Jacek P Posted January 20, 2006 Author Share Posted January 20, 2006 Witam wszytkich, ze wzgledu ze pogoda nie sprzyja wykopkom, chcialbym poruszyc temat wodotryskow. Otoz czesto sie zdarza, ze uzywamy tych pojec - zbedne wodotryski", albo nie bede placil za wodotryski".To co nazywano wodotryskami" trzy lata temu dzis jest standartem.Ale co dzis jest zbednym wodotryskiem, a ktore z funkcji oszczedzaja nam czas i sily? Wedlug mnie, wraz z krotkim uzasadnieniem:- ustawienie balansu gruntu - jesli cos ma wplyw na zwiekszenie zasiegu - to na pewno to nie wodotrysk, nawet mimo ze wiele osob ma klopoty z dobrym jego ustawieniem, najlepiej jak jest opcja i automatu i manuala :-)- Pin Point? Coz jesli ktos lubi kopac rozlegle doly i tracic czas i przede wszystkim sily - nie ma sprawy, choc niektore wykrywacze i bez pin pointu w miare dokladnie wskazuja cel,- wyswietlacz ze wskazaniem glebokosci? - w 90% sie sprawdza, czasem nawet nie kopie, bo wyswietlacz wskazuje mi glebokosc na cal - wiec rusze butem i juz widze ze kapselek, bez zbytecznego kopania :-)- wysweietlacz z cyfrowa identyfikacja metalu? - patrze na wyswietlacz, widze cyfre +16, kopie i widze ze zawleczka od piwka. Ide dalej - znow +16, hm, pewnie zawleczka - ale sprawdze - kopie i rzeczywiscie, ide dalej, +82, wyciagam monetke, ide dalej - sygnal i +16 - nie kopie bo juz wiem ze to zawleczka, za chwile spotykam (-)20 - wiem ze jakis zardzewialek z zelaza - ide dalej, widzie +16 nie kopie bo zawleczka, nastepny +80 - siegam po saperke.... Oczywiscie mozna kopac wszystko, ale na plazy co druga to zawleczka od piwa, a sygnal dzwikowy taki sam jak na monetke ...Nieco mieszane uczucia mam co do podswietlenia wyswietlacza - bylem z kolega na nocnych poszukiwaniach, on mial , a ja nie - i sprawdzil sie w 100%, ale bylo to tylko ... dwa razy :-)Podobnie z mozliwoscia zmiany czestotliwosci - dobre jesli mamy zaklocenia od sasiedniej wykrywki, ale mnie sie to jeszcze nie zdarzylo.Na pewno do wodotryskow zaliczylbym Auto Notch - dzis jego jakosc ma wiele do zyczenia i malo kto tej funkcji uzywa. Ale moze za kilka lat? Kto wie...Pzdr! Link to comment Share on other sites More sharing options...
proscan Posted January 20, 2006 Share Posted January 20, 2006 Zbędny bajer:surface elimination"komunikaty głosowe"proscan Link to comment Share on other sites More sharing options...
elektrit1 Posted January 20, 2006 Share Posted January 20, 2006 A ja nawet dyskryminacji nie włączam.Dla mnie frajdą jest samo kopanie,no w sensie że lubie ten dreszczyk emocji i zaciekawieni,czy to zakrętka po monoplu,czy łuska.Takie szukanie na wskazania to w\\g mnie ogołacanie ziemii" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek419 Posted January 20, 2006 Share Posted January 20, 2006 Ewentualnie można wybierać tony odłamków.łuska i monopole to jednak kolorki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek P Posted February 8, 2006 Author Share Posted February 8, 2006 Czyli w sumie co jest wodotryskiem a co nie jest uzaleznione od tego, na co sie nastawiamy wposzukiwaniach. Przy militarce wystarczy dobry zasieg i to wszystko, natomiast przy monetkach dobra dyskryminacja, pinpoint + dobry wyswietlacz ze wskazaniem glebokosci i rodzaju metalu wydaje sie niezbedny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted February 9, 2006 Share Posted February 9, 2006 No, ja ostatnio odnalazłem 20 Watowy wzmacniacz i zamontuję do PI.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.