibru z IIW ale po kilku odkryciach terenem zajęli się saperzy. Z IW nic nie wychodziło, może ktoś inny cos trafił. Poza tym tony kapsli, butelek, puszek i innego śmiecia.
gros Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 Trzeba sprawdzić na mapach z tego okresu.W księgarniach była tokowa z 1912r. (reprint), opisana cyrylicą (dlatego nie kupiłem), ale postaram sie coś znaleźć.Na poligonoie poza ww. rekwizytami są nie oznakowane mogiły POLSKICH ŻOŁNIERZY. Napiszę więcej po konsultacji z naocznym świadkiem tych miejsc.Pozdrowienia
kasha Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 to ciekawy wątek, Na poligonie znajduja się w TRAGICZNYM stanie grób dwóch polskich legionistów z 1916. Ciekawe jak tam trafili?
michalmiazga Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 WitamWiele lat temu (7-10)opowiadał mi jeden harcerz jak jego dzielni podwładni zrobili na Górkach Czechowskich w wybranym przez siebie miejscu mały kopczyk i ustawili krzyż. O dziwo z czasem zaczęły pojawiać sie tam śweczki i kwiatki i urosła legenda, że to powstańcy czy legioniści.
kasha Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 Grób legionistów znajduje sie w jednym z wąwazów blisko byłej strzelnicy. Kiedy tam byłem dwa lata temu był jeszcze krzyz i szczątkowa tablica z bardzo nieczytelnym napisem. W jakim jest teraz stanie nie wiem...ale zapewne nie lepszym. Ciekawi mnie tylko czy ktoś zna jego historie.
kasha Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 zapomnialem dodać, ze jako chlopiec ( nascie lat temu :( )bawilem sie na poligonie i pamietam ten grob doskonale. Często zostawili tam żolnieze łuski po strzelaniu na strzelnicy.
Czarek Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 Ze strzelnicy to kulki się wyciągało pamiętam:)szło się za tarcze strzelnicze i szukało rdzawych zacieków w ziemi-i potem kopało się patyczkiem i zawsze garstka była-fajnie było jak się było małym żadna wykrywka nie była potrzebna-a tak z ciekawości to chyba na wiosne wybiore się tam z wykrywką ciekawe co sie znajdzie:)z poligonu pamiętam jakiś grób koło czołgu i armaty był-ale to chyba ten przez harcerzy zrobiony był???
michalmiazga Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Z opowieści harcerzy wynika że ich dziełem był ten grób w wąwozie.
driver81 Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 ..otóż szanowny michalmizaga" bzdury pan opowiadasz, bo tak sie akurat skladam ze jak to opisujesz 7-10 lat temu ja bylem na tej mogile" dobre 15 lat temu, a co do samego watku poligon jest w chwili obecnej zagospodarowywany - mieszkaniówki , a dwa jest w posiadaniu prywatnego wlaściciel......mieszkaniec Czechowa w Lbn :)
Czarek Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 driver-a co zbierasz-chodzisz w wykrywką może troszkę?ja też jestem z Czechowa-odezwij się offczarek7@wp.pl albo gg2397128
michalmiazga Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Szanowny driven81"Proszę uważniej czytaj posty które komentujesz tak kwieciście. Napisałem, że 7-10 lat temu otrzymałem informacje o spreparowaniu grobu, nie zaś że grób ten powstał w tym czasie. Zresztą co do prawdziwości tej wersji to się nie upieram - piszę to co słyszałem (a wypytałem się dokładnie bo mnie sprawa ieco" zbulwersowała) (byly mieszkaniec Sławinka)
kasha Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 teza jakoby grób legionisto był spreparowany ODPADa!!! 15 lat temu jako mały szczyl często go odwiedzałem. Nie wygladał na zrobiony", tym bardziej że w tamtych czasach kwestie legionów b.szybko omwaiało się na lekcjach historii bo był to temat polityczy".
Czarek Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 mały rekonesans na poligonie-pół godzinki rezultat-łuski polskie do mausera przedwrześniowe,carskie mosinki,coś czechosłowackiego z roku 34-też łuseczke troszkę kulek mauser mosin...czyli coś było już dawno dawno dawno...pokopałbym jeszcze ale zimno jak diabli i ta trawa poligonowa-sama adość" się przez nią przebijać
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.