Skocz do zawartości

FORT BEMA

warszawiak

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,
spózniliście się o jakieś 20 lat...W 1988 latem teren juz był mocno przeczesany, szczególnie w rejonie fortu który wyleciał w powietrze czy został wysadzony wraz z znajdujacą się w nim amunicją (lebel/berthier,mauzer, amo szkolna i cwiczebna).potem wychodziły rzeczy przy pracach oczyszczających (fosy itd) słyszałem o jakichś drobiazgach typu blaszki czy orzełki, ale sam nic tam nie wyjąłem.
Momo to powodzenia.Na temat istniejacej na tym terenie po wojnie hamowni silników odrzutowych sam bym coś poczytał.Pamietam hałas jakie te urządzenia robiły jeszcze w siedemdziesiątych latach...Ale kto pamięta te czasy kiedy zamiast instytutu fizyki przy wylocie Księcia Janusza koleś hodował świnie, a na dzisiejszym bazarku funkcjonowała renomowana pijalnia piwa...

To może ja sie pochwalę, że od kilkunastu lat widzę prawie Fort z okien mojego mieszkanka. Obecnie wstęp na teren Fortu jest otwarty.Gmina Bemowo zrobiła tam scieżki,ławeczki,mostek itp. Uregulowano fosę, wycięto większość drzew porastających mury. Niestety kilka lat temu spłoneły z niewyjaśnionych przyczyn drewniane budynki na terenie Fortu. Obecnie teren Fortu jest ogradzany z każdej strony przez nowopowstałe osiedla mieszkaniowe.
Niektóre części nadal jednak zajmuje np.PZL a hałas z hamoni był słyszalny o ile mnie słuch nie myli również dużo później niż w latach 70-tych. Do dziś stoją wielkie hangary, a w nich m.in wielka hala sportowa z boiskami.

Jesli chodzi o historię to pełnił on choć nie tylko do końca lat 80 XXwieku rolę magazynów. W wyniku decyzji o likwidacji twierdzy Fort Parysów(Bema) został rozbrojony i częściowo uszkodzony. Wysadzono niestety niektóre podziemne przejścia między wałem artyleryjskim a wałem piechoty. W latach 1924-39 mieściła sie wytwórnia amunicji nr1 gdzie produkowano amunicję karabinową wszelkiego typu. Miesięcznie produkcja wynosiła przeciętnie 2,3mln sztuk amunicji.We wrześnieu 1939 roku fort odegrał istotną rolę w obronie miasta Warszawy. Obrońcy wytrzymali ataki pododdziałów niemieckiej 18 Dywizji Piechoty i utrzymali Fort do kapitulacji Warszawy. W okresie okupacji Warszawy były tu magazyny wojskowe. I rolę magazynów pełnił aż do końca lat 80. W przedwojennych willach, należących do administracji Wytwórni Amunicji, mieszkało kilku generałów, toteż teren był ogrodzony i pilnie strzeżony. W związku z podjęciem realizacji Trasy Toruńskiej przechodzącej między cmentarzem a samym Fortem przestała istnieć możliwość pozostawienia w tym miejscu obiektów wojskowych o znaczeniu dla obronności kraju". Odtajniono obiekt i na jego terenie urządzono ośrodek przygotowań olimpijskich Wojskowego Klubu Sportowego LEGIA"

Wojsko ewakuowało swój majątek ruchomy z Fortu. W wielu miejscach na skutek braku gospodarza widoczna jest działalność szabrowników. Obiekt jest w stosunkowo dobrym stanie. Zachowała się większość obiektów murowanych, charakterystyczne wywietrzniki nad niektórymi kazamatami, oraz zwodzony most nad fosą. Fort Bema należy napewno do najciekawiej i najlepiej zachowanych obiektów dawnej Twierdzy Warszawa.

To po krótce tyle, jeśli ktoś życzy sobie jakieś fotki z Fortu to dawać maila to chętnie wyśle.

Hmmmm
nadal jednak będę wdzięczny za coś więcej niż można znaleźć na stronach www o historii fortu w okresie okupacji

Oczywiście dodatkowo. Nie chcę bowiem odciągać od głównego tematu
Pozdrawiam,
G.J.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 00:45 04-01-2010

Ta skorupa jest od BRDMa, a t-34 są dwie sztuki (był wątek z fotkami tych pojazdów, oraz inny - o masztach w Radiowie). BRDM był, moim zdaniem, najładniejszym wozikiem pancernym w historii (obok tego czeskiego z lat 20-stych, który miał żółwia w nazwie).

Ciekawe co mówisz o tej machinerii. Warto przyjechać i na nią popatrzeć, czy wygląda jak klombik i nic ponadto..?

