Skocz do zawartości
  • 0

Czyj herb na... widelcu??

beyo

Pytanie

Napisano

Witam!

Wprawdzie znalezisko dośc stare (sprzed 4 lat), ale nadal mnie męczy ;-)
Trafiły się kiedyś na poniemieckim śmietniku 4 srebrne widelce - 2 zwykłe i 2 do mięs.
Wszystkie ozdobione są tym samym herbem, który widać na załączonej fotce. Widelce są na pewno niemieckie (próby srebra stosowane po 1888 roku). Miejsce znalezienia: Ziemia Lubuska, szeroko rozumiane okolice Gorzowa Wlkp.
Wdzięczny będę niezmiernie za wszelkie sugestie dotyczące pochodzenia tego herbu.

Pozdrawiam

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pozdrowienie Krzysztofie!
Nie nic wspólnego te dwa cherby nie mają.
Na zamieszczonym przez ciebie jest , od góry gwiazdy, pas poziomy i półkozy
A na herbie identyfikowanym sa gwiazdy na innym polu tarczowym , brak łacznika podpostaciom pasa i dwa lisy.
To moze być jaklis herb własny.
Pozdrawiam.
Napisano
Dwa lisy ale z koronami to BROCK ten jest mi nieznany, a szkoda Zwróć sie do Krzycuny5 on się tym lepiej orjętuje. Pozdrawiam Hakas
Napisano
tu trzeba poszukac speca od heraldyki niemieckiej. W polskiej trzy gwiazdy w polu w pas czy tez 1-2 w ogole nie wystepuja (w jednym herbie i owszem, nawet, tak jak tu, samodzielnie w polu, ale to herb pochodzenia pruskiego - Elemberg) , z lisami tez nie obficie (z jeden herb z pojedynczym, jeden z trzema)- gdy tymczasem roznych foksow i wolfow niemiecka heraldyka jest pelna. No i przeslanka tkwiaca w miejscu znalezienia .
Napisano

Witam!

Wprawdzie znalezisko dośc stare (sprzed 4 lat), ale nadal mnie męczy ;-)
Trafiły się kiedyś na poniemieckim śmietniku 4 srebrne widelce - 2 zwykłe i 2 do mięs.
Wszystkie ozdobione są tym samym herbem, który widać na załączonej fotce. Widelce są na pewno niemieckie (próby srebra stosowane po 1888 roku). Miejsce znalezienia: Ziemia Lubuska, szeroko rozumiane okolice Gorzowa Wlkp.
Wdzięczny będę niezmiernie za wszelkie sugestie dotyczące pochodzenia tego herbu.

Pozdrawiam

Napisano
Polski herb z lisami to GRYZIMA, a z nazwy LIS - to tylko w klejnocie hełmowym. Gwiazdy też słabo. Krzychuna5 jest specem od niemiaszków.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie