Jacek P Posted January 3, 2006 Author Share Posted January 3, 2006 Czy ktos z Was ma/widzial te pozycje? Czy warto ja nabyc? A moze ma ktos jakies zdjecia, jak wyglada w niej opracowanie odznak? Czy sa klamry? Bo same naszywki to mnie nie bardzo interesuja, a obawiam sie zeby nie bylo im poswiecone 75% tresci.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted January 3, 2006 Share Posted January 3, 2006 Nazi Regalia to chyba coś ciut innego, niż myślisz. Nie jest to bynajmniej 'katalogowe' opracowanie odznak, odznaczeń i innych podobnych rzeczy, lecz po prostu kolorowy album wyrywkowo prezentujący, oprócz zdjęć archiwalnych, gadgety (mundury, nakrycia głowy, odznaki, naszywki etc.) związane z różnymi aspektami życia i organizacjami III Rzeszy - organizacji paramilitarnych, wojska, etc. Tyle, że zdjęcia są duże, ładne i kolorowe, tekst - o ile pamiętam - w przypadku odznak też nie jest najgorszy.Jeśli oczekujesz summiennego opracowania tematu - np. odznak czy naszywek, to lepiej chyba sięgnąć po książki Leigha Davisa, Klietmanna, Lumsdena czy Ailsby'ego.Trudno mi powiedzieć, czy warto to kupić - kwestia ceny i osobistych oczekiwań.PzdrGrzesiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek P Posted January 3, 2006 Author Share Posted January 3, 2006 Grzesio, sporo podales autorow, a chcialbym Cie jeszcze podpytac - ktory z nich bylby wg Ciebie najlepszy jesli chodzi o odznaki? I pamietasz moze tytul? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesio Posted January 3, 2006 Share Posted January 3, 2006 Odznaki - trudno znaleźć złoty środek. ;)Z czystym sumieniem polecić można klasykę - Auszeichnungen des Deutschen Reiches" K.-G. Klietmanna wydane przez Motorbuch Verlag. Duży nacisk położony na stronę formalną - przepisy wprowadzające etc. Obejmuje w zasadzie jedynie odznaczenia wojskowe.Z kolei Ch. Ailsby - World War 2 German Medals and Political Awards" wyd. Ian Allan Publishing, także obejmuje głównie odznaki wojskowe, ale dużo uwagi poświęca stronie materialnej - wszelakim odmianom i wariacjom wykonania odznaczeń.R. Lumsden Medals and Decorations of Hitler’s Germany", wyd. Airlife Publishing Ltd., jest z kolei mniej wyczerpujący tekstowo, obejmuje jednak najszersze spektrum odznak - także cywilne, resortowe i paramilitarne. B. Leigh Davis Badges and Insignia of the Third Reich", wyd. Leopard to z kolei opracowanie wszelakiej maści oznak tekstylnych - naszywek, naramienników i patek, wszelkich formacji. Widziałem też tegoż autora bodaj Cloth Insignia of the Third Reich" - ale jakoś mniej przypadło mi do gustu.I w zasadzie - może poza w/w Lumsdenem - nie są to jakoś drogie rzeczy.Odnośnie odznak warto jeszcze wspomnieć dwa dziełka lumsdenowskie - Third Reich Militaria" i Detecting the Fakes" (wydane w tej samej serii Collector's Guide co wspomniany Ailsby), poświęcające w dotyczących odznak rozdziałach, co nieco uwagi kwestii oryginałów i falsyfikatów.PzdrGrzesiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.