Skocz do zawartości

Sprawdzają SS-Galizien

Boruta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,8177112,wiadomosc.html

Komórka antyterrorystyczna Scotland Yardu prowadzi dochodzenie w celu ustalenia, czy wśród byłych żołnierzy dywizji Waffen SS Galizien" osiedlonych po drugiej wojnie światowej w Anglii nie było osób winnych zbrodni wojennych popełnionych na ludności cywilnej - napisał dziennik The Guardian".

14. dywizja Waffen SS Galizien" została utworzona na Ukrainie w okresie niemieckiej okupacji z różnych formacji ukraińskich nacjonalistów. Zdziesiątkowana w walce z Rosjanami pod Brodami, po jej odbudowaniu działała na Ukrainie, w Polsce i na Słowacji.

Jej żołnierzy oskarża się m. in. o udział w masakrach Żydów (we Lwowie) i Polaków (m. in. w Hucie Pieniackiej), oraz o wydawanie Niemcom zestrzelonych alianckich pilotów ukrywanych przez ludność cywilną. Oni sami twierdzą, że walczyli za sprawę ukraińską przeciw Rosjanom i z komunizmem.

Po wojnie dywizję internowano w Rimini we Włoszech. Z braku siły roboczej na brytyjskich farmach ponad 8,5 tys. weteranów otrzymało w 1947 roku zgodę na osiedlenie się na Wyspach, gdzie przez pewien czas przebywali w obozach. Niewielką ich grupę brytyjski wywiad zrzucił na Ukrainę, gdzie zostali zdradzeni Rosjanom przez podwójnego agenta brytyjsko-sowieckiego Kima Philby'ego.

Według ocen brytyjskich władz kilkuset byłych żołnierzy Waffen SS Galizien" może wciąż żyć. Sam Guardian" dotarł do ponad dziesięciu. Jak ustaliła gazeta, dochodzenie mające na celu wyjaśnienie przeszłości ukraińskich weteranów wojennych zostało po cichu" wznowione przez Scotland Yard w ubiegłym roku i prowadzone jest przez ośmioosobowy zespół.

Wcześniej badaniem wojennej przeszłości zajmowała się inna komórka powołana pod sam koniec rządów Margaret Thatcher. Jej działalność kosztowała 6,5 mln funtów i trwała 8 lat. W 1999 roku w wyniku jej prac sąd skazał Antoniego Sawoniuka na dożywocie pod dwoma zarzutami zabójstw 18 Żydów na Białorusi.

Tym razem, jak pisze The Guardian", policja chce ustalić tożsamość tych spośród byłych członków dywizji galicyjskiej, którzy przeszli szkolenie dla strażników obozów koncentracyjnych, jak też zbadać wojenną przeszłość innych weteranów tej jednostki, którzy wciąż żyją".

Brytyjski historyk David Cesariani sądzi, że nowe dochodzenie jest spóźnione o 10 lat, a Home Office (ministerstwo spraw wewnętrznych) powinien sam siebie zapytać, czy angażowanie się w nowe dochodzenie i wieloletnie postępowanie sądowe na obecnym etapie nie wyrządzi więcej szkód niż pożytku.

Cesariani przekonany jest, iż nawet jeśli znajdą się osoby, którym Scotland Yard zechce postawić zarzuty, to ze względu na bardzo podeszły wiek, brak świadków i skomplikowanie materii prawnej, skazanie ich jest bardzo mało prawdopodobne. (mn)

O de mnie: lepej późno niż wcale.
Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No to tak a'propos tej pani.

Film Aliny Czerniakowskiej pt.: „W sprawie gen. Fieldorfa”.
http://www.glospolski.co.uk/fieldorf.htm

