saper1939 Posted February 5, 2006 Author Share Posted February 5, 2006 Dzięki za odpowiedz Bolas.Mam pytanie Bolas czy będziesz na rekonstrukcji w Wyrach?Nie wiem skąd jesteś ale spytać nie zaszkodzi.A może ktoś ze znawców będzie w wyrach?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
saper1939 Posted February 5, 2006 Author Share Posted February 5, 2006 Panowie mam jeszcze pytane.Co posiadał oficer przi takim mundurze,jakie wyposarzenie?szabla,broń,itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted February 6, 2006 Share Posted February 6, 2006 Rękaw mocno odbiega - przeszycie na wysokości guzika, no i kieszenie jakieś pękate, więc przychylam się do stwierdzenia, że raczej powojenny. Ale patki ma raczej dobre.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gebhardt Posted February 6, 2006 Share Posted February 6, 2006 Co nosil oficer zalezalo od okazji i rodzaju broni.W wypadku oficera piechoty ktory sluzyl pieszo, w polu mial helm, pistolet, lornetke i torbe oficerska nowego typu lub starego typu + mapnik (torba nowego typu miala wewnetrzny mapnik). Oficer ktoremu przyslugiwal etatowo kon ponadto mial szable. Jesli chodzi o mundury noszone podczas pokoju to istnialy zawile przepisy (regulaminowe i towarzyskie!) co sie kiedy i jak nosilo ale to juz nie moja dzialka. Obszernie jest to opisane w paru knigach - jak mnie ktos nie uprzedzi to podrzuce jutro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.