Skocz do zawartości
  • 0

topór czy siekiera???

general1006

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czyli mogła być używana przez wojska austriackie do budowy szańców w czasie wojen ślaśkich. Bardzo mnie to cieszy, muszę połazić po tym poletku może coś jeszcze ciekawego wyjdzie.
pozdr.
Napisano
prawdopodobnie wadliwy półprodukt do wykonywania siekiery/toporka , spłaszczenie z jednej strony wskazuje że jest to rzecz przeznaczona do ciesielstwa a nie do rąbania drewna ,wykonanie z jednego kawałka blachy wskazuje raczej na górniczą siekierę uzywaną przez górników do wykonywania tzw olunków czyli docelowo do górniczej obudowy drewnianej - ta siekiera ma taka specjalną nazwę ale teraz nie mogę sobie przypomnieć jaką.
Napisano
czyli moze jak najbardziej pochodzic z pobojowiskk wojen śląskich od czasów kiedy zaczęto wydobywać węgiel na Śląsku a w rozróbach brali udział górnicy - ten brakujący element na obuchu mógl pęknąc i oodpaśc bo wykonywane były z twardej stali w przeciwieństwie do zwykłych siekier
Napisano
To siekiera użytkowa, można stwierdzić , że poprostu została wykonana z materiału odzyskowego dlatego nie starczyło na całe ucho. Bida panie na wsi była i każdy kawałek metalu sie liczył. Kształt żeleźcajego grubość może wskazywać ze to siekiera ciesielska. Mogła być wykożystywana przez Pionierów do stawiania umocnień polowych (szańców) Co do datowania to tylko mogę zasugerować XVIII w. Pozdrawiam Hakas

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie