Skocz do zawartości

Półcięzarówka wojskowa II RP

dzava

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
dysponuję takim oto zdjęciem wojsowych II RP (KOP), ale niestety nie orientuję się co do modelu półciężarówki wojskowej przy której stoją ci zołnierze z plutonu łączności. Może ktoś orientuje się co to za model, bo wygląda na seryjną produkcję.

Napisano

jest jeszcze jedno zdjecie, oprocz tego co obok i twojego, z tym samochodem, ale od tylu i calkiem sie do identyfikacji nie nadaje. Swego czasu nie udalo sie okreslic co to za samochod, moze pokopie w papierach skoro na twoim widac jeszcze kawalek z innej jeszcze strony. Tyle mamy, ze na odwrocie zdjecia jest tekst : odjazd czortopchajem ze Słobódki do Turmont w lipcu 1931 roku. Na twoim troche widac, ze rejestracja jest nie wojskowa, a pewnie, jak to w KOP-ie, skarbowa".Mozliwe, ze trzeba szukac w Chevroletach, ale to mowie a czuja", moge sie mylic. Uprzejmie prosze o b.przyzwoity skan na studiopro@op.pl

Napisano

Biorąc pod uwagę:
-kształt chłodnicy
-rozmieszczenie reflektorów
-kształt blotników i długi stopień
-charakterystyczne felgi ze śrubami na obwodzie
... stawiam, na Chevroleta 1,5 tony rocznik 1929.

Był też w tym okresie bardzo podobny Dodge, ale prawdopodobnie to ta sama konstrukcja co Chevrolet sprzedawana pod marką Dodge... no i wydaje mi się, że Dodge nie był dostępny w Polsce.

Napisano
Jakem juz napisal, tez sklonny jestem obstawiac chevi - tym bardziej, ze 1,5 tonowe ciezarowki oprocz uzytku cywilnego chetnie byly wowczas kupowane do roznych jednostek z adwyzek intendenckich" zwanych tez kwatermistrzowskimi" jako samochody pozaetatowe i - bylo ich calkiem sporo, licze, ze moze nawet kilkadziesiat. Dodge chyba rzeczywiscie, procz niewielu maszyn z francuskich skladow demobilizacyjnych, nie wystepowal w WP, ale w gre moga jeszcze wchodzic np. Fordy AA i Citroeny i dlatego sie nie spiesze..
Napisano
Witam, JoncaA mam nadzieję, że lepszy skan ciężarówki dotarł na priva. Tak jak napisałem oczekuję na rewanż z czortopchajem" na mojego priva.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie