astro33 Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2006 Hej poszukiwacze!!!!!!!!Mam ważne pytanko.Jestem poszukiwaczem (z wykrywaczem) od roku. Tam gdzie mieszkam przechodziła niegdyś granica między zaborem rosyjskim, a austryjackim. W lesie jest usypany coś jakby wał, grobla(nie ma stawu ani nie było) ze starych map wynika że mógłbyć to wał graniczny. Widoczny jest na długości ok.5km. Co wy na to???????Pozatym co znaczą słowa z mapy z roku 1897 r. CORD WACH to chyba jakiś posterunek co nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 31 Styczeń 2006 Share Napisano 31 Styczeń 2006 Cord wach? może : Cord od kordon , wach -od wachty? pasuje? :) pozdr j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 1 Luty 2006 Share Napisano 1 Luty 2006 Chodzi Ci o wał w okolicach Lipy czy Kochan? To może być nasyp dawnej kolejki leśnej.Kord P. - to posterunek graniczny (po stronie rosyjskiej). Po stronie C.K. w Kochanach stacjonowała Finanz Wacht. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astro33 Napisano 1 Luty 2006 Autor Share Napisano 1 Luty 2006 Nie, ten wał ciągnie się w lesie na północny-zachód od Lipy, przechodzi obok nie istniejącej miejscowości Brzóza jeśli chodzi o nasyp po kolejce to wiem o nim ciągnie się od nasycalni w Lipie przez Kochany i dalej(głópota że go rozebrali, istne kretyństwo).A co do posteruków i granicy wiesz coś o tym czy istniały jakieś słupy graniczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 2 Luty 2006 Share Napisano 2 Luty 2006 Dalton kiedyś trafił C.K. tablicę ze słupa granicznego. Kiedyś w okolicach Goliszowca leżał sobie kamienny słup graniczny, ale czy nadal leży? Nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 2 Luty 2006 Share Napisano 2 Luty 2006 Jak chcesz zopbaczyć jak taki słup wyglądał to zajrzyj do książki Pamiętniki włościanina" J. Słomki. Zdaje się, że tam jest zdjęcie usuwania słupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astro33 Napisano 2 Luty 2006 Autor Share Napisano 2 Luty 2006 czesc kolego nie masz żadnych skanów, zdjęć, albo linków bo książki takij to ja nie mam.Ponoć podczas zaborów na granic między Lipą a Dąbrową Rzeczycką, okropne bagna, topili się ludzie z tym co przemycali, czy ja wiem ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astro33 Napisano 3 Luty 2006 Autor Share Napisano 3 Luty 2006 Jeśli chodzi o posterunki. To były zwykłe kible czy coś więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wydrak Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Witam:) Pozwolę sobie coś napisać na ten temat. Byłem mieszkańcem Lipy do 1979r.ale obecnie mieszkam w Kaliszu. Co do tego wału, to wyjaśniam, że w okresie przed II wojną światową Lipa miała być włączona do COP (Centralny Okręg Przemysłowy) i dlatego wg planów dotyczących budowy fabryk w Lipie zaczęto najpierw budować linię kolejową. Właśnie w tym rejonie,o którym tu mowa. Także te wały, bo jest ich tam kilka,są pozostałymi nasypami kolejowymi. Były tam kiedyś szyny (przed wojną ), ale po wkroczeniu wojsk radzieckich wyjechały na wschód.:))) To tyle odnośnie wałów. A teraz może ktoś kto kopał już na terenach Lipy i okolic napisze czy warto tam grzebać i jakie fanty można tam wykopać? Właśnie nabyłem Garretta i mam zamiar pogrzebać trochę w pisaku. Do Lipy jeżdżę średnio 2 razy w roku i nie wiem czy warto brać sprzęt.:) Z góry dziękuję.wydrak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 a ja napisze tak najciekawsz jest jedno miejsce nieistniejaca dziś miejscowość BRÓŻNA bardzo ciekawe miejsce i warto tam szukac napewno benda tam wychodziły monety i inne drobiazgi , zapewne na mapie ktora masz z tego 1897 roku ta miejscowość istniala, więc ja bym tam polaził , jeżeli nikt tam jeszcze niebył to masz bankowe miejsce na bite 2 lata łażenia i napewno pstrykniesz tam sporo monet :)))) i to napewno ciekawych , jezeli to sa pola to najlepsze szperanie, a no i oczywiście powiększy ci sie kolekcia gozików i mosieżnej biżuterji . połamania sapeki , no i oczywiscie wpakój pare fotek tych monetek . POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Jeżeli chodzi o posterunki, to nie były to kible". Vis-a-vis Kochan np. stacjonował podobno cały szwadron (czy nawet sotnia) Kozaków. To były regularne zabudowania ze stajniami, kuźnią, mieszkaniami oficerów itd. Pozostałe to placówki obsadzane przez kilkuosobową załogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astro33 Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2006 Witajcie!!Dzięki za pare informacji od kolegów-poszukiwaczy. Ja właśnie mieszkam w Lipie i z krótkiego doświadczenia poszukiwawczego wiem że teren Lipy i okolic jest dość ciekawy, ale i o ogromnej powierzchni. Byłem na wspomnianej Brzózie teren naprawdę super ale i dość obszerny.Co tu można znależć?? Okolice Lipy to przede wszystkim I wojna św. może troche coś z II też by się trafiło.Do odgadniecia pare tajemnic ze skarbami.Jeśli ktoś chce się wybrac na wspólne poszukiwania to z miłą chęcia się dołącze.Panie wydrak zapraszam do Lipy na poszukiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astro33 Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2006 AhaMam pare fotek z Brzózy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astro33 Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2006 ogólnie to teren leśny i przypoligonowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astro33 Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2006 Pozostałościami po wiosce są stare grusze, jabłonki i różne krzewy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astro33 Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2006 ogólnie wychodzi tam wszystko, od pługa po złote monety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wydrak Napisano 28 Sierpień 2006 Share Napisano 28 Sierpień 2006 Bardzo chętnie się tam wybiorę, ale nie w tym roku już... Miłego i owocnego kopania życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.