Skocz do zawartości
  • 0

Manierka-Carska?

foni1969

Pytanie

Napisano

Znaleziona w piwnicy razem ze szklaną carską.Proszę o pomoc.Jest w stanie idealnym (bez dziur i wgniecien)Jej średnica-132mm.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja trafiłemtakich kilka na pozycjach z 44 roku. Zawsze wydawało mi się, że to są II wojenne manierki. Skąd przypuszczenie że to I w.ś. pozdr.
Napisano
taką samą widziałem przed chwilą na Discowery (bardzo podobna). program był o I wojnie światowej. niósł ją żołnierz niemiecki na plecach.
pozdrawiam. krzysiek.
Napisano

Chyba jednak nie wszystkie, mam fotke jak obok, niestety nie widzialem oryginalu. Ale to stalowka, emaliowana.
Opisana byla jako brytyjska, a zdjecie zrobione w UK.

Napisano

Znaleziona w piwnicy razem ze szklaną carską.Proszę o pomoc.Jest w stanie idealnym (bez dziur i wgniecien)Jej średnica-132mm.

Napisano

manoerka z gazety. podobno okreslana jako manierka spadochroniarska. z IIWS. produkowana podobno w leningradzie jako wz. oszczednosciowy.

Napisano
ok. 1890 roku opracowano nowy wzór manierki brytyjskiej do działań w Afryce, prawie okrągłe (bez wyszczególnionej szyjki, zatkane korkiem i zatyczką otworu do picia, metalowe w pokrowcu sukiennym. Weszły na uzbrojenie wraz z nowym wyposażeniem w 1903 roku. O takiej ze zdjęcia nie słyszałem, może to jakaś produkcja cywilna dla myśliwych.
Napisano
Czyli dalej nic nie wiadomo.Nie robiłem zdjęcia z drugiej strony bo jest taka sama-no może bardziej płaska.Nie miała żadnych uszu-żadnych śladów nitowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie