Jump to content

Podziemna Łódź

xplorer

Recommended Posts

Witam
Wiecie coś może o podziemiach łodzi?Nigdy się tym nie interesowałem a ostatnio dowiaduje się coraz więcej na ten temat.Słyszałem ,że jest coś pod placem kościelnym,podobno były jakieś wejścia w parku poniatowskiego i julianowskim.
Pozdrawiam

Witam o podziemiach pod pl. koscielnym nic nie wiem natomiast w parku Poiatowskiego sa schrony budowane w latach 50-tych. Obecnie wiekszosc wejsc o ile nie wszystkie sa zamurowane i zasypane.Podobno gdzies w okolicach lublinka jest tunel ale ja go osobiscie nie widzialem.Jest tez duzo kanałow budowanych jeszcze w XIX w przez Lindleja.
pozdr.M.J.

Witam!

Ja słyszałem, że w Lublinie też są prowadzone prace badawcze pod jednym z kościołów. Są bardzo pilnie strzeżone. Podobno Niemcy coś tam ukryli.

bartekl23

P.S To tylko plotka, więc nie wiadomo czy to prawda. :-)

Na temat placu kościelnego wiem tylko że było wejscie od podwórka przy ulicy Pacanowskiej i biegł tam korytarz w stronę kościoła.W latach 50 podobno jeszcze był dostępny.Teraz jest zabetonowane wejście.

podziemia sa 2 typow
schrony w np na osiedlu miereckiego czy we wspomnianych parkach
i wodne kanaly i olbrzynie podziemne zbiorniki wodne
pozatym nic nie ma

pod placem koscielnym watpie chyba ze w czasie wojny przekopali przejsce do geta

jeżeli mówimy o schronach to jest ich wiele cały manchatan to sa 2 lub 3 kondygnacje schronów 9 2 mieszkalne i 1 techniczna) w jakim sa stanie tego nikt nie wie poniatowski, EC przy alejach i wiele wiele innych jednak z tego co mówią ludzie nie sprawdzałem to stan ich jest opłakany
pozdro michał BBasia

ps jak będziecie coś zwiedzać to napiszcie zchecia się wybiorę jak będę mógł

na temat placu kościelnego t jestem pewien na 100% .:)Teren podwórka o którym pisze to sa byłe ogrody należące do kościoła .Mogło to być tylko wejście np do piwnic kościoła lub rzeczywiście jakieś przejście pod gettem.

Pozdrawiam:Xplorer

p.s. a co do zwiedzania to ostatnio co tydzien buszuje w rejonie Jelenia i Konewki ale pewnie wam sie to juz znudzilo ;)

Słyszałem, że pod krzyżowaniem Włókniarzy z Limanowskiego coś jest. Obok tego kościoła w parku Śledzia też podobno są.

Witam
Wiem ze na Zamenhofa 2 tam gdzie jest zus to sa podziemia.
Jak bedziecie przechodzic piotrkowską to tam gdzie jest parking dla aut widac jak to sie wszystko powoli zapada.
Wiem ze tam sa podziemia poniewaz w czasie wojny pracowal tam mój dziadek.Tam podobno byla fabryka Forda.
Jeszcze kolo mnie jest peno schronów w parku podobno podziemia łączą sie z katedrą.Te schrony sa w parku koło Górniaka.
Pozdro miq

Do 1945 r. nie było parku śledzia byly tam normalne domy i ulice.Budymki były drewniane i zostały spalone przez niemców w stczniu 1945 r.Po wojnie nie odbudowano starówki" tylko urzadzono tam park.Gdzie niegdzie widac resztko fundamentów a w poplizu ul zachodniej zachowly sie piwnice dawnego browaru-niestety puste :(
pozdr.M.J.

W łodzi jest sporo pod ziomia. Jesli chodzi o park Poniatowskiego to mialem okazje sporo chodzic po tamtejszych schronach i mialy one zdecydowanie charakter podziemnego szpitala zreszta niedaleko znajduje sie szpital wojskowy.
przy wiekszosci fabryk znajduja sie mniejsze czy wieksze schrony np w parku zrodliska.
Pod szpitalem zakaznym im Bieganskiego sa dwie lub trzy kondygnacje majace stanowic szpital leczacy skutki ataku biologicznego lub chemicznego.
O tunelu w strone lublinka lotniska pisano wiele w prasie ale wg mnie to poprosty tunel ewakuacyjny z fabryki.
ale najciekawsze obeiekty to niewatpliwie podziemia i tunele setek łodzkich palaców ale to zupelnie inna historia

Witam
Wiem że to juz bylo nie raz przerabiane ale moze jednak bysmy zalozyli jakies oficjalne Stowarzyszenie .Nie sa to znowu az tak wielkie koszty.Zawsze latwiej by bylo wchodzic w miejsca niedostepne.Moze udalo by sie uzyskac zgode na wejscie do niektorych podziemi.Moze wreszcie bysmy prowadzili zorganizowane poszukiwania wspolnie.Mysle ze w ten sposob bylo by duzo latwiej nam wszystkim.
Pozdrawiam:
Xplorer

Co do podziemi to zagladalem ztam z kuzynem.... duuze to i malo przyjemne. Tam podobno byl szpital podziemny placzony z Lublinkiem na ktorym byla szkola Luftwaffe - Blindflugschulle (czy jakos tak) nocnych bombowcow

pozdrawiam

• 1 year later...
IRON - powiem ci ze dzialala doscyc preznie. Byla tu szkola nocnych bombowcow i chyba pulk szkolny transportowy - ale musiałbym poszukac. Gdzies mialem sporo informacji na ten temat. A co do tych podziemi pod Lublinkiem to to duze jest - cholernie :) tylko pozasypywane...ale rzecz tajemnicza i warta wyjasnienia.

Temat podziemi jest mi znany. Są zdecydowanie większe niż się ludziom wydaje - tak przynajmniej wynika z posiadanych przeze mnie informacji. Zaczynają się jeszcze przed Pabianicką, tzn. z jej drugiej strony w okolicach ulicy Joanny (nie mam teraz przed sobą mapy), a kończą się prawdopodobnie za lotniskiem, gdzie na terenie prywatnym ma się jakoby znajdować jedno z wejść. Czasami zastanawiam się, czy to nie jest po prostu jakaś sieć wodno-kanalizacyjna, która potem mogła najwyżej zostać zaadaptowana, ale kto to wszystko zbydował?
Całość jest dosyć tajemnicza i tak jak na temat Stalagu Luft II jest bardzo mało informacji.
Ironrat
PS.Czy mógłbyś odszukać tych informacji dotyczących szkoły i jednostki?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information