GREGORIUS, A CO TY ZNALAZŁEŚ NA STRONACH WWW (i niestronach) O HISTORII FORTU W OKRESIE OKUPACJI? Podziel się :)

Jakbym wolał podać link to bym podał a tak widocznie wolałem poćwiczyć palce :)
Poza tym głupia sprawa ale nie brałem tego ze strony internetowej, tylko z opracowania które zrobiła mi dziewczyna...
Poza tym po co wklejać link skoro zostało już samo napisane... :)

W latach 1939–1940 fort został przejęty przez niemiecki przemysł zbrojeniowy. Znajdowały się tam wówczas przede wszystkim składy amunicji i broni. W 1941 r. uruchomiono zakłady naprawcze, a po wyremontowaniu kilku budynków od 1942 r. w forcie umieszczono magazyny sprzętu i uzbrojenia dla Garnizonu Warszawskiego oraz jednostek z frontu wschodniego. W kolejnych latach na terenie obiektu ulokowano park samochodów ciężarowych, warsztaty, składnicę części samochodowych, smarów, benzyny, składy sanitarne i składy umundurowania. Od końca 1942 r. mieścił się tam również jeden z trzech istniejących w Warszawie punktów zbornych dla ozdrowieńców (Genesensammelstelle)

Fort Bema..Dla mnie kiedys miejsce na mapie, jakis obiekt na Bemowie..

Lecz kiedy poznałam mojego chłopaka , zabierał mnie na romantyczne spacery. Dopiero po dłuzszym czasie zaczał mi opowiadac o historii Fortu. No i niestety.. Historia nijak sie ma do tego co z tym fortem dzieje sie teraz. Rewaloryzacja- słowo znane prawie kazdemu. Fort , obiekt wojskowy , stał się ..parkiem z ładnymi uliczkami..mostkami i fosą z kaczkami. Fakt..jest zadbany..lecz duch fortu przepadł. Wszystko stało sie regularne ,wręcz nudne.
Dalszy plan zagospodarowania spowoduje, ze Fort bedzie jedynie dodatkiem do planowanych inwestycji niz jednym z najgłówniejszych obiektów na Bemowie.

Pozdrowionka dla mojego niezwycięzonego i wiecznie gotowego do eksploracji Małego Odkrywcy

Ciekawe co mówisz o tej machinerii. Warto przyjechać i na nią popatrzeć, czy wygląda jak klombik i nic ponadto..?"

Nie ma po co przyjeżdzać. Teraz zamiast tej maszynerii masz okrągły wybetonowany klomb o wysokosci 1 m z krzakami.

Jak znajdę aparat to cykne fotkę. Cóz sylwester...

pzdr

dzwoniłem do zakładów i jest możliwe wejście na teren po napisaniu podania, jestem w trakcie. Czy widzieliście schrony w murze od str. lasku na Kole i jeden koło strzelnicy? wg. moich informacji są to schrony wybudowane podczas okupacji.

Ja widzieliśmy (nawet gdzieś fotografie barwne mamy), ale jak się dopytywaliśmy to chyba wyszło na to, że te bunkierki (sztuk trzy) są powojenne, nie pamiętamy.
W ogóle możnaby zrobić coś na kształt mapy tych terenów - co? gdzie? kiedy? w jakim celu? nazwiska! kontakty! adresy! itp.. - zebrać te wszystkie okruszki informacji w jednym miejscu. Ten fragment płn. - zach. super ciekawy, a wciąż tajemniczy (np. też mi się odbiło informacją, że tam gdzie teraz są zakłady lotnicze produkowano coś dla LW). Możnaby zacząć od fortu Groty, a następnie, dla zmylenia pościgu, skacząc zygzakiem od Babic, przez fort Wawrzyszew, Legię (te bunkierki), fort Bema dojść do lotniska bielańskiego.

No właśnie Gregorius, dzięki za wyczerpujące info (zdradzisz źródło?) - czy wiesz też coś o losach fortu Groty podczas okupacji? i co robi tam na samej górze ten wielki schron LSR?

Co do tej rewaloryzacji/rewitalizacji, Julia, to nie tak dawno się z tego śmialiśmy na forum, bo naturalnie, jak zwykle, wykryto MATACTWA :) przy tym porządkowaniu alejek i chyba całe to wielkie halo na razie wstrzymano.. (można użyć szukaja wpisując hasło fort bema" - powinno dać się wyszukać)

Cze Zelig
Właśnie piszę cosik m.in. o tamtych terenach stąd moje wiadomości. Co do źródła to nie ma jednak tak łatwo, bo ten niepozorny fragmencik to kompilacja wiadomości z kilkunastu źródeł różnorakiej proweniencji. Niestety nie z netu :(.
Pozdrawiam,
G. J.

Ps Niestety fort Groty leży poza moim obszarem badawczym. Życzę powodzenia i polecam się na przyszłość.

• 11 months later...
No to może nieco odkurze swój dawny temat ;) Przez prawie rok w terenie zmieniło się bardzo dużo. Rozbierane są np. słynne schrony. Ale do żeczy.
Ostatnio usłyszałem pewną informacje o ym iż lotnisko Bemowskie funkcjonowało w czasie okupacji i to nie w formie polowej :o. Co o tym myślicie?

• 2 years later...
podbijam wątek. Fort zostal wpisany do rejestru zabytków, a takze zostal przez Gmine Bemowo stworzony plan zagospodarowania przestrzennego wiec jest nadzieja że wreszcie zajmą sie tą piękną fortyfikacją i uratują ją przed dalszym niszczeniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie