tasiu1 Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 Witam. Poszukuję wszelkich informacji na temat używanych w wojskach pancernych hełmów tworzywowych. Hełmy takie używane były w latach 60-tych i na początku 70-tych. Jeżeli jest ktoś wstanie udzielić mi jakiś informacji (szczególnie zdjęć) w interesującym mnie temacie z góry dziękuje.Pozdrawiamtasiu1
Łukasz Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Witam!Ten hełm w sumie jest rzadkością. Jakiś czas temu był jeden egzemplarz na allegro, o ile pamiętam sygnowany na 67r.Używano ich bardzo krótko, widocznie nie przyjęły się wśród pancerniaków.Pozdrawiam, Łukasz
tasiu1 Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 Hełm jest taki jak na fotce. Ja poszukuję zdjęć z żołnierzami, którzy je używali. Za jakiekolwiek zdjęcie będe wdzięczny. tasiu1
whatfor Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 Ja bym tego nie nazwał hełmem:) Takie nakrycie głowy funkcjonuje jako hełmofon.
tasiu1 Napisano 12 Luty 2006 Autor Napisano 12 Luty 2006 jozfig WIELKIE DZIĘKI. Mógłbyś jeszcze napisać skąd pochodzą fotki i jak były podpisane?whatfor myślę, że jedno i drugie określenie jest prawidłowe. Choć jak napisałeś pewnie jest bardziej hełmofonem niż hełmem :)Pozdrawiamtasiu1
tasiu1 Napisano 12 Luty 2006 Autor Napisano 12 Luty 2006 Oczywiście czekam również na dodatkowe fotki.tasiu1
whatfor Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 Nie spotkałem się nigdy z takim nazywaniem hełmofonów - a przez lata obracałem się wśród użytkowników :)http://www.zdz.krakow.pl/helmofon.htmZresztą producenci - co widać - też nie nazywają ich inaczej...
tasiu1 Napisano 12 Luty 2006 Autor Napisano 12 Luty 2006 No tak. Producenci nie nazywają ich inaczej ale zazwyczaj każda egółka" tyczy się hełmofonów wykonanych z materiału a nie z tworzywa w postaci hełmu lub kasku". Może ktoś z czytelników i posiadaczy takowego hełmofonu" ma zachowaną w swoim egzemplarzu pieczęć lub metkę producenta z fachowym nazewnictwem??tasiu1
zaraz Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 Witam . Kilka fotek z defilady w Warszawie . Początek lat 70. Pzdw.
tasiu1 Napisano 13 Luty 2006 Autor Napisano 13 Luty 2006 Może jeszcze jakieś fotki w zbliżeniu żołnierzy??tasiu1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.