Pozdrex.
P.
Napisano
Zabrali ale z jakiego powodu?
Okazało się bowiem, że Wolińska nie spełniła - niezbędnego do otrzymywania emerytury - ustawowego wymogu przepracowania 15 lat w wojsku. Przepracowała ona w LWP 14 lat, jeden miesiąc i 25 dni. Wolińska pobierała emeryturę w kraju (od roku 1958 do wyjazdu za granicę) oraz w Wielkiej Brytanii od 1996 r."
Napisano
Nie no nie wcale nie istniała, to tylko taki wymysł (ciekaw jestem czy znajomi od tematu ukraińsko-nacjonalistycznego" się coś wypowiedzą).
Napisano
istniała, ale właściwie to chyba uległa anihilacji w pewnym momencie. ciekaw jestem ilu tych ss-manówe jeszcze żyje, pewnie czterech i to ze wzgledu na zły stan zdrowia nie podlegają sądzeniu
Napisano
A co powiecie na gostka biegającego w mundurku 14 Galizien!!!, tak w Polsce miałem okazje takiego spotkać :-[ chyba mu się cosik pomieszało
Napisano
no pewnie że powywieszać ich ale tylko chciałem zauważyć że jak się dostatecznie długo poczeka to się okazuje że wszyscy umarli smiercią naturalną jako szanowani obywatele. więc pewnie brytole poczekali odpowiednio długo az zostało paru sliniących się dziadków.
Napisano
VanZan. A jaka różnica między nim a innymi biegającymi w mundurkach waffen SS? Tylko nie mów że ci z germańskiej częsci waffen SS to byli rycerze. Jedno ścierwo.
Napisano
oj nie nie maxikasek - wszystkich chodzących w mundurkach elektryków uważam za *, *, *, ... jeśli chodzi o pokazanie mundurku jak najbardziej muzea w końcu to jest historia, ale jeśli ktoś biega sobie w mundurku SS-mana i tym się szczyci, gloryfikuje te formacje jakie to one dzielne, waleczne to mnie normalnie q******* bierze. No tak zaraz będzie teman Wermachtu, porównywanie że oni też nie są bez skazy, ale to jest inna zupełnie bajka. No ale niestety ukraińcy z SS wykazali się szczególnym okrucieństwem. Tam skąd pochodze niestety ukraińcy pokazali się ze swej njgorszej zezwierzęconej strony m.in SS Galizen, UPA, ukraińskie bataliony policyjne.
Napisano
z podkarpacia, a do czego ci to a.korbaczewski ;-) a wsławiła się okrucienstwem na terenach obecnej ukrainy kiedyś jak byś nie zauważył Polski. A tak nawiasem mówiąc to rodzina moja pochodzi właśnie z tamtych terenów, ale to chyba nie jest ważne bo tematem jest SS-Galizien (pochwal się przynajmniej gdzie ty mieszkasz?)
Napisano
Panowie, whatfor'owi chodziło oto że nigdy nie było dywizji pod taką nazwą.
50 metrów od mojego domu były baraki gdzie ci żołnierze" mieszkali i gdzie powstawała ta dywizja. Rozmawiałem z wieloma ludzmi którzy ich pamiętają i jeszcze nie spotkałem nikogo kto by powiedział coś dobrego o nich. To samo o batalionach Schuma nr.202 i w szczególności 204.
pozdrawiam
Napisano
VanZan- Tam skąd pochodze niestety ukraińcy pokazali się ze swej njgorszej zezwierzęconej strony m.in SS Galizen, " to sobie pomyslałem że pochodzisz z Ukrainy albo Słowacji albo powinienem zapytać gdzie w polsce Galizien działali.
Napisano
Gdzie działali, hmm... IPN jest w posiadaniu dokumentów które jednoznacznie wskazuja, że pododziały 14 dyw. brały udział w tłumieniu powstania wrszawskiego, jak chcesz zorientować sie wiecej w temacie przeczytaj sobie książke Wiktora Poliszczuka (Ukrainiec) Gorzka prawda", oto jeden z cytatów:

Już w czercu 1943 r. niektóre pododziały SS-Galizien szkolące się pod Lwowem, Jasłem, Krosnem i Gorlicami, na rozkaz Himmlera przerwały szkolenie i zostały włącz do eksterminacyjnej operacji pod kryptonimem Werhwolf na Zamojszczyźnie."

... oddziały dywizji SS-Galizien brały udział w pacyfikacji polskich wsi na taki oto terenie i w takim czasie: woj. tarnobrzeskie 1 i 2 luty 1944r., woj. rzeszowskie 8 VI 1944r., woj. zamojskie - od 2.VII.1944r., woj. kieleckie - 28-29 lipiec 1944r. i woj. tarnowskie 23-24 wrzesień 1944r. Z woj. kieleckiego, gdzie oddziały dywizji SS-Galizien były w dniach 28-29 lipca 1944r. (już po klęsce pod Brodami!) - do Wraszawy było już zupełnie blisko ..."

Oddziały tejże dywizji brały też udział w walkach w okolicach Hrubieszowa. Mi osobiście to wystarczy, prócz tego są jeszcze wspomnienia rodziny i znajomych. Tak że nie ma co szukać dowodów na to, że ukraińscy SS-mani NIE działali na terenach dzisiejszej Polski. Wręcz przeciwnie, może nie jako cała dywizja, ale poszczególne pododziały siały spustoszenie i śmierć. A prócz tego duży odsetek upowców to dezerterzy z tejze dywizji (nawet nie zdejmowali mundurów).
Napisano
a.korbaczewski, tak jak napisał Kucek w SS nie było jednostki pod nazwą Dywizja SS-Galizien". Chodzi o prawidłową nazwę.
O to chodziło Whatforowi. A tu dalej Galizien i Galizien.
Napisano
Jak już była dywizją to: 14. Waffen Grenadier Division der SS
Wieczorkiem wkleje kawałek dokumentu. Widnieje na nim liczba żołnierzy różnych narodowości, polskie też ale myślę że to byli obywatele polscy ale narodowości ukraińskiej.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie