szydel Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 Witam i proszę o identyfikację tego bagnetu. Ma on na ostrzu napis ERFURT" oraz koronę czego tu nie widać.
pawel_breslau Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Witam.A nie nosili takich saperzy niemieccy w I ws???Słyszałem że dość szybko się ich pozbywali (tych wersji z piłą) bo gdy dostawali się do niewoli z tymi właśnie bagnetami,zostawali natychmiast rozstrzeliwani.Wg francuzów były niechumanitarne.Ale mogę się mylić,to tylko zasłyszane.Pozdrawiam.Paweł
sexo Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 co do saperskich to mialy 22 zeby i byly masywniejsze z tego co wiem.w 19 zebowy najpierw byly uzbrajani techniczni i strzelcy karabinow maszynowych, pozniej juz pakowali je nawet lotnikom.robili je niemcy od 1902 do 15. Polacy je mogli miec jako zdobyczne, ale nie dam ci odpowiedzi czy nie robilismy tez w takiej wersji.z tego co piszesz, wyglada, ze byl wyprodukowany w Erfurcie, tam tez robili mauzerki:B. Geipel GmbH, Waffenfabrik Erma, Erfurt(Feinmechanische Werke, Erfurt)co do pochwy i zabki, znalazlem tylko, ze byla z blachy stalowej oksydowanej, lub lakierowanej na czarno.
artur23_2005 Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Witam i gratuluję fanta.Na 100% jest to model 1901 dla oddziałoów karabinów maszynowych w dodatku podoficer.Bojowy!!!Założę sie ,że ma na grzbiecie głowni odbiory wojskowe.W wersji bojowej naprawdę rzadkość.O wiele więcej jest ich pamiątkowych i prywatnych.Pozdrawiam...
szydel Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 Dzięki. Na grzbiecie nic nie ma albo sie starło wczesniej. Czy ten bagnet był u nas produkowany czy był to ewentualnie zdobyczny model w Wojsku Polskim? A czy wie ktoś może gdzie mógłbym do niego zdobyć pochwę i żabkę oprócz allegro? w jakiej książce mogę znaleźć jego oryginalną fotkę?Pozdrawiam
Boruta Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 To jest model z królewskiej (a może cesarskiej) fabryki broni w Erfurcie. Mógł być używany w WP.Pozdrawiam
szydel Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 Witam i proszę o identyfikację tego bagnetu. Ma on na ostrzu napis ERFURT" oraz koronę czego tu nie widać.
kubas Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Moim skromnym zdaniem jest to bagnet model 1898 krótki do kb mauser nie jestem tego pewien do końca:)jak możesz podaj wymiary pozdrawiam
sexo Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 mi to raczej wyglada na wz 1901jesli jego wymiary to:dl calk. 380-384dl. glowni 252-254szer. glowni 25gr. glowni 5,8-6to powinno byc to.zebow powinno byc 19, okladziny skorzane, faktura rybiej luski, mocowana na 3 nity.pozdro
kubas Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 No to sexo mówimy o tym samym bo w książce z której korzystałem pisze że jest oznaczany także wzór 1901
Pytanie
szydel
Witam i proszę o identyfikację tego bagnetu. Ma on na ostrzu napis ERFURT" oraz koronę czego tu nie widać.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.