Skocz do zawartości

Artykul p.Stojaka o Maslicach

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sowieckie koszary na Maslicach pamietam jeszcze z czasow, gdy bolszewicki Patrul' " potrafil tam legitymowac Polakow na ulicy...Ale nie o tym mialem pisac.
Nie wiem jak p.Stojak doszukal sie Miejskiego Urzedu Budow Podziemych" w Staedtisches Tiefbauamt".Naprawde mnie to zadziwia.Do licha - moja niemczyzna naprawde bardzo zerdzewiala to tylu latach , ale przeciez widze, ze chodzi tu o zwykly Miejski Urzad Budowlany" (doslownie Miejski Urzad Budownictwa Cywilnego", ale nie brzmi to po polsku).Podobnie - nazwy firm wymienianych przez p.Stojaka to nie firmy ...przygotowane do swiadczenia uslug zwiazanych z wykonywaniem prac podziemnych...", ale ZWYKLE FIRMY BUDOWLANE!
Jak widac wszedzie mozna znalezc to, co bardzo chce sie znalezc.Nawet na mapach.
Ubawiony
Krzysztof Kurylowicz - Grendel (zeby nie bylo, ze anonim)
Napisano
....Jednocześnie biuro budowlane podzielono w 1864 r. na Tiefbauamt (Urząd Budownictwa Podziemnego) oraz Hochbauamt (Urząd Budownictwa Naziemnego). Współpracowały one z Deputacją Budowlaną oraz Przemysłową. .... "

http://www.wroclaw.pl/m9771/p31362.aspx

hmmm to ze tak powiem potwierdza teze WS , ale czy jest to wiarygodne tego nie wiem
i jest jeszcze cos takiego: URZĄD BUDOWNICTWA PODZIEMNEGO (TIEFBAUAMT BRESLAU), 1927–45 ....

PZDR
Napisano
No dobra - po tych wszystkich latach w Stanach odrobine juz zapomnialem polskiego nazewnictwa urzedowego, wiec mam nadzieje, ze mi wybaczycie zle sformulowania.I tak -
- Tiefbau" moze byc tez tlumaczone jako inzynieria/budownictwo fundamentow (jak to do licha na Polski przetlumaczyc) , czyli cos polaczonego z robotami ziemnymi - ogolnie - roboty instalacyjne:kanalizacja, instalacje gazowe, elektryczne, telefoniczne.
- Hochbau" - rzeczywiscie i to nawet doslownie - udownictwo naziemne".
Tiefbauamt'y sa i dzis w kazdym chyba miescie w krajach niemieckojezycznych i zajmuja sie np. drogami, parkami oraz wszelka infrastruktura komunalna (takze ta ponizej poziomu gruntu).
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie