general1006 Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 pytanie jak w temacie. Przedmiot znaleziony na pobojowisku jednej z wojen śląskich.
general1006 Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 czyli mogła być używana przez wojska austriackie do budowy szańców w czasie wojen ślaśkich. Bardzo mnie to cieszy, muszę połazić po tym poletku może coś jeszcze ciekawego wyjdzie.pozdr.
Boruta Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Wg mnie nie za stara, uszkodzona (jak się w obuch tłucze, to może tak pęknąć).Pozdrawiam
Lokomotywa Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 prawdopodobnie wadliwy półprodukt do wykonywania siekiery/toporka , spłaszczenie z jednej strony wskazuje że jest to rzecz przeznaczona do ciesielstwa a nie do rąbania drewna ,wykonanie z jednego kawałka blachy wskazuje raczej na górniczą siekierę uzywaną przez górników do wykonywania tzw olunków czyli docelowo do górniczej obudowy drewnianej - ta siekiera ma taka specjalną nazwę ale teraz nie mogę sobie przypomnieć jaką.
Lokomotywa Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 czyli moze jak najbardziej pochodzic z pobojowiskk wojen śląskich od czasów kiedy zaczęto wydobywać węgiel na Śląsku a w rozróbach brali udział górnicy - ten brakujący element na obuchu mógl pęknąc i oodpaśc bo wykonywane były z twardej stali w przeciwieństwie do zwykłych siekier
general1006 Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 ucho jest oryginalnie zakończone i nie ma tu mowy że przegniło czy zostało odłamane.
hakas Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 To siekiera użytkowa, można stwierdzić , że poprostu została wykonana z materiału odzyskowego dlatego nie starczyło na całe ucho. Bida panie na wsi była i każdy kawałek metalu sie liczył. Kształt żeleźcajego grubość może wskazywać ze to siekiera ciesielska. Mogła być wykożystywana przez Pionierów do stawiania umocnień polowych (szańców) Co do datowania to tylko mogę zasugerować XVIII w. Pozdrawiam Hakas
general1006 Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 pytanie jak w temacie. Przedmiot znaleziony na pobojowisku jednej z wojen śląskich.
general1006 Napisano 18 Styczeń 2006 Autor Napisano 18 Styczeń 2006 Hakas, a z jakiego okresu może pochodzić???
Pytanie
general1006
pytanie jak w temacie. Przedmiot znaleziony na pobojowisku jednej z wojen śląskich.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.