pavelock Napisano 16 Luty 2006 Share Napisano 16 Luty 2006 Lokalizacja miejsca , to północno-wschodni rejon lasów Tomaszowskich , mniej więcej dzisiejsze tereny jednostki wojskowej . Rozbieżność była niewielka może kilkaset metrów na mapie . Niestety do dzisiaj nie sprawdzono tych wyników w terenie , a i mapy się zapodziały . Ja mam niezłą pamięć i pamiętam ten rejon mapy 1:100000 .pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aaaa.gggg Napisano 16 Luty 2006 Share Napisano 16 Luty 2006 WitamDwa sezony temu chodziłem z kumplem i wykrywaczem po miejscach bitew mjr.Hubala.Niestety,wychodziły tylko łuski...A tak swoją drogą to już od najmłodszych lat fascynowała mnie historia Oddziału Wydzielonego a w szczególności miejsce pochówku mjr.Hubala.Jak myślicie?Spoczywa gdzieś tam czy miejsce już odkryte i nikt nie wie że to nasz Major?PozdrawiamZwierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Luty 2006 Share Napisano 16 Luty 2006 Niemców nie podejrzewałbym o stworzenie Majorowi jakiejś oznaczonej mogiły. Konspiracja już wtedy próbowała dowiedzieć się miejsca pochówku. Pewnie jeżeli już to zwłoki zakopali gdzieś w lesie. Bez zbędnych śladów. Moim zdaniem można by było sprawdzić miejsca wskazane przez radiestetów. Zawsze znalazło by się kilku pasjonatów, sprzęt, można by było spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aaaa.gggg Napisano 16 Luty 2006 Share Napisano 16 Luty 2006 No właśnie acer!To by było super!Tylko trzeba się jakoś zorganizować na wiosne lub lato.Zawsze warto próbować.PozdrawiamZwierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Luty 2006 Share Napisano 16 Luty 2006 No, cóż kwestia zmówienia się, miejsc z mapy każdy bierze wykrywkę i w las. Kupił nie kupił, potargować można nawet dla rekreacji.Znaczy pochodzić z piszczałką :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Luty 2006 Share Napisano 16 Luty 2006 Mapa 1:100000, ogólnie, szczegółowo można by spróbować pozyczyć lub odbić mapę gospodarczą Leśnictwa jeżeli to teraz teren Nadleśnictwa. Ta jest w skali 1:10 000. Szczegółowy wgląd w teren mógłby pozwolić sprecyzowanie poszukiwań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aaaa.gggg Napisano 16 Luty 2006 Share Napisano 16 Luty 2006 Podejrzewam że w razie kontaktu z Nadleśnictwem będą chcieli pozwolenie od konserwatora.Chociaż kto wie?Tam też pracują ludzie.Można kiedyś sie zmówić i działać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Luty 2006 Share Napisano 16 Luty 2006 Jako że jestem akurat ranżowy" myślę że wystarczałoby pogadać z miejscowym Leśniczym lub Podleśniczym. Powiedzieć co i jak, jakiś może głębszy. No bo mając taką mapę wiadomo by było co jest tam mniej więcej - znaczy las - ogólnie mówiąc w starszym wieku umozliwiającym konkretną penetrację czy świeże uprawy tudzież młodniki gdzie za wchodzenie mogliby nie uświadomieni chcieć urwać co nieco :) no i gdzie jest trudniej lub brak możliwości swobodnej penetracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 17 Luty 2006 Share Napisano 17 Luty 2006 Spróbuję przeskanowac później kawałek mapki z tym co zapamietałem . Ale jeśli się nie mylę ten obszar ( przynajmniej część ) należy do jednostki wojskowej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 17 Luty 2006 Share Napisano 17 Luty 2006 Wiem że to żadna precyzja , ale proszę mi wybaczyć , nie chciałbym być bardziej konkretny w umiejscowieniu grobu .Mapa jest inna 1; 500000 , a i było to juz 23 lata temu . Pamiętam tylko że trafienia były w okolicach cieku wodnego. Proszę także nie traktować tego jako 100% pewne . To były badania radiestetów - nie potwierdzone w terenie .Pozdr.dla acera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Luty 2006 Share Napisano 17 Luty 2006 Witam,No cóż,jeżeli to byłoby Nadleśnictwo więc można by spróbować jak mówiłem. Natomiast obszar lesny na terenie Jednostki Wojskowej jest już pod jurysdykcją WP a nie LP :)Cóż na podstawie twego skanu PAVELOCK i posiadanych przez mnie w pracy map zasięgu terytorialnego Nadleśnictw w Polsce spróbuję sprawdzić jaka jest sytuacja.Pozdrawiam