Skocz do zawartości

Czesc mojej pruskiej i carskiej kolekcji :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

A to taka ciekawostka - pikla stalowa ersatz znaleziona na pozycach pruskich z 1914 roku ( co ciekawe oficjalnie dopiero od poczatku 1915 roku byly uzywane) - wykopek 90% oryginalnej piecowej emalii sie na niej zachowalo - mam jeszcze jedna z tego samego miejsca - alew gorszym stanie - polowa tylna (ta gorsza) oderwana odlamkiem - przod z emblematem jest ok - jak bede mial czas to tez fotki zamieszcze.

Napisano

a tu maly zbior tzw kominkow" lub czubow - jak kto woli od lewej : standard m95, oficerska rezerwy Mecklemburg-Schwerin, oficerska bawarska, standard m15 stalowy feldgrau odkrecany (zmniejszalo sie w ten sposob profil zolnierza na polu walki)

Napisano

bardzo ciekawa rzecz - szpic MEckleburgu - pod spodem na zagieciach - kazda blaszka na zaprasowaniu ma literke tworzac nazwe wytworcy - super to wyglada :) spotkal sie juz ktos z czyms takim ?? jak tak to poprosze o fotki

Napisano

zaczynam klamerki wrzucac - dzisiaj tylko troszke pogladowo
MEcklemburg-Schwerin - wykopek :) stan sami ocencie ... na jezyczku" zachowala sie tloczona nazwa producenta oraz data

Napisano

od lewej gory - prusaczek , prywatne zamowienia, potem stalowa wytloczka pruska (czarnoziem - dlatego taki stan , tez wykopek), prusaczek - bardzo go lubie (po prostu sentyment do miejsca znalezienia), i saska 133R - KUPIE klamre ze 134R (z takim sygnowaniem)

Napisano

u gory dwie stare m71 - ciekawostki -- lewa to wykop , druga to stryszek, ponizej od lewej bawarczyk wykopek spod Przemysla, a nstaepna to Wirtembergia - tez wykopek - aha , nie pytac o miejsca bo od 17 lat nikomu ich nie zdradzilem ;)

Napisano
a zeby rozwiac gdybania - kopie od 17 lat, i jest to niewielka czesc dorobku :) interesuje mnie TYLKO IWW i nic poza tym. I tylko Niemcy, KuK oraz Casrkie fanty IWW. Jak ktos ma cos ciekawego - pisac i slac zdjecia na emaila - odpisze - kupie wszystko co ciekawe ... wymienie sie tez.

SLUZE TEZ RADA W REKONSTRUKCJI PIKELHAUBES - pomoglem juz wielu osobom :)
Napisano
Nie wiem, czy ktoś ma lepsze zbiory od ciebie, mi się najbardziej podoba ładownica, a o pickelhaubie mogę tylko pomarzyć.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie