saper1939 Napisano 5 Luty 2006 Autor Napisano 5 Luty 2006 Dzięki za odpowiedz Bolas.Mam pytanie Bolas czy będziesz na rekonstrukcji w Wyrach?Nie wiem skąd jesteś ale spytać nie zaszkodzi.A może ktoś ze znawców będzie w wyrach??
saper1939 Napisano 5 Luty 2006 Autor Napisano 5 Luty 2006 Panowie mam jeszcze pytane.Co posiadał oficer przi takim mundurze,jakie wyposarzenie?szabla,broń,itp.
Boruta Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Rękaw mocno odbiega - przeszycie na wysokości guzika, no i kieszenie jakieś pękate, więc przychylam się do stwierdzenia, że raczej powojenny. Ale patki ma raczej dobre.Pozdrawiam
Gebhardt Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Co nosil oficer zalezalo od okazji i rodzaju broni.W wypadku oficera piechoty ktory sluzyl pieszo, w polu mial helm, pistolet, lornetke i torbe oficerska nowego typu lub starego typu + mapnik (torba nowego typu miala wewnetrzny mapnik). Oficer ktoremu przyslugiwal etatowo kon ponadto mial szable. Jesli chodzi o mundury noszone podczas pokoju to istnialy zawile przepisy (regulaminowe i towarzyskie!) co sie kiedy i jak nosilo ale to juz nie moja dzialka. Obszernie jest to opisane w paru knigach - jak mnie ktos nie uprzedzi to podrzuce jutro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.