Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny pojemnik(plecak)? Co to może być?

kordelek

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji tego czegoś. Kształt trapezowaty, wykonane z aluminium, pomalowane na kolor zielony z nieregularnymi brązowymi plamami na rogach. W środku jednolity zielony kolor, na pokrywie w prostokącie biały stempel z literami fwq(bądź twq)-nie znalazłem producenta o tym kodzie. Ponadto na pokrywie dwa klocki drewniane pokryte filcem służące chyba do dociśnięcia zawartości. Szelki" z zewnątrz skórzane(skóra czarna), od wewnętrznej strony wyściełane czymś amortyzującym(wewnątrz materiału amortyzującego jakby stalowy szkielet). Na szelkach znajdują się dwa miedziane olce" z dziurami na wylot. Szelki" zakończone aluminiową blachą a na ich zewnętrznej stronie ślady po szyciu. Środek dziwny-tuleja idąca wzdłuż jednej ścianki kończąca się dopiero na dnie. Na spodzie mała przegródka.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji tego czegoś. Kształt trapezowaty, wykonane z aluminium, pomalowane na kolor zielony z nieregularnymi brązowymi plamami na rogach. W środku jednolity zielony kolor, na pokrywie w prostokącie biały stempel z literami fwq(bądź twq)-nie znalazłem producenta o tym kodzie. Ponadto na pokrywie dwa klocki drewniane pokryte filcem służące chyba do dociśnięcia zawartości. Szelki" z zewnątrz skórzane(skóra czarna), od wewnętrznej strony wyściełane czymś amortyzującym(wewnątrz materiału amortyzującego jakby stalowy szkielet). Na szelkach znajdują się dwa miedziane olce" z dziurami na wylot. Szelki" zakończone aluminiową blachą a na ich zewnętrznej stronie ślady po szyciu. Środek dziwny-tuleja idąca wzdłuż jednej ścianki kończąca się dopiero na dnie. Na spodzie mała przegródka.

Napisano
Witam, a jednak mieściły się w nim elementy konstrukcji tego stelażu , polecam stronkę w dzisiejszym poście o telefonach, jest tam odnośnik do strony gdzie wszystko jest ładnie pokazane.
Pozdrawiam Skumin
Napisano
Wydaje mi się, że rurek za dużo w tym stelażu nie było-całość pewnie przyczepiało się do tych dwóch bolców na szczycie sztywnych szelek wię pewnie konstrukcja nie była zbyt komplikowana. Moim zdaniem w tej puszce był przenoszony jakiś element optyki świadczyć by mogła o tym ta tuleja wewnątrz i klocek z filcem na pokrywie, który najwyraźniej miał docisnąć to coś" w tej tuleji. Jednak pewien nie jestem więc proszę o dallsze sugestie.
Napisano
pojemnik jest niemiecki, okres 2giej wojny

czy moglbym prosic o fotki garlacza na maila frozzer@wp.pl
?
fotki innych skrzynek rowniez mile widziane :)
Napisano
cos podobnego (tak myslę) wykorzystywane jest w bateriach dowodzenia w jednostkach artylerii albo druga hipoteza ze w rozpoznaniu elektronicznym ( tak to sie nazywa lub jakos tak )Ale zaznaczam to są tylko pomysly ,cos przynajmniej, podobnego gdzies ,w wojsku widziałem.
Proszę o wyrozumiałosc jesli jestem w błędzie :)

pzdr Piko
Napisano
Oczywiście, że dalmierz aryleryjski nie mógł w to wejść , tak na oko to pojemnik wraz ze stelarzem nie musiał służyć do przenoszenia sprzętu tylko do potrzymania ( brakuje tam paru elementów ) dalmierza bez zmęczenia rączek ( bo za długo nie można było tego trzymać bez powodowania wstrząsów).
Pozdrawiam Skumin.
Napisano
Ale czy to pojemnik wojenny, czy niemiecki? Moim zdaniem wszystko by na to wskazywało: na tym samym strychu był garłacz do musera, krzynka do mg i skrzynka do polskiego browninga. Prosiłbym o ewentualne potwierdzenie moich przypuszczeń.
Dzięki za dotychczasowe i przyszłe odpowiedzi!
Napisano
A czy macie jakieś zdjęcia tego pojemnika w całości? Domyślam sie, że brakuje mu szelek, które według mnie mogły być podpinane do ładnownic. Wydaje mi się, że gdzieś takie zdjęcie było na forum ale niestety nie mogę go w żaden sposób znaleźć(żołnierz niemiecki z dalmierzem, mający coś na plecach-nie jestem pewien czy był to taki pojemnik)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie