Skocz do zawartości

Repliki z zagranicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!
Chciałbym sprowadzić sobie z zagranicy niestrzelającą stalową replikę broni, myślę o MP40 firmy Marushin. Prosiłbym o info od kogoś kto już sobie coś takiego sprawił, jak wygląda sprawa ściągnięcia takiego metala". Czy trzeba to gdzieś zgłaszać? Czy po sprowadzeniu trzeba to gdzieś rejstrować?
Pozdrawiam
Yrhan

Jak powiedział Vilkaloki repliki broni objęte są zerową stawką cła, ale za to 22 % VAT - em. Urząd Celny wymaga podania przy przesyłce wartości przedmiotu oraz ażeby uniknąc podejrzenia, że to jest broń - w rozumieniu ustawy, zaswiadczenia, certfikatu, czy innego dokumentu poświadczającego że to model. Nie dadząsię nabrać na napis w stylu gift", o ile uda Wam się namówić wysyłającego, żeby coś takiego napisał. Firmy handlującego replikami często z góry zastrzegają, że nie ma co na to liczyć. Przy cenie za replikę nasi celnicy nie godzą sie na tak kosztowne prezenty". Zapewne mamy wyrabiać w sobie skromność. Potem od strony formalnej wyślą to pocztą kurierską, która przy Waszych drzwiach skasuje od Was VAT i wtedy już można cieszyć sie wymarzoną repliką. Do tego koszty wysyłki, np. z USA 130 dolarów. W tym momencie zaczynamy zastanawiać się nad opłacalnością całego przedsięwzięcia. Chyba, że....... ale jak to powiedział Pan Kipling, całkiem inna historia

Bzdury. Ja osobiście sciągnołem w sumie 5 Marushinów. Zero cła, zero Vat. Bzdura to że ktoś wymaga jakiegoś zaświadczenia/certyfikatu. Przesyłka EMS (3 dni i w Polsce) to około 70$.
MP z Marushina jest w tej chwili ABS/metal. Stara, cała z metalu produkcja, jest osiągalna dziś na rynku wtórnym i osiąga niemałe ceny.

Dziękuję serdecznie za odzew. W związku z tym co się dowiedziałem mam pytanie do Cavalry Ranger. Czy w takim układzie nadawca wpisuje wartość przesyłki i co przesyłka zawiera? Czy tylko paczka na ten adres i załatwione?
Pozdrawiam
Yrhan

Wasza rozmowa nie jest do końca precyzyjna.

Jeśli kupuje się cokolwiek w Unii Europejskiej to nie ma konieczności płacenia ani Vatu, ani cła na granicy.

Jeśli kupuje się natomiast cokolwiek w USA, albo w Japonii to jest duże ryzyko zapłacenia VATu i być może cła.

Praktyka wygląda tak, że czasem udaje sie VATu nie zapłacić.
Ale nie zawsze.

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie