obert8 Posted January 17, 2006 Author Posted January 17, 2006 panowie jest taka prosba czy moglibyscie podac ile klamer mz carskim orlem wykopaliscie w okolicach lodzi nie chodzi o miejsca gdzie wyszly tylko o ilosc dzieki pzdr obert
peterz Posted January 18, 2006 Posted January 18, 2006 Jak narazie 0 ;) ale nie chodzilem duzo po pozycjach Iws.
Tomasz70 Posted January 18, 2006 Posted January 18, 2006 Dwie klamry w dobrym stanie jakieś 8 lat temu. Pierwsza trafiona w płytkim dołku strzeleckim miała oderwany zaczep (uszko) do samego pasa - być może próbowano przeciągnąć rannego / zabitego trzymając za pas i mocowanie nie wytrzymało. W drugiej klamrze zachował się (niestety skorodowany, bo ze stali) metalowy bolec.PozdrawiamTomasz
KamAndy Posted January 18, 2006 Posted January 18, 2006 Witam.Jak na razie 1 szt. na polu pomiędzy Dmosinem a Kołacinem.Pozdr. Andy.
obert8 Posted January 20, 2006 Author Posted January 20, 2006 dzieki ja wiem o 1 ktora wykopal kolega a pytanie zadalem dlatego ze ogladajac zdjecia z I wojny nie ma tam tak duzo klamerek z orlem sa zastepcze i zwykle do pasow I jak widze wykopki kolegow z innych regionow polski do zal d.... sciska ze w okolicach Lodzi gdzie byla jedna z wiekszych bitew 1914 tak malo tego wychodzi Jesli szanowni koledzy mogo to dalej piszcie o traafieniach klamer w okolicach Lodzi pzdr obert
efes Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 Licho. Ja jedną miedzianą z orlem /ale peknięta/ i dwie zastepcze stalowe.Może ktoś mial więcej szczęścia?.pozdr efes
peterz Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 Pewnie trafili - ale ci co szukali w wczesnych latach 90 (albo jeszcze wczesniej ;). Po prostu teren jest dosc mocno przeszukany...Poza tym operacja łodzka mimo, że była ogromna (co do ilości zaangażowanych wojsk) to trwała dość krótko i nie była bardzo 'krwawa' - była to bardziej wojna manewrowa...
peterz Posted January 21, 2006 Posted January 21, 2006 A... warto jeszcze dodać, że teren potyczek leżał blisko wiosek i ludzie w wiekszosci grzebiąc zabitych zbierali wszystko co sie mogło im przydać.
flow Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 trafiem z kolega w 2012 pazdziernik jedna z orlem a druga z korona duzo lusek kopiejek medaliki na wiosne wracamy mamy duzy teren do czesania jak cos to pisac na priva
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.