Skocz do zawartości

Wojska pancerne PRL-u

tasiu1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Poszukuję wszelkich informacji na temat używanych w wojskach pancernych hełmów tworzywowych. Hełmy takie używane były w latach 60-tych i na początku 70-tych. Jeżeli jest ktoś wstanie udzielić mi jakiś informacji (szczególnie zdjęć) w interesującym mnie temacie z góry dziękuje.
Pozdrawiam
tasiu1
Napisano
Witam!
Ten hełm w sumie jest rzadkością. Jakiś czas temu był jeden egzemplarz na allegro, o ile pamiętam sygnowany na 67r.
Używano ich bardzo krótko, widocznie nie przyjęły się wśród pancerniaków.
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Hełm jest taki jak na fotce. Ja poszukuję zdjęć z żołnierzami, którzy je używali. Za jakiekolwiek zdjęcie będe wdzięczny.
tasiu1

Napisano
jozfig WIELKIE DZIĘKI. Mógłbyś jeszcze napisać skąd pochodzą fotki i jak były podpisane?
whatfor myślę, że jedno i drugie określenie jest prawidłowe. Choć jak napisałeś pewnie jest bardziej hełmofonem niż hełmem :)
Pozdrawiam
tasiu1
Napisano
Nie spotkałem się nigdy z takim nazywaniem hełmofonów - a przez lata obracałem się wśród użytkowników :)
http://www.zdz.krakow.pl/helmofon.htm
Zresztą producenci - co widać - też nie nazywają ich inaczej...
Napisano
No tak. Producenci nie nazywają ich inaczej ale zazwyczaj każda egółka" tyczy się hełmofonów wykonanych z materiału a nie z tworzywa w postaci hełmu lub kasku". Może ktoś z czytelników i posiadaczy takowego hełmofonu" ma zachowaną w swoim egzemplarzu pieczęć lub metkę producenta z fachowym nazewnictwem??
tasiu1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie