kryszak Napisano 1 Luty 2006 Autor Share Napisano 1 Luty 2006 nigdy tego nie stosowałem jak sie do tego zabrac wyjasnijcie mi jak to zrobic kryszak!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Luty 2006 Share Napisano 1 Luty 2006 Zacznij od wyszukiwarki, było to wielokrotnie opisywane. W wypadku wątpliwości dopiero pytaj.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszak Napisano 2 Luty 2006 Autor Share Napisano 2 Luty 2006 znalazłem dzieki zapomniałem o wyszukiwarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszak Napisano 2 Luty 2006 Autor Share Napisano 2 Luty 2006 mozna to robic z miedzia pisz o skutkach ubocznych jak cos dzieki pozdro dla odkrywców kryszak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Luty 2006 Share Napisano 2 Luty 2006 Elektroliza jest do stali. Miedzi nie da się tak czyścić. Można trawić w 10% kwasie mrówkowym czy 5%cytrynowym ale to zmienia kolor. Miedz można grzać nad gazem i szczotkować twardą włosienną szczoteczką ale diabli biorą patyne.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 3 Luty 2006 Share Napisano 3 Luty 2006 Cyrograf, co Ty opowiadasz....Oczywiście, że miedź można tak czyścić. I w dodatku efekty są bardzo dobre.Jest to nawet, w zależności od środowiska w którym przebywaly, polecany sposób czyszczenia miedzianych monet.Tyle, że polecam zmienić elektrolit - nie używać NaOH.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszak Napisano 3 Luty 2006 Autor Share Napisano 3 Luty 2006 co proponujesz jaki elektrolit kreta mam nasypac dlaczego nie NaOH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 3 Luty 2006 Share Napisano 3 Luty 2006 Ja uzywam Na2CO3.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszak Napisano 3 Luty 2006 Autor Share Napisano 3 Luty 2006 jest to soda amoniakalna chyba gdzie to kupic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 3 Luty 2006 Share Napisano 3 Luty 2006 Na2CO3 jest to węglan sodu. Łatwiej jest dostać NaHCO3 czyli kwaśny węglan sodu, czyli sodka spożywcza, w sklepie spożywczym.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryszak Napisano 3 Luty 2006 Autor Share Napisano 3 Luty 2006 oki dzieki pozdrawiam kryszak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Luty 2006 Share Napisano 3 Luty 2006 Na2Co3 mam, próbowałem do elektrolizy cynku. Z efektów nie byłem do końca zadowolony ale musze jeszcze popróbować (obecnie nie mam co czyścić). O miedzi nie pomyślałem ale i to przetestuje. Jakie stężenie stosować? W końcu człowiek całe życie się uczy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 4 Luty 2006 Share Napisano 4 Luty 2006 Sam pomysł wyczytałem w skryptach o konserwacji przedmiotów wydobytych z morza umieszczonych kiedyś na nautarch.eduNa2CO3 jest lepszy od NaHCO3 ze względu na mniejszą kwasowość i przez to na mniejszą korozję później. Drugiej elektrody używam stalowej. Oczywiście jest tak, że przedmiot miedziany (czy mosiężny, bo mosiądz też czyszczę w ten sposób) pokrywa się warstewką metalicznej, zredukowanej miedzi. Nie da się tego uniknąć, ale w przypadku przedmiotów z miedzi jest to nawet pożądane, w przypadku przedmiotów mosiężnych... no cóż.Jeśli nie są to przedmioty o bardzo delikatnym rysunku (monety, odznaczenia itp), pomaga zawsze mosiężna szczotka druciana. Tylko ostrożnie! Monetę prawie na pewno zniszczy się w ten sposób bezpowrotnie! Jeśli rysunek jest delikatny pozostają materiały polerskie. Tylko trzeba troszkę więcej wysiłku (inaczej przedmiot będzie rudy) i wyczucia (żeby nie świecił się jak wiadomo co).Mi osobiście efekt odpowiada, przynajmniej fant ma w miarę jednolity kolor, a nie pokryty jest plamami.Absolutnie nie mam pojęcia dlaczego, ale zauważyłem, że bardzo ważna jest powierzchnia elektrody stalowej. Im większa, tym efekty lepsze. Niestety nie mam aparatu, nie mam też teraz skanera. Nie mogę zademonstrować efektów.Aha, przedmiot po wyjęciu z elektrolizy, wyczyszczeniu szczotkami i nawet dokładnym wypłukaniu, bardzo, bardzo szybko ciemnieje (szczególnie jeśli dotyka się go spoconymi palcami - każde są spocone). Testowałem pokrywanie przedmiotów woskiem, to pomaga.PozdrawaimKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.