PAVELOCK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 18 Luty 2006 Autor Share Napisano 18 Luty 2006 koledzy to co mówicie jest fascynujace naprawde chciałem kiedyś poznac rodzinę hubala ,jego szlakiem jeżdzą ułani co rok może w tym roku pojedzie z nimi piechota czyli 8ppleg przecierz i takowe wojsko miał hubal ...myslalem nad tym sprawdzeniem miejsca pochówku jak bysmy w to wciagneli medja szybciej by nam poszło z pozwoleniami i mozna by było saczac szukać a myslę ze znalazło by się 20 ludzi z wykrywaczami ,detektorami zy czym tam jeszcze i przeszukało by las .Wachadło to spora siła wiec może jakieś propozycje.....???zakładajac ten post chciałem się dowiedziec jak najwiecej jednak to co przeczytałem przerosło moje oczekiwania ze sa ludzie co mają tak weielką wiedzę na temat tego człowieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 Kamilo , i ja tak myslałem na początku . Trzeba sprawę wyjaśnić ale myślę że bez mediów . W Radomiu jest coś w rodzaju Fanklubu Hubala , napewno oni maja informacje najbardziej szczegółowe . Jak będę miał chwilę czasu to poszukam adresu emilowego . Znam również 2 bardzo dobrych radiestetów , pogadam z nimi czy nie spróbowaliby wahadłem na mapie . Oczywiście nic nie powiem gdzie co i jak . Daj mi na to jakies 2 tygodnie . Pozdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 Do kamilo i acera . Chyba spóźniliśmy się . Przez przypadek trafiłem na taki artykuł .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 dalsza część artykułu...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 To ostatnia część . Myślę że teraz to tylko IPN , mógłby rozwikłać tę sprawę . My jesteśmy na to za mali" , ale może Odkrywca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 Jeżeli tak, to faktycznie Redakcja odkrywcy powinna zainteresować się tematem. To tu tyle lat wszyscy szukają jakichś śladów, a okazuje się że Majora znaleźli panowie z MSW i to cichcem. Jeżeli tak to redakcja powinna skierować stosowne zapytanie do IPN.Jeżeli ekipa ASW to kto wie czy nawet filmu nie nakręcili bo sprzęt to oni wtedy mieli jako jedyni najlepszy w Polsce. Dokumentacja też powinna być. I co dalej ze szczątkami Hubala o ile naprawdę je wykopali. Czemu milczała i milczy rodzina Hubala - wie więcej niż skłonna jest powiedzieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 ....ustalono nawet dokładne miejsce pochówku...." ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 Jak juz wcześniej pisałem , taki film dokumentalny został nakręcony - widziałem go ! Ale był zrobiony chyba dla zmyły bo nakręcono około końca lat 70 - tych , czyli po znalezieniu mogiły . Rozkopywano groby NN oznaczone i wskazane przez ludzi . PO CO TO WSZYSTKO ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 pare lat temu czytalem artykul o miejscu pochuowku HUBALA nie pamietam kto go pisal ale padlo na to ze byl pochowany na terenie koszar w tomaszowie maz w smietniku niemcy go tak nienawidzili a ze byla mogila z napisem tu lezy bohater to nie sadze ze niemcy pozwolili na pielgzymki ludnosci polskiej na miejsce spoczynku majora pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 Był pochowany na terenie koszar , ale ze względu na potajemne składanie kwiatów przez harcerzy - ciało zostało ekshumowane i wywiezione w lasy Tomaszowskie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 No właśnie Pavelock, w świetle artykułu, tamten film wydaje się być DEZINFORMACJĄ. Szerokie pole do popisu dla redakcji odkrywcy w kontakcie z ipn. Celem ujawnienia wszystkich dostępnych materiałów na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavelock Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 Jak zainteresować Odkrywce ? Czy masz acer jakiś bliższy kontakt z redakcją ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 19 Luty 2006 Share Napisano 19 Luty 2006 Może na początek mail na adresy zawarte w linku Kontakt z Wydawcą". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 20 Luty 2006 Share Napisano 20 Luty 2006 Zapowiedź nowej książki.http://www.militaryhistorypress.com/PolishPartisanStory